Identitatea, măseaua şi îngăduiala

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Agitaţie, emoţie, interogaţii, optimism programat... De data aceasta,  Ziua Naţională a României a fost mai vie decît în alţi ani. Trebuie să însemne ceva, este, cred, un tîlc în această relativă schimbare de atmosferă.

Pe mine m-a făcut, într-un prim moment, să-mi aduc aminte de prima mea iniţiativă publică de după 1990: organizarea unui colocviu internaţional ambiţios, intitulat „Etnologia identităţii, identitatea etnologiei“, la care a participat un număr impresionant de specialişti europeni. La care a venit şi presa, bineînţeles, şi m-a întrebat despre ce este vorba. Proaspăt întors din Franţa, am început să explic, într-o terminologie care s-a dovedit a fi prea occidental postmodernă la acea vreme, că e vorba despre „o analiză a construcţiei identităţii“... şi a trebuit să mă opresc aici. Reportera de la TVR a sărit în sus cu tot cu microfon şi s-a răstit la mine: „Cum adică o «construcţie», ce, sîntem o casă? Pînă şi fata mea de 7 ani ştie că identitatea este, că noi sîntem români!“ Şi a plecat val-vîrtej. Cu aceeaşi ocazie, Aurora Liiceanu a avut o remarcă memorabilă: „Identitatea este ca măseaua“, mi-a şoptit ea la ureche. „Simţi că o ai şi te îngrijeşti de ea doar cînd te doare...“

Se pare că, atunci, identitatea nu ne îngrijora prea tare. Ştiam că este, dar că trebuie curăţată de rugina comunismului, după care va putea străluci din nou ca în vremurile bune. A trecut o vreme, dar nu prea a strălucit. Unii au invocat petele de rugină care nu au fost curăţate încă sau sînt mai persistente decît ne-am imaginat, dar, cu timpul, nici asta n-a mai slujit. Au început apoi să apară, pe înserat, şi alte dureri de dinţi, cu îngrijorările lor corespunzătoare. Cînd ne sculam şi noi, cîteodată, bine dispuşi, şi credeam că „sîntem şi noi iară“ – vorba unui ţăran din Bucovina cu care am stat odată de vorbă –, pînă seara iar nu mai eram ce crezusem. Ne-am îndeplinit pohta ce-am pohtit, ne-am integrat în NATO, apoi în UE, am avut guverne de la care am sperat totul, dar care ne-au dezamăgit pînă la apusul soarelui, şi durerea asta surdă de măsea a început să devină un junghi supărător. Ca să scape de el, mulţi au ales să schimbe clima şi să se refugieze în ţări de soare pline şi de stomatologi pricepuţi. Restul a început să se împace cu soarta: aşa-i românu’, băiat bun, dar îl cam dor dinţii... Din cînd în cînd ne mai revoltam, aşa, la o bere, un talk-show sau o piaţă, strigînd: „Ce ai, mă, cu dinţii mei?“ Dar nici asta nu ne-a ajutat prea mult. Recent, a început să doară însă zdravăn şi, uşor, unul cîte unul, am început să ne gîndim serios că poate ar trebui să ne tratăm, că aşa nu mai merge. Adică să ne îngrijim măseaua, căci o fi ea acolo de cînd ne-am născut, dar e şi aşa cum o îngrijeşti.

Dar cum să o tratăm?

În ultimele săptămîni, mi s-a pus de multe ori, în diferite forme, această întrebare. Nefiind Mafalda, n-am prea ştiut ce să răspund. M-am uitat însă în jur şi am realizat că pe piaţă începuseră să apară deja cîteva leacuri şi cîţiva lecuitori. Panaceul universal părea să fie optimismul. Trebuie să fim optimişti, căci nu sîntem chiar o naţie bolnavă şi, oricum, doar aşa putem să ne tratăm. România optimistă, ştiri pozitive, românii au talent (ba chiar multe talente), ceva positive thinking importat din State, pe scurt, am văzut români fericiţi – cam asta părea să fie reţeta recomandată insistent de media. Problema cu optimismul este însă că nu se reduce la un zîmbet de stewardesă, ci este o alegere de cursă lungă. Dar, cine ştie, poate că tocmai ne antrenăm să devenim şi noi alergători de cursă lungă...

Totuşi, ce-i de făcut? Improvizez un început de răspuns.

Rădulescu Motru vorbea despre vocaţie ca factor hotărîtor în cultura popoarelor. O făcea însă din perspectiva esenţialistă a vechii psihologii a popoarelor şi în spiritul autohtonist al vremii: „Omul de vocaţie este acela care corespunde pămîntului pe care trăieşte.“ Fără esenţialism şi fără autohtonism patetic, este însă un anumit adevăr în această „vocaţie“. Românii au şi ei o vocaţie: aceea de a fi... români. Nu e nimic rău în chestia asta! Doar că trebuie să-şi împlinească această „vocaţie“, să o ducă la limitele ei, fără să-şi mai plîngă sado-masochist de milă că nu i-a făcut mama nemţi. Căci vocaţia nu înseamnă „fatalism mioritic“, ci devenire. O devenire întru lume, ca să-l parafrazez pe Noica.

Mai puţin abstract decît vocaţia, dar ceva mai profund decît optimismul, un verb oltenesc (îi spun aşa pentru că nicăieri nu l-am auzit declinat cu acest sens în afara Olteniei) ar putea să sugereze astfel o premisă a soluţiei: a se îngădui. „Îngăduiala“ nu este pasivă îngăduinţă, trecere cu vederea sau împăcare resemnată cu sine. A se îngădui implică energie, luptă, negociere, toate într-un registru realist şi pragmatic: trebuie ajuns la pace! La pace cu tine însuţi, dar şi cu ceilalţi. Ar trebui să ne îngăduim, deci, mai întîi cu noi înşine, nu începînd cu mulţumirea de sine, ci năzuind la ea. Şi ar trebui să ne îngăduim între noi, nu ca cei mai iubiţi dintre pămînteni, dar nici ca „mereu altfel decît oricare alţii“, ci, pur şi simplu, ca cei care putem deveni în mod realist. Şi nu este realist să visăm la ziua în care vom fi nemţi. Nu vom fi! Dar putem să devenim contemporanii lor, adică să ne aşezăm la masa comună a diversităţii umane – care este un lucru bun, în sine.

Un semn bun de îngăduială pare să fie procentul de 83% al celor care declară că sînt mîndri că sînt români, pe care tocmai ni l-au anunţat cei de la INSCOP Research. Întrebarea e puţin festivă, răspunsul – puţin emoţional, dar în urmă cu cîţiva ani, la fel de festiv şi emoţional, era mai mic. E şi acesta un început...  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Coreea de Nord, un nou actor în războiul din Ucraina. Kim Jong Un ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin
Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de militari pentru a ajuta Rusia dacă alianța dintre Phenian și Moscova continuă să se consolideze, relatează Bloomberg citnd surse familiare cu evaluările țărilor G20.
shutterstock 2257563879 jpg
Planul lui Trump de a deporta 20 de milioane de migranți, dezvăluit de un apropiat
Expulzarea imigranților ilegali a fost un element central al campaniei electorale a lui Donald Trump, însă detaliile cu privire la modalitatea în care intenționează să-și atingă obiectivul de a deporta până la 20 de milioane de oameni de pe teritoriul SUA au rămas în mare parte necunoscute.
Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.