Alegerea mea

Publicat în Dilema Veche nr. 560 din 6-12 noiembrie 2014
Charlie est ailleurs jpeg

Cum poţi să scrii cu trei zile înainte de alegeri ceva ce va fi citit la trei zile după? Nu m-am implicat, nu m-am alarmat, nu m-am emoţionat, dar orişicît, sînt alegeri pentru preşedintele ţării, şi asta priveşte toată ţara. Acum, cînd citiţi aceste rînduri, ceva s-a schimbat faţă de săptămîna trecută, cînd le scriam eu. 

Dacă stau însă puţin şi mă gîndesc mai mult, dincolo de această „evidenţă“ nu se află mare lucru: oare chiar va fi

cu ceva semnificativ diferită

, faţă de

? Aici, într-un sat pierdut din Deltă, unde mă aflu acum şi mă voi afla şi de alegeri, sînt mai degrabă o sută de ani de singurătate peste care au bătut ceva

, dar s-au dus. Nici măcar primarul nu-şi face mari griji.

– rezumă un lipovean hîtru situaţiunea.

Să fim serioşi! Beţivul sau idiotul satului sînt personaje universale, pe care le găseşti pretutindeni, şi dacă îi pui pe aceştia în scenă ca fiind „poporul“, aşa cum fac o serie de jurnalişti şi analişti, eşti tu

Este mai degrabă o înţelepciune blazată de sedentari obişnuiţi să fie călcaţi de nomazi.

– suna o astfel de vorbă în comunism: vin şi trec. Sînt comunităţi ce au început să trăiască în lumi paralele, cu cîte o „poartă a timpului“ prin care mai fac schimb de informaţii şi de castraveţi cu lumea de „dincolo“. Şi sînt multe astfel de aşezări în România, aflate uneori la o sută de ani distanţă unele de altele. Nu sînt acele locuri unde nu s-a întîmplat nimic, ca la Sadoveanu, ci un soi de heterotopii din arhipelagul ţării. Se întîmplă şi acolo lucruri, uneori surprinzătoare, dar, de regulă, se întîmplă

. După cum şi alegerile ţării sînt

pentru oamenii de acolo. 

Ce s-ar putea schimba atunci, cu adevărat, într-o astfel de ţară?

S-a discutat mult despre reproducerea elitelor politice comuniste. Analize imparţiale au arătat însă că, din acest punct de vedere, nu stăm nici mai bine, dar nici mai rău decît majoritatea statelor postsocialiste. Unde stăm însă mai prost, se pare, este la reproducerea elitelor politice

comuniste. S-a format astfel o clasă politică în care nu intră decît prietenii şi duşmanii mei iubiţi. Constantinescu a plecat fără să lase urmaşi, dar Iliescu şi Băsescu au populat spaţiul politic cu copii, legitimi şi din flori, nepoţi şi alte cumetrii, pînă s-a umplut clasa:

Aici nu se schimbă nimic. Alegerile se fac astfel în amonte, la poarta intrării pe scena politică, nu în cabina de vot. Alegerile sînt ei, nu noi, căci noi sîntem precum Adam care îşi alege nevasta: asta ai, asta iubeşti. Deci ce şi de ce să mai alegi la „alegeri“? 

Iluzii îşi mai fac, ca de obicei, intelectualii, cu nestăvilita lor nevoie de ordine şi sens: parcă totuşi X e mai bun decît Y, adică e mai „intelectual“, mai cultivat, mai puţin bădăran sau mai puţin agramat; şi, bineînţeles, mai de dreapta. Se pare că nimeni nu le-a zis că nu există stînga şi dreapta în România. Aşa au crezut şi cînd Băsescu i-a cumpărat cu doi bani snopul, promiţînd la schimb condamnarea comunismului. L-a condamnat, că doar nu a dat de la el, apoi şi-a văzut de treabă: comunismul a rămas unde era, el a rămas la locul lui, iar intelectualii au rămas de căruţă. Acum unii încearcă din nou. Sincera mea admiraţie! Ba chiar resimt, la fel de sincer, o doză de culpabilitate pentru că nu pot fi ca ei, dar mi s-a terminat entuziasmul. 

