Fascinaţia comunităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Astra Film Festival a avut excelenta idee de a alcătui, de data aceasta, un grupaj de filme despre „Comune, comunităţi – utopii şi practici“. Împreună, nu sînt doar filme bune de privit, ci mai ales bune de gîndit. Ca orice film documentar bun, ele te invită în spatele uşilor deschise pentru a-ţi arăta ceea ce ai mai auzit sau văzut, dar n-ai ştiut să priveşti. În acest caz, este vorba despre comunitatea kibuţului, aceea a hipioţilor din America, tragica poveste a Peoples Temple, încheiată cu „sinuciderea“ în masă a aproape o mie de membri, precum şi o comunitate pionieră la începutul de secol XX (Monte Verita) şi una tipică pentru anii ’60 (Friedrichshof). Deşi atît de diferite, toate împărtăşesc un aer de familie, o energie şi o structură similare, precum şi un eşec previzibil. Comparîndu-le, nu poţi să nu te întrebi ce îi mînă în luptă pe aceşti oameni, ce e în spatele acestei recurenţe istorice a tentaţiei comunitare?

O perspectivă care te ajută să cauţi un răspuns este aceea oferită de Victor Turner, care, preluînd schema riturilor de trecere a lui Van Gennep, descrie o veşnică „trecere“ societală de la „structură“ la „antistructură“ şi înapoi, cu o communitas ca etapă de „trecere“ inevitabilă în schimbarea societăţii. Ca în riturile de iniţiere din societăţile tradiţionale, această communitas intermundă se caracterizează printr-o egalitate ideală a membrilor săi, despuiaţi de orice marcă a individualităţii, de la proprietate la distincţii vestimentare. Şi, tot ca în riturile de trecere, membrii acestor communitas intră cu o identitate şi ies cu alta, societatea în ansamblul ei primenindu-se, astfel, periodic.  

Ei bine, aceste trăsături ale communitas pot fi regăsite în toate comunităţile descrise de cele cinci filme. În toate, libertatea înseamnă eliberarea de distincţiile constrîngă-toare ale societăţii constituite şi refugiul într-o egalitate ideală a tuturor membrilor care împărtăşesc totul, de la proprietate la sexualitate, pe fondul unei reveniri la o idealizată stare primară a „bunului sălbatic“ (refugiul în natură, lucrarea pămîntului, vegetarianism, familie „extinsă“ etc.). Toate îşi găsesc originea într-un difuz sentiment al unui rău de societate, pe care un „lider spiritual“ îl formulează în numele unei mase critice de nemulţumiţi şi pe care aceasta îl urmează fascinată, în căutarea adevăratei vieţi. În toate filmele apare astfel, la un moment dat, revelaţia vreunui membru care exclamă, aducîndu-şi aminte cum a început totul: era paradisul! sau era ca adevărata mea familie! Această „adevărată“ familie din paradisul comunitar o înlocuieşte pe aceea „mic burgheză“ de origine, care se vede astfel negată şi sortită disoluţiei: free love este transformată din sexualitate în ideologie, iar free your body devine revoluţie.

Toate acestea încep să se clatine însă cînd paradisul se instituţionalizează, cînd liderul spiritual al iubirii libere devine masculul alfa al comunităţii şi/sau monopolizează puterea pe care o are asupra grupului, lăsîndu-se pradă tentaţiei absolutismului. Vezi astfel la lucru, în toate cele cinci cazuri, sămînţa comunitară a totalitarismului. Pe de altă parte, communitas-ul începe să fie erodat şi de la bază, ca să spunem aşa, atunci cînd apare cealaltă tentaţie a individualismului: dorinţa egoistă a persoanei. Chiar şi în moderatul şi pragmaticul kibuţ, femeile au ajuns să se plîngă că „nu mai vrem să fim mame colective“, iar un vechi întemeietor de kibuţ explică faptul că „cea mai importantă schimbare din societatea israeliană este aceea că «eu» a devenit central“. Declinul se prefigurează astfel inevitabil, iar a doua generaţie începe să viseze la societatea din afară. Dar schimbarea s-a produs deja, „structura“ a fost provocată de o „anti-structură“ comunitară, şi societatea în ansamblul ei îşi revizuieşte normele. Chiar şi în eşecul tragic al Peoples Temple, supravieţuitorii declară, printre lacrimi, că „cel puţin noi am încercat“. Iar după comunităţile hippy, societăţile occidentale nu au mai fost la fel.

Desigur, putem interpreta tentaţia comunitară ca una „socialistă“: la Monte Verita, pe lîngă Jung sau Max Weber, Hermann Hesse, Paul Klee sau Mary Wigman, îi regăsim şi pe Lenin sau Troţki, iar o membră a Peoples Temple întreabă, cu cîteva minute înainte de moarte, dacă „este prea tîrziu ca să fugim în Rusia?“. Dar această alăturare legitimă ar trebui să funcţioneze în ambele sensuri, deci inclusiv pentru a revizui stereotipul nostru de societate postsocialistă despre „socialism“ în genere, pentru a înţelege ce i-a mînat în luptă pe utopicii comunitarismului din toate colţurile lumii, precum şi această uriaşă energie intrinsecă dorinţei general umane de a-fi-împreună.

Riscul rămîne însă şi el intact: comunitarismul poate naşte totalitarism. Comunismul a instituit această ducere la limită, încercînd să transforme întreaga „societate“ într-o uriaşă „comunitate“, şi a eşuat dramatic chiar din acest motiv. „Pentru a-l înţelege pe Marx şi a înţelege de ce n-are dreptate, trebuie să citeşti Ideologia germană. Este soclul antropologic pornind de la care se vor construi toate îndemnurile la o lume nouă şi pe care e înşurubată o certitudine majoră: oamenii, care se rătăcesc în dorinţe, ar face bine să-şi vadă de nevoile lor“ – îi explică portăreasa filozoafă din Eleganţa ariciului unui june bobo. Şi adaugă pentru sine: „Cine seamănă dorinţă culege opresiune.“ Dilema nu s-a încheiat...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013. 

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.