Back to the future

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Bacalaureatul părinţilor jpeg

Acum cîteva zile, pe 4 februarie, s-au împlinit 110 ani de la nașterea lui Nicolae Georgescu-Roegen. ASE i a dedicat o conferință internațională, iar Asociația Facultăților de Economie din România a inclus în programul său de evenimente o conferință a profesorului Victor Ploae. Media au fost și ele prezente prin televiziunea de mare audiență TVH (oricum, omagiile mele!). Ar fi trebuit să fie un eveniment național; n-a fost. Georgescu-Roegen, creatorul bioeconomiei, ar trebui să fie un erou național; nu este.

„Profesorul Nicholas Georgescu-Roe­gen a fost un pionier. Epoca noastră aproape l-a ajuns din urmă“ – declara prietenul său, Paul Samuelson (premiu Nobel pentru economie în 1970). „Aproape s-ar putea fonda o sectă cu singurul scop de a produce un Talmud despre el, care să asigure interpretarea și dezvoltarea gîndirii lui“ – declara și Kenneth Boul­ding, un alt economist heterodox, etern nominalizat și el la premiul Nobel, ca și Georgescu-Roegen. „Această carte nu se adresează unui cerc foarte larg de cititori. Dacă însă ea ar fi citită de 500 de oameni potriviți, probabil că știința n-ar mai fi niciodată aceeași.“ „Am avut impresia fulgerătoare“ – își amintește un alt economist, Jacques Grinvald, prima sa întîlnire cu Georgescu-Roegen la o conferință internațională – „de a-l vedea în carne și oase pe Galilei al timpului nostru. Un eretic bravînd autoritatea religioasă a secolului nostru.“

Dar nu comemorările și statuile sînt importante în acest caz, nu memoria lui pioasă vreau să o evoc aici. Este important să privim acum în trecut, la bioeconomia lui Georgescu-Roegen, pentru a vedea viitorul. Căci din această teorie a sa s-au desprins și s-au dezvoltat domenii și priorități ale lumii actuale, de la economia ecologică sau economia circulară la preocuparea pentru epuizarea resurselor. La prima conferință a Națiunilor Unite, de pildă, care a avut loc la Stockholm în 1972, a fost formulat prima dată avertismentul că „o creștere infinită nu este posibilă într-o lume finită“; era traducerea aproape literală a legii entropiei aplicate la economie de către Georgescu-Roegen. „Creșterea înseamnă a produce mai mult. Dezvoltarea, a produce altfel“ – avertiza acesta în urmă cu decenii.

Dincolo însă și de aceste dezvoltări și influențe ale tezelor lui Georgescu-Roegen, se află însă viziunea sa integratoare despre om și natură. Înaintea sa, Grigore Antipa prefigurase aproximativ aceeași viziune teoretică și practică despre relația omului cu natura prin conceptul de geonomie, însoțit de perechea biosociologie/bioeconomie. Era începutul unei „revoluții copernicane“ încă invizibile, care răsturna abordarea naturii ca mediu înconjurător pentru a o înlocui cu aceea a simbiozei: natura nu este undeva în afara Omului, un peisaj sau o resursă accesibilă, o „grădină a Carpaților“ vizitabilă ca o dioramă, ci se află în interiorul Omului, fiindu-i astfel consubstanțială. Implicit, cunoașterea se confruntă astfel cu un obiect global și devine interdisciplinară prin definiție. Este ceea ce gîndirea și politica mondială încearcă să aplice în prezent sub semnul a ceea ce Michel Serres numește „contractul natural“, renunțînd astfel la „bicameralismul Om-Natură“, după cum se exprimă Bruno Latour.

De ce ar fi bine să revizităm această viziune? Privind spre trecut, deoarece ea este apropiată de trăirea țărănească (inclusiv) românească despre natură: „Un fir de iarbă sau de porumb nu pot trăi singure. Toate merg laolaltă legate, merg prinse așa cu rostu lor pînă la frumusețea lumii, aici e o taină mare; îi zice rînduială“ – îi explica o țărancă etnologului Ernest Bernea. Iar această credință în rînduială a păstrat pînă recent nu doar respectul față de natură, ci și cunoștințele și tehnicile unui „mod de utilizare“ a naturii, care se dovedesc acum a fi fost „sustenabile“. Privind spre viitor, deoarece această supunere conservatoare la „rînduiala lumii“ a conservat în mare măsură și natura, făcînd ca aceasta să (mai) poată fi și astăzi principala linie de forță pentru dezvoltarea României. Într-o lume mondializată, care și-a obținut creșterea economică prin supunerea naturii, dar care acum caută să se dezvolte altfel, această tradiție a României se poate dovedi a fi un avantaj competițional major și sursă a unei strategii de dezvoltare pe termen lung: „înapoierea“ noastră rurală poate fi transformată din handicap în resursă și capital de dezvoltare. Noi căutăm în continuare să recuperăm decalaje trecute și nu ne dăm seama că, în natură, înregistrăm un decalaj pozitiv, un avantaj pentru viitor: ceea ce Georgescu-Roegen numea „zestrea pămîntului“. Privind global, deoarece în această viziune de avangardă a unui român putem să ne regăsim trecutul și să-l recuperăm ca promisiune realistă de viitor. Pe scurt, back to the future! Putem să ne inspirăm din propriul trecut – satisfăcînd astfel și nevoia firească de mîndrie națională – pentru a participa sui generis la viitorul model economic al Uniunii Europene.

