Despre cerberi

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Stimate domnule profesor David, 

Cred că această discuţie tangenţială nu ar trebui să aibă loc. Nu aici, nu acum şi, mai ales, nu aşa. Dar iată că s-a întîmplat, aşa că, pornind de la articolul dumneavoastră

din numărul anterior al

mă simt nevoit să lămuresc măcar trei puncte: 

1) În primul rînd, nu discutăm în acelaşi plan: textul meu este, explicit, unul

şi, mai important, vizează mistica poporului devenită obsesie de

care îşi găseşte în preocupările inspiraţionale de „psihologie a poporului român“ majoritatea materiei sale prime; articolul dumneavoastră este unul

, preocupat să pună la adăpost

contemporană de polemica mea conjuncturală, care „era să arunce apa cu copil cu tot“. („Am încercat, prin acest articol, să-i pun copilului o centură de siguranţă, dacă va mai fi bălăcit în viitor.“) Nu la aceasta mă refeream şi nu încercam nici să o subminez, nici să o neglijez (ar fi fost delirant ca eu să-mi propun aşa ceva şi este amuzant că dumneavoastră aţi presupus aşa ceva…). Aşa că autosesizarea dumneavoastră, previzibilă, mi se pare puţin nepotrivită, căci e lipsită de obiect. Foarte utilă, absolut de acord, dar cu altă miză şi în alt context: cel academic. 

2) Dacă ar fi să discutăm în acest plan, academic (ceea ce, evident, nu este cazul să facem într-o revistă venerabilă, dar de cultură generală, adresată publicului larg), primul lucru pe care ar trebui să-l fac ar fi, inevitabil, să reiterez – reformulînd-o – afirmaţia referitoare la „psihologia poporului“: nu că nu există o „psihologie a poporului“, ci că aşa ceva nu se mai practică de mult timp, nicăieri,

Categoria epistemologică „psihologia poporului“ nu există nici în bibliografia dumneavoastră şi nici măcar în unul dintre articolele publicate de dumneavoastră în străinătate. Nu există

psihologie a popoarele decît cea „veche“ – cu care, evident, nici dumneavoastră nu sînteţi de acord! Dar, da, există sute şi sute de abordări mai mult sau mai puţin recente, care construiesc, aparent similar, factori, tipuri, profiluri colective, chiar şi referitoare la „caracterul naţional“ (care însă, în filiera anglo-saxonă, a însemnat şi mai ales înseamnă în prezent puţintel altceva), şi cu care, evident, şi eu sînt de acord (deşi nu am predat etnopsihologia decît 15 ani şi chiar dacă, faţă de unele sau altele, am o reţinere sau alta). Despre

s-ar putea dezbate, academic, la nesfîrşit; psihologia poporului este însă doar istorie. 

3) În sfîrşit, mă obligaţi să ridic o problemă pe care am preferat, colegial, să o trec sub tăcere: de ce, fiind un specialist recunoscut, care practică o psihologie

şi care a publicat în

articole în care nu există nici o urmă de „psihologia popoarelor“, atunci cînd vă adresaţi publicului din

, o faceţi tocmai sub titlul de „psihologia poporului român“? Academic, un asemenea titlu este în contradicţie şi cu „psihologia modernă“, şi cu propriile dumneavoastră afirmaţii. Să fie vorba de o aducere la zi a acestei viziuni, o „modernizare“ a ei, cum sugeraţi în articolul din

O asemenea teză este însă, în cel mai bun caz, discutabilă: ori este psihologia popoarelor – şi atunci e „veche“ –, ori este una sau alta dintre abordările „moderne“ –, şi atunci pur şi simplu se cheamă altfel şi este altceva. Este vorba atunci, mai degrabă, de o satisfacere a nevoii publicului autohton, dezorientat şi în criză de identitate, de a-şi (re)găsi o imagine edificatoare în „psihologia poporului“? Se pare că da. Ar fi – şi, iată, este! – o întreprindere de mare succes:

spun francezii. Nu discut (aici) cercetările prezentate în carte, ci doar

de a le prezenta sub semnul „psihologiei poporului“. Or, ca psiholog cunoscător al românilor, nu se poate să nu fi ştiut de la început că aşa se va întîmpla, că orice veţi scrie sub un asemenea titlu nu va schimba convingerile şi căutările publicului, ci, dimpotrivă, va întări exact această

de care acesta încă are nevoie. Aşa că aţi oferit, practic deliberat, motiv de jubilaţie tuturor celor care nu vă citesc, dar vă citează. Aţi cedat pieţei şi v-aţi marketizat un produs nou sub un brand vechi, cu mai mult succes la public. Cu aceasta, ne aflăm deja în alt registru, nu academic, ci etic; iar eu nu cred că un asemenea demers este corect! 

