Economia marginală

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Branduirea optimismului jpeg

„Mîna invizibilă a Pieţei“ nu poate reglementa niciodată, integral, sistemul economic, totdeauna vor exista zone de deficit de piaţă şi/sau de oferte alternative şi surprinzătoare, pe care piaţa va încerca să le recupereze, să le integreze în sistemul său ori chiar să le anticipeze, fără a ajunge însă vreodată să obţină un monopol real şi total.

Sună extrem de abstract şi pretenţios, dar avem la îndemînă o sumedenie de exemple simple, din viaţa noastră de zi cu zi. Să începem cu două cazuri extreme. Pe de o parte, să ne gîndim la cîteva dintre „nişele“ pe care le speculează, cu dibăcie, romii: piaţa reglementată nu asigură suficiente parcări organizate pentru cererea existentă – „antreprenori“ individuali profită de acest deficit şi asigură o ofertă marginală clienţilor acestora; economia instituţionalizată nu reuşeşte să reglementeze reciclarea bănoasă a gunoaielor – reţelele de romi organizează o economie marginală a deşeurilor etc. Pe de altă parte – şi la extrema cealaltă –, economia culturală este foarte slab dezvoltată şi lasă nesatisfăcute cererile culturale ale unei părţi semnificative a populaţiei – o serie de intelectuali creativi configurează o piaţă culturală marginală, dar efervescentă. Uneori, aceasta se populează prin ieşirea personală din piaţa mainstream, prin diverse forme de downshifting lucrativ.

Altă pereche de exemple, cam la fel de diferite: piaţa actuală înseamnă consum, iar consumerismul individualizează, izolează şi... consumă mult, excesiv de mult. Tehnologiile existente pe piaţă oferă, însă, mijloacele de a ieşi, parţial, din acest cerc consumerist al cererii şi al ofertei: freecycling, car sharing sau couchsurfing constituie o astfel de familie. Pe scurt, principiul e cam acesta: eu am un obiect de care nu mai am nevoie, un loc liber în maşină, o casă liberă o lună – le ofer cui are nevoie şi, mai devreme sau mai tîrziu, voi beneficia, la rîndul meu, de un obiect, transport sau găzduire gratis sau mai ieftine. Pe lîngă reducerea consumului indus de piaţă (şi, implicit, a cheltuielilor personale), această reciprocitate virtuală, care reciclează mai vechiul dar şi contradar, permite, ca şi acesta, o întărire a relaţiilor sociale, deficiente în societăţile de piaţă. Cu cîteva registre mai în josul ierarhiei sociale, pe Valea Cerbului, de pildă, s-a înfiripat, în ultimii doi-trei ani, un soi de sat de vacanţă al oamenilor cu mai puţini bani, care se instalează acolo, cu rulote şi corturi, pe toată perioada concediului lor, se autogospodăresc, îşi trasează „curţi“ şi stabilesc relaţii de „vecinătate“, constituind o comunitate turistică în afara circuitelor industriei turismului. Acest lucru este posibil şi datorită faptului că nu există o ofertă reglementată şi adecvată de camping care să preia această cerere crescîndă; oferta Primăriei se reduce la acces la natură, plus WC, contra „taxei de ecologizare“.

De multe ori însă, piaţa recuperează rapid aceste nişe marginale. Este cazul, de pildă, al „produselor tradiţionale“, o nişă a unor ţărani întreprinzători, rămaşi fără economie domestică, dar pe care lanţuri de desfacere au preluat-o şi au branduit-o, la scurt timp după apariţia ei.

Practica nu este recentă şi în nici un caz nu a fost inventată de românii descurcăreţi. Ea a existat chiar şi în timpul comunismului. Mulţi au vorbit, în acest caz, despre o „economie a penuriei“. Gerhard Creed, un antropolog american care a lucrat în Bulgaria, a identificat şi un alt mecanism, pe care l-a botezat „domesticirea industriei“, urmărind modul în care populaţia rurală proletarizată deturna – nu totdeauna legal – resursele industriei promovate de stat în avantajul gospodăriilor personale din satele de obîrşie. După căderea comunismului, această domesticire a industriei locale s-a transformat adesea într-un soi de „domesticire“ a pieţei mondializate, la care ruralii aveau acces limitat, dar pe care au încercat să o aducă „acasă“.

Şi exemplele ar putea continua. Ceea ce este însă destul de clar e faptul că există, se pare, pretutindeni şi permanent, o astfel de economie marginală, o borderline sau left out economy, ca să spunem aşa, nereglementată (pe moment) de piaţă, dar trăind la marginea ei şi din identificarea „deficiturilor de piaţă“, existente la un moment dat – uneori, tot atîtea oportunităţi de economie socială spontană. Această economie marginală nu este neapărat o „economie a penuriei“ şi nici doar o „economie informală“ sau „neagră“, sancţionată de piaţa oficială ca fiind la marginea legalităţii. Ea există, pur şi simplu, ca spaţiu necesar de libertate şi creativitate al oricărei economii dominante: societăţile actuale nu sînt doar multiculturale, ci şi – sau mai ales de aceea – multieconomice, o evidenţă pe care economiştii şi clienţii lor nu sînt dispuşi să o recunoască. Mai mult, această economie marginală poate fi o componentă creativă a viitoarelor pieţe şi le „unge“ pe cele existente, împiedicîndu-le să se „gripeze“ în propriile angrenaje. Fără această economie marginală, societatea românească ar fi avut mari probleme, atît în timpul comunismului, cît şi după căderea acestuia. În plus, strategiile economiei marginale au un mare avantaj în perioadele de destructurare a pieţei. Luînd, din nou, două exemple extreme, se pare că exact romii neintegraţi, dar şi intelectualii neadaptaţi din timpul comunismului, practicînd mai ales o „economie marginală“, au avut cele mai mari şanse de reuşită după căderea acestuia.

Veţi spune că şi această „economie marginală“ este tot o economie de piaţă şi nu se sustrage mecanismelor generale ale pieţei, pe care le propovăduiesc economiştii. Nu am nimic împotrivă, dar atunci înseamnă că nu ar mai trebui să vorbim despre mîna invizibilă a pieţei, ci de faptul că aceasta are, în fond, două mîini şi că dreapta nu ştie totdeauna ce face stînga...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică, Polirom, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.