Dar ce am avea de cîștigat, de fapt, dintr-o astfel de poziționare sub semnul naturii și al abordării sale „bioeconomice“?

În amonte și în primul rînd, o strategie de țară pe termen lung, cuplată la tendințele europene/mondiale actuale și, în același timp, ancorată în tradiții locale – în locul unor politici reactive pe termen scurt, cuplate doar la contexte și conjuncturi. În al doilea rînd, o strategie de soft power, realistă și legitimă. În al treilea rînd, o strategie distinctivă de soft power. „La condiții egale, 90% din ceea ce face o societate este sau poate fi făcut și oriunde în altă parte. Doar aproximativ 10% din ceea ce face o societate este diferit, iar membrii ei simt – sau pot să simtă – că le este specific“ – sublinia Wally Olins, unul dintre cei mai faimoși consultanți de branding din lume. România, ­powered by nature, cum sugerează Teodor Frolu inspirîndu-se din mesajul lui Georgescu-Roegen, ar putea fi această trăsătură distinctivă. În sfîrșit, în aval, o orientare (și) spre ceea ce Pine și Gilmore numesc o economie a experienței, care face ca de ani buni cumpărătorul (post)modern să se orienteze spre achiziționarea de experiențe și nu doar de mărfuri. Un „management al experienței“ în turism, de pildă, ar putea face din acesta un atu competițional coerent și consecvent al României.

Naivități, utopii? Poate, dar să nu uităm că orice viziune este „utopică“ pînă se împlinește; nimic nu se realizează însă fără o viziune prealabilă!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, pro­­fe­sor la Școala Națională de Științe Po­litice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, Bu­cu­rești, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cub adrian minune png
Ce înălțime are, de fapt, Adrian Minune. Cu cine seamănă artistul: „Sunt la fel de înalți. S-ar putea să fie din neam”
Adrian Minune este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți cântăreți de manele din România. De-a lungul timpului, artistul a fost luat în repetate rânduri peste picior pentru faptul că nu este înalt, dar acest aspect nu l-a deranjat niciodată, mărturisind în trecut că nu este deloc complexat de f
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Un bărbat a fost arestat pentru că şi-ar fi violat fiica minoră. El a mai făcut acelaşi lucru acum patru ani
Bărbatul arestat preventiv, miercuri, pentru 30 de zile, fiind acuzat că şi-ar fi violat fiica de 14 ani, la începutul lunii iulie, a mai făcut un gest similar în urmă cu 4 ani, minora fiind forţată şi atunci să întreţină relaţii sexuale cu suspectul.
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fenomenul emigrației româneşti, descurajat puternic de creșterile de salarii din guvernele PSD. Doar 8% dintre români preferă joburi în afara țării
După 34 de ani de democrație și 17 ani de la aderarea în UE, România a oprit aproape definitiv fenomenul emigrației.
gandac 3 jpeg
Cum ții gândacii departe de casă. Produsele naturale care alungă insectele
Sunt o problemă extrem de neplăcută, însă, din păcate, rămân una foarte comună. Mai precis, este vorba despre gândaci, care câteodată își fac apariția în casa noastră indiferent de cât de mult efort depunem pentru a menține totul curat.
elevi evaluare jpeg
Primele zece specializări din Olt, după ultima medie de admitere. Elevi cu 2 și 3 la Matematică, admiși la Mate-Info
Elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2024 și și-au înregistrat opțiunile pentru liceu au aflat, miercuri, 24 iulie 2024, dacă sunt admiși la liceul dorit. Mai multe licee teoretice din Olt au specializări la care s-a intrat cu medii sub 5.
insula lord howe captura video jpg
Unde se află insula care permite accesul a doar 400 de turiști în același timp. E un adevărat paradis
Unde se află insula care permite accesul a doar 400 de turiști în același timp. E un adevărat paradis.
bagaje shutterstock jpeg
Ce culori de valize nu trebuie să alegi niciodată când zbori
Deși vacanțele sunt prilej de bucurie, acestea pot veni la pachet și cu probleme, precum pierderea bagajelor. Dacă vrei să scapi de acest motiv de stres, o companie aeriană low-cost ce culori de valize ar trebui să eviți, conform The Sun.
Aqua Park Cozia al Complexului Călimănești Căciulata din Vâlcea Foto Călimănești Căciulata jpg
Pericol ridicat în sezonul estival. Ce boli pot fi transmise la piscină sau la ștrand
Sezonul estival vine la pachet cu o multitudine de boli, care pot fi luate de la piscină sau de la ștrand, însă dacă ne informăm corect le putem evita, spun specialiștii.
Mărioara Voichița Lupo jpeg
O proxenetă care a făcut 100.000 de euro din exploatarea sexuală a unei fete se ascundea în Marea Britanie. Va fi adusă în țară
Femeia condamnată la 4 ani și 6 luni de închisoare era urmărită internațional pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism și a fost adusă din Marea Britanie.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.