Aşa cîţi sînt şi cum sînt, de data aceasta oamenii politici nu au mai încercat nici măcar să mintă poporul cu televizorul, să facă acel minim efort populist de a transmite un mesaj, oricare ar fi acesta: politicul a ajuns la gradul zero al discursului. Doar Monica Macovei a făcut o campanie electorală – de fapt, i-a fost făcută de o mînă de „creativi“

, profesionişti şi entuziaşti. Că eu nu mai cred în mesajul din spatele publicităţii şi am devenit prudent cu

de orice vîrstă şi sex este doar treaba mea, dar barem există o încercare de mesaj. E singura. 

Îmi dau seama cît de defetist şi de lipsit de „simţ civic“ sună totul, dar o dată la patru, cinci ani, îmi pot permite şi eu să mă exprim liber într-o ţară liberă, nu? Şi, de fapt, nici măcar nu este cu adevărat defetism, sau nu unul integral. Aici, în satul din Deltă unde mă aflu, lucrurile merg – şi vor merge – înainte, ba chiar spre ceva mai bine. Cooperativa iniţiativelor mici şi mijlocii, cu tot mai multe filiale în toată ţara, a ajuns şi pe aici, după cum a ajuns şi în multe alte locuri în care nu te aştepţi. Şi, cu dinamici proprii lumilor paralele, schimbă cîte puţin oamenii şi viaţa acestora.

– spunea cineva acum vreo sută de ţări.

ceva similar se poate spune şi astăzi. 

Defetismul meu este aşadar compensat de un alt soi de utopie de intelectual: convingerea că, parafrazîndu-l pe Kundera,

Dar

– şi în aceasta chiar cred şi va rămîne

mea!  

Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Grăniceri urcă emigranţi într-o maşină la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic în El Paso Texas Statele Unite ale Americii FOTO Guliver / Getty Images / Justin Sullivan
Armata SUA primește ordin să preia controlul asupra teritoriilor de graniță cu Mexic
Președintele Donald Trump a dat undă verde trupelor americane să intervină direct în criza migrației, printr-un memorandum transmis cabinetului său de război.
Un bărbat a violat o fetiță mp4 thumbnail png
Detalii cumplite în cazul fetiței de cinci ani care a fost violată: „Două minute a lipsit tatăl să le ia suc”. Reacția agresorului: „Am fost beat”
Bărbatul de 54 de ani care a fost arestat după ce a a violat o fetiță de cinci ani, la UTA, susține că nu și-a dat seama ce a făcut și dă vina pe alcool.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Cifrele primei săptămâni de campanie. Datele care contrazic ultimele strategii pentru cursa prezidențială din luna mai SONDAJ
Cel mai recent sondaj care arată preferințele românilor la alegerile din 4 mai contrazic strategiile care au ridicat semne de întrebare în prima săptămână de campanie.
Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
Războiul stelelor. Rusia și China testează arme anti-satelit, avertizează șeful NATO
Mark Rutte, secretarul general al Alianței, dezvăluie că Moscova ar putea lansa arme nucleare împotriva sateliților. Aliații se mobilizează pentru o confruntare cosmică fără precedent.
cumparaturi carucior plin mancare alimente jpg
La ce trebuie să fiți atenți când faceți cumpărături de Paște. Ce recomandă ANPC
Paul Anghel, Directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a vorbit într-o postare pe Facebook despre aspectele la care trebuie să fim atenți atunci când facem cumpărăturile de Paște.
michael schumacher getty jpeg
Bagaje cală
Șerpi cu clopoței, pietre și un Rolex de 20.000 de euro: cele mai ciudate lucruri lăsate în urmă în bagajele nerevendicate din aeroporturi
În 2024, peste 36 de milioane de valize au fost gestionate greșit de către angajații aeroportului. Multe din ele conțineau lucruri obișnuite, cum ar fi haine și produse de îngrijire, însă unele persoane au călătorit cu obiecte ciudate
Zodii norocoase, shutterstock jpg
Zodia protejată de Maica Domnului și de îngeri, în Săptămâna Mare. Are asupra ei o aură invizibilă și nimic rău nu o atinge
În Săptămâna Mare, o perioadă sfântă și plină de încărcătură spirituală, când cerurile sunt mai aproape de oameni, o zodie iese în evidență printr-o protecție divină aparte.
image png
Ce reprezintă, de fapt, Floriile? Se sărbătoresc azi, cu o săptămână înainte de Paște
Astăzi, 13 aprilie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi cu o mare semnificație. Părintele paroh Victor Lucian Georgescu a vorbit pe larg pe marginea acestui subiect într-o emisiune online.