Fascinaţia diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog,

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

x downloader com cFxKPq mp4 thumbnail png
Cum s-a crăpat pământul în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,7. Imagini fără precedent surprinse de o cameră de supraveghere
Un cutremur colosal de magnitudine 7,7 a zguduit centrul Myanmarului în martie 2025, marcând cel mai puternic cutremur din ultimele sute de ani. Ceea ce face ca acest eveniment să fie revoluționar nu este doar puterea seismică, ci și imaginile fără precedent surprinse de o cameră de supraveghere.
Destinații uimitoare de pe mapamond de vizitat la începutul verii 2025 Colaj
Noi tendinţe în turism. Cea mai vizitată țară din lume lipsește din topul celor mai bune orașe pentru turişti
În mod paradoxal, cea mai vizitată ţară din lume, care atrage anual peste 100 de milioane de turiști, nu apare în 2025 în cadrul premiilor Travel + Leisure's 2025 World's Best Awards.
crema solara istock jpg
Cremă solară minerală vs. chimică: Adevărul care îți poate salva pielea și planeta. Ce nu ți se spune niciodată
Află adevărul șocant despre cremele solare minerale și chimice. Ce impact au asupra pielii și mediului și ce să alegi pentru protecție reală.
Asteroid trece pa langa Pamanat FOTO Shutterstock  jpg
Un asteroid de mărimea Turnului din Pisa se apropie de Pământ. NASA monitorizează evenimentul
Un asteroid de dimensiunea Turnului din Pisa va trece în apropierea Pământului luni, 28 iulie, potrivit unei avertizări emise de NASA. Obiectul spațial are o lungime estimată de aproximativ 64 de metri și va trece la o distanță de aproximativ 632.000 km de planeta noastră.
coiful de la Cotofenesti @Muzeul Drents  jpg
România primește despăgubiri pentru tezaurul dacic furat în Olanda. Coiful de la Coţofeneşti şi brăţările din aur rămân dispărute
România se pregătește să încaseze 5,7 milioane de euro ca despăgubire pentru furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents, Olanda, incident petrecut în luna ianuarie 2025.
facultate istock jpg
Facultatea din România unde se bat 28 de candidați pe un loc. Domeniul tot mai căutat de tineri
Psihologia a întrecut, în 2025, domeniul IT, aflat până anii trecuți în fruntea clasamentului preferințelor tinerilor. Potrivit datelor UniBuc, Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București a înregistrat o concurență uriașă, cu aproape 28 de candidați pe un singur loc la buget.
Mihail Sadoveanu cu soția sa Valeria Sadoveanu Copyright MNLR Iasi 1200x675 jpg
Acasă la Mihail Sadoveanu în 1936
Adevărul, 20 noiembrie 1936, publică sub semnătura lui Mihail Șerban și sub titlul De vorbă cu d. Mihail Sadoveanu. Despre Cazul Eugeniței Costea și despre alte cazuri interesante, un interviu cu Mihail Sadoveanu. În deschiderea interviului e publicată o fotografie a scriitorului la masa de lucru.
violenta domestica
Țara europeană care introduce pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru femicid. Senatul a adoptat legea în unanimitate
Senatul italian a adoptat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege istoric care introduce în Codul Penal infracțiunea de femicid. Legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru cei care ucid o femeie din ură de gen sau cu scopul de a-i suprima drepturile și libertățile fundamentale.
Comisia Europeană (foto: Pixabay)
Comisia Europeană amenință SUA cu tarife de aproape 100 de miliarde de euro dacă Trump nu semnează un acord comercial
UE a amenințat că va impune tarife în valoare de aproape 100 de miliarde de euro asupra importurilor din SUA, de la whisky bourbon la avioane Boeing, dacă Donald Trump nu va accepta un acord comercial până la sfârșitul săptămânii viitoare.