Civitas interruptus

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Bacalaureatul părinţilor jpeg

Doamna Vasilica iese din blocul L4 ╚Öi se ├«ndreapt─â spre sta╚Ťia de autobuz. Este gr─âbit─â, astfel ├«nc├«t, odat─â ajuns─â acolo, se uit─â spre indicatorul electronic s─â vad─â c├«nd vine urm─âtorul autobuz, dar pe panou scrie ├«n japonez─â ÔÇô sau chinez─â, Dumnezeu ╚Ötie. R─âm├«ne cu privirea fixat─â pe tabloul de afi╚Öaj, a╚Ötept├«nd s─â treac─â pe rom├ón─â, dar indicatorul a r─âmas blocat pe hieroglifele alea ciudate. Iar autobuzul nu mai vine.

Nu este o poveste, ci o ├«nt├«mplare real─â din via╚Ťa cotidian─â a Clujului ÔÇô alt┬şminteri, ora╚Öul frunta╚Ö al Rom├óniei ÔÇô, o situa╚Ťie care se repet─â ├«n mii de variante ├«n diferite smart cities rom├óne╚Öti. Despre ce este vorba?

Este vorba despre moda smart cities ├«n Rom├ónia. Spun mod─â nu pentru a bagateliza conceptul ╚Öi strategiile de smart city, ci deoarece ├«n Rom├ónia majoritatea edililor folosesc, deocamdat─â, accesorii smart city a╚Öa cum te ├«mbraci de la second hand: cumperi ce g─âse╚Öti ╚Öi c├«t te ╚Ťine punga, ca s─â ar─â╚Ťi ca ╚Öi cum te-ai ├«mbr─âca de la Prada. ╚śi uite-a╚Öa apare o pist─â de biciclete ├«ntre dou─â sate care nu au biciclete sau sute de alte piste care ├«ncep oriunde ╚Öi se termin─â, brusc, unde apuc─â, masterplanuri de transport integrat din care r─âm├«n trei intersec╚Ťii ÔÇ×smartÔÇť sau un sac de cartele de transport care nu se potrivesc ├«ns─â la dot─ârile autobuzelor, zone wi-fi care nu formeaz─â o re╚Ťea, investi╚Ťii uria╚Öe ├«n aparatura de paz─â contra incendiilor, dar f─âr─â integrarea lor ├«ntr-un sistem care s─â ne apere de incendii, ini╚Ťiative eHealth ale unor ONG-uri inimoase, grefate pe un sistem sanitar nefunc╚Ťional, oferte de parcuri industriale f─âr─â cerere economic─â, m─âsuri antipoluare, dar f─âr─â controlul corespunz─âtor al punerii lor ├«n practic─â, locuri de joac─â pentru copii amenajate ├«ntre blocuri, dup─â ce parcul din fa╚Ťa blocului a disp─ârut ├«n portofoliul unor agen╚Ťii imobiliare sau, alteori, strategii smart de mobilitate urban─â ca ├«n centrul Bra╚Öovului, care r─âm├«ne ├«ns─â, ├«n 2015, pe locul 14 ca indice total de vitalitate urban─â, pe locul 32 ca resurse specializate ├«n cultur─â ╚Öi pe locul 33 ca investi╚Ťii pentru cultur─â, de╚Öi investe╚Öte cu succes ├«n industrii creative ╚Öi are infrastructur─â cultural─â. Ceva nu merge, deciÔÇŽ

├Äntr-un interviu recent la RFI, C─ât─âlin Tolontan avansa, ├«ntr-un context diferit, o explica╚Ťie generic─â: s├«ntem o societate subdezvoltat─â. Conota╚Ťiile nu erau neap─ârat economice, c─âci, dac─â nu uit─âm de unde am pornit, at├«t cre╚Öterea PIB-ului, c├«t ╚Öi ritmul de dezvoltare s├«nt impresio┬şnante. Ceea ce ne lipse╚Öte ├«ns─â este, ca s─â spun a╚Öa, ÔÇ×modul de utilizareÔÇť, de management, de guvernan╚Ť─â, spune╚Ťi-i cum vre╚Ťi. Pe scurt, putem s─â reformul─âm ├«n termenii urm─âtori: ducem o lips─â cronic─â de viziuni coerente ╚Öi consecvente. Iar acestea ╚Ťin mai mult de oameni dec├«t de resurse. S─â le lu─âm pe r├«nd.

