Ce ne mînă pe noi în luptă?

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Bacalaureatul părinţilor jpeg

Zilele trecute a trebuit să mă documentez și să dau un răspuns inteligent despre „cultura succesului“ la români: dacă există așa ceva, cam în ce ar consta, cam ce spune „înțelepciunea populară“ pe tema asta? Nu m-am gîndit niciodată la treaba asta, așa că a fost o provocare și o îndeletnicire interesantă. Am început cu lingvistica, adică am căutat și eu cît m-am priceput prin dicționare online. La prima căutare, așa, la genunchiul broaștei, am realizat un lucru interesant: victorie, reușită, succes, triumf vin toate din franceză, izbîndă vine din slavă, iar biruință, din maghiară; din latină, cam nimic. Trebuia să mă aștept, m‑am gîndit eu post festum: sîntem un popor de țărani, iar țăranii nu prea sînt luptători din fire, astfel încît să-i preocupe prea mult victoriile. Ei o țin una și bună: apa trece, pietrele rămîn. Și, ce-i drept, cam așa a fost.

Am căutat așadar printre proverbe. Și aici recolta a fost cam slabă: Cel mai mare succes este să-l meriți; sau Hărnicia este mama succesului. Nimic triumfător, nici o jubilație. În schimb, această deturnare, cam țărănească și ea: succes, adică să fii harnic. Adică nu război, nu luptă, ci muncă și muncă: cultura victoriei se cam reduce la cultura muncii vrednice; ca să fii vrednic de succes…

M-am întors așadar la cultura muncii, despre care am mai scris, dar dintr-o altă perspectivă. Mi-a rezultat un soi de piramidă a atitudinilor legate de (reușita prin) muncă, pe care o redau ca atare și o ilustrez cu cîteva proverbe:

1) Reușita, forma mai obișnuită a succesului, este legată, „țărănește“, de trudă și perseverență: Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă. / A nu cădea, nu se poate, dar cinste îți facem cînd cazi, să te scoli. / Cine dă din mîini nu se îneacă. / Clopotul numai atunci sună, cînd îl tragi.

2) Măsură și prudență: există totdeauna un „bemol“ al tentației succesului și reușitei rapide: Nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala. / Dacă nu ești vrednic la o treabă, nu-ți bate capul degeabă. / Dacă nu ești vrednic să-l duci, nu te încărca peste măsură.

Nu te întinde mai mult decît îți e plapuma. / Fă lingura cît e îmbucătura.

3) Măreția omului mare: Decît un an cioară, mai bine o zi şoim. / Alți ochi are vulturul, ş-alți ochi are fluturul. / Sîngele apă nu se face. / Cîinii latră, ursul trece. / Nu mor caii cînd vor cîinii. / Arborele mare dintr-o așchie nu cade.

4) Iscusința omului mic: Buturuga mică răstoarnă carul mare. / Apa lină rupe malul. / Acul este mic, dar scumpe hai­ne coase.

5. Excepționalism românesc: La Dumnezeu și la români orice e posibil.

La baza „piramidei“ se află deci truda, această îndîrjire de om necăjit. Emancipat și ajuns în corporații, acesta muncește în medie cel mai mult din Europa, în cele mai proaste condiții de muncă din UE, și apreciază „munca intensă“ (locul 4 într-un clasament al valorilor personale ale angajaților în „privat“, realizat de Dorin Bodea), dar mai puțin eficiența (locul 29), care-l privește pe patron. Urmează apoi un soi de modestie și măsură, tot țărănești, acel nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala și nu te înhăma la mai mult decît poți duce. Da, dar: buturuga mică răstoarnă carul mare! E și un avertisment aici: nu știi cu cine te pui! Și țăranul David sare la gîtul lui Goliat și-i face felul. Nu prea luptători, nededați la războaie și victorii, românii par să se considere isteți și inventivi, știind totdeauna pe unde să scoată cămașa, la o adică. Și, la o adică, împing această încredere în arta de a se descurca la nevoie pînă la această afirmație halucinantă, consemnată de Zane în colecția sa de proverbe: La Dumnezeu și la români orice e posibil. Nu mai e nimic de om necăjit și umil aici. Nu este vreo victorie, succes sau triumf, nici biruință sau izbîndă în atingerea unui țel sau obținerea unui bun, ci doar un soi de îndîrjire senină și încrezătoare în satisfacerea unei nevoi: o scoatem noi la capăt!

E ceva profund și ascuns în această izbîndă, care înseamnă doar „o scoatem la capăt“. Mai întîi, acest „noi“. Sigur, se poate spune și o scot eu la capăt, dar zicala din popor este cu noi. Apoi, dacă ceea ce te mînă, la o adică, în luptă, este să o scoți la capăt, înseamnă că știi de unde ai pornit la drum, nu că ți-ai propus neapărat, de la început, să ajungi undeva. Motivația pare să fie o nevoie care te mînă din spate, nu un scop care te trage în față. M-am pierdut…

Absolut întîmplător, într-un cu totul alt context, iluminația a venit de la Cosmin Alexandru, care mi-a povestit o discuție cu un mare om de afaceri american, convins că va electriza publicul român povestindu-i, „inspirațional“, ce victorii, succese și alte izbînzi extraordinare îi așteaptă în viitor pe cei din sală lucrînd pentru nu știu ce firmă campioană mondială: bani, împlinire profesională, status etc. Și pe români chestia asta nu i-a inspirat deloc. Vezi, i-a explicat Cosmin, românii nu lucrează pentru ceva, lucrează pentru cineva. Și dacă le place de acel cineva, lucrează, dacă nu, se prefac că lucrează.

Să ne gîndim puțin. Cel mai frecvent răspuns al românilor la întrebarea „De ce faci ceea ce faci?“ este „pentru familie“ sau, și mai frecvent, „pentru copii“. La slujbă, eventual, pot să apară (dacă este cazul…) și răspunsuri de genul: pentru șefu’, că e om de omenie, pentru colegi, că sînt drăguți, sau altele asemenea. Lucrînd pentru cineva, se așteaptă, la schimb, și la anumite favoruri din partea acelui cineva sau măcar la o recunoaștere explicită, un zîmbet, o bomboană, ceva acolo.

Copiii, familia, mulțumirea personală și a celor apropiați, cam acestea sînt principalele „victorii“ ale majorității românilor. Iar dacă au trebuit să meargă la război, au făcut-o tot ca să‑și apere sărăcia, și nevoile, și neamul…

Vintilă Mihăilescu este antropolog, pro­­fe­sor la Școala Națională de Științe Po­litice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, Bu­cu­rești, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.
Elena Lasconi la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Lasconi, de acord cu apelul lansat de liberalul Ilie Bolojan: „Dacă vrem să oprim blatul PSD este nevoie de un gest ferm: candidat unic de dreapta”
Președintele USR, Elena Lasconi, a susținut, într-un răspuns la un apel lansat de liberalul Ilie Bolojan la adresa candidaților la alegerile prezidențiale, că este nevoie de un candidat unic, acuzând că Nicolae Ciucă refuză o înțelegere între partidele de dreapta în baza unor sondaje.