Viziuni. Ceea ce neglijeaz─â marea majoritate a edililor converti╚Ťi la smart city este faptul c─â acesta nu este o trus─â de gadget-uri creative din care ├«╚Ťi alegi ceea ce-╚Ťi place ÔÇô ╚Öi ├«╚Ťi permi╚Ťi s─â cumperi ÔÇô, ci o viziune integratoare, o strategie de ansamblu, o visare inteligent─â despre cum ├«╚Ťi dore╚Öti s─â tr─âiasc─â ├«n viitor localnicii din ora╚Öul t─âu. F─âr─â o astfel de viziune, toate programele de sus╚Ťinere a unor strategii smart nu s├«nt dec├«t un talcioc. Or, edilii no╚Ötri prefer─â, de regul─â, s─â mearg─â duminica la acest talcioc, de unde s─â cumpere ceea ce au ├«n╚Ťeles c─â se vinde mai bine pe pia╚Ťa proiectelor urbane: dac─â a mers cu succes ├«n alte p─âr╚Ťi, va merge ╚Öi la mine ├«n ora╚Ö ╚Öi ├«mi va garanta succesul. Fragmente cut-paste de smart city s├«nt deci solu╚Ťii validate acolo la probleme nestudiate de aici. ├Äntre timp, nu avem finalizate cadastrul, PUG-ul ╚Öi PUZ-urile.

Viziuni coerente. De la talcioc nu-╚Ťi po╚Ťi lua o ÔÇ×garderob─âÔÇť coerent─â, p─âstr├«nd un stil sau altul, ci doar o p─âl─ârie de un fel, ni╚Öte ciorapi de alt fel ╚Öi, eventual, o c─âma╚Ö─â care nu prea se potrive╚Öte nici cu p─âl─âria, nici cu ╚Öosetele. La fel, ora╚Öele noastre (cu excep╚Ťia relativ─â a celor care au avut de secole o coeren╚Ť─â puternic─â a lor) arat─â mai degrab─â ca o astfel de garderob─â desperecheat─â. Edilii no╚Ötri au destul de multe ini╚Ťiative, uneori absolut meritorii, dar ele se finalizeaz─â, de cele mai multe ori, prin ÔÇ×grefe urbaneÔÇť, implanturi mai mult sau mai pu╚Ťin aleatoare pe un ╚Ťesut urban pe care fie ├«l destram─â, fie s├«nt respinse de acesta.

Viziuni consecvente. ├Än cele mai fericite cazuri, c├«nd exist─â o viziune coerent─â (╚Öi, s─â fim one╚Öti, chiar au existat ╚Öi exist─â!) ╚Öi aceasta ├«ncepe s─â fie pus─â ├«n practic─âÔÇŽ se schimb─â primarul. C├«nd aude de un proiect ini╚Ťiat de liberali, edilul Bucure╚Ötiului, de pild─â, se pierde cu firea. ╚śi a╚Öa fac mai to╚Ťi edilii din ╚Ťar─â. ╚śi o fac uneori pentru mize ridicole: la Deva, de pild─â, un edil a pus o statuie cu un cowboy la coada lui Decebal, urm─âtorul a scos-o, enervat, dar, c├«nd a revenit la putere, primul lucru pe care l-a f─âcut primarul ini╚Ťial a fost s─â pun─â la loc cowboy-ul: s├«c! Smart city devine astfel ╚Öi el, cel mai adesea, o campanie electoral─â: vota╚Ťi-m─â ╚Öi v─â dau cel mai smart ora╚Ö din ╚Ťar─â!

├Än aceste condi╚Ťii, tot mai multele ╚Öi mai creativele proiecte de regenerare urban─â ale ÔÇ×societ─â╚Ťii civileÔÇť nu au alt─â ╚Öans─â dec├«t s─â r─âm├«n─â, la r├«ndul lor, fragmentare, insulare, un soi de opera╚Ťii de chirurgie estetic─â pe corpul mutilat al ora╚Öelor.

╚śi mai este ceva. Protoistoria smart city ├«ncepe, se pare, prin anii 1970 ├«n Los Angeles, conceptul s-a ├«nfiripat dup─â conven╚Ťia de la Kyoto, ├«n 2008 IMB lanseaz─â conceptul de Smart Planet, iar prin 2010 strategiile smart se extind exponen╚Ťial. Pe tot acest parcurs, viziunea despre smart city nu a r─âmas aceea╚Öi, au ap─ârut critici ╚Öi au fost propuse noi variante. ├Än 2015, de pild─â, Duncan McLaren ╚Öi Julian Agyeman lanseaz─â Sharing Cities. A Case for Truly Smart and Sustainable Cities. Constat├«nd riscul unei feti╚Öiz─âri a tehnologiei (big data ╚Öi ICT rezolv─â, prin ele ├«nsele, toate problemele), accentul cade acum pe social, pe justi╚Ťie social─â ╚Öi incluziune (inclusive cities), dar ╚Öi pe rela╚Ťii sociale de cooperare (sharing paradigme). Se g├«ndesc edilii no╚Ötri la a╚Öa ceva?

Umberto Eco a formulat mai demult o parafraz─â care vizeaz─â mult─â lume ╚Öi multe ini╚Ťiative: cogito interruptus. ├Än cazul edililor no╚Ötri ╚Öi al majorit─â╚Ťii ora╚Öelor din Rom├ónia, parafraza ar putea fi extins─â ╚Öi adaptat─â: civitas interruptus. Preludii uneori str─âlucite, dar, vai, nefinalizate!ÔÇŽ

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.