Unde am mîncat cel mai bine în Europa? (2)

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Unde am mîncat cel mai bine în Europa? (2) jpeg

Am descoperit un Top 20 gastronomic al bucătăriilor statelor europene, întocmit de farandwide.com. Pe primele trei locuri se află, în mod previzibil, Spania (și Portugalia), Franța și Italia. Și pentru că tot se apropie sărbătorile cu sarmalele și piftiile lor, m-am amuzat întocmind un top personal (și sentimental), amintindu-mi de mîncarea mai bună sau mai proastă de prin orașele și țările europene pe unde am fost. Desigur, topul meu e pur subiectiv, sînt țări unde nu am ajuns încă sau țări pe care nu le‑am luat în calcul pentru că nu am mîncat acolo nimic specific sau tradițional, din diferite motive. Așadar, iată primele șase locuri:

6. Viena, Austria. N-aș fi inclus Viena în topul meu – n-am stat acolo decît două zile și jumătate, un timp în care nu știi ce să faci și ce să vezi mai întîi, iar mîncarea trece pe planul doi – dacă un coleg de redacție nu mi-ar fi recomandat un restaurant de cartier specializat „pe șnițele“. Nu-i pomenesc numele, localnicii stau la coadă cîte o jumătate de oră ca să prindă o masă, poate că n-ar fi bine să intre și în circuitul turistic, oricum sînt multe alte locuri în Viena unde se pot mînca șnițele bune. Am mers vreo trei kilometri din centru, prin frig, ca să ajung la restaurantul respectiv care din stradă nu-ți face nici o impresie. Am intrat și timpul a rămas suspendat undeva – primul salon era pentru fumători, era un fum să-l tai cu cuțitul, ca-n vremurile vechi ale crîșmelor bucureștene, atmosfera era una dinainte de război, orice război, un bar, o sobă, ceasuri și fotografii pe pereți, mese lungi, uzate de la coatele sprijinite pe ele, pe la mese vienezi între două vîrste, roșii la față, cheflii, se înfruptau din șnițele cît roata carului, miroasea a prăjeală de-ți muta nasul, ce-ți puteai dori mai mult? Am găsit un colț de masă, la fumători, am băut un vin la carafă, subțire, îndoit cu sifon, aluneca plăcut pe gît, am fumat, am mîncat doar jumătate din șnițel și un sfert din salata de cartofi, am ascultat limba din care nu pricepeam o iotă, am fost părtașă la toată veselia din jur, nu-mi mai venea să plec de acolo. Șnițelul mi l-am luat la pachet și, pentru că aveam avion a doua zi, în zori, n-am renunțat la el, l-am dus la București, în bagajul de mînă, rămășițele imperiului au ajuns acasă.

5. Italia (de fapt, Sicilia). Italia e pe primul loc al topului farandwide.com și probabil pe bună dreptate. Însă dacă nu te dai în vînt după pizza sau după paste care pentru mine reprezintă mereu ultima opțiune din meniul unui restaurant, nu te poți bucura cu adevărat de mîncarea de acolo. Totuși, în Sicilia n-am murit de foame, ba dimpotrivă, la fiecare pahar de vin (vinuri seci, aspre, de sol vulcanic) sau Aperol Spritz comandate, în localurile mai puțin turistice ni se aduceau bruschete sau diferite patiserii din partea casei, așa că pentru că am băut mai tot timpul, am fost tot timpul sătui. Nici nu ne mai venea să comandăm un fel principal. Totuși, două experiențe m-au marcat definitiv din punct de vedere gastronomic și nu numai. În piața de pește din Ortigia era un stabiliment chiar pe malul mării unde se scoteau niște mese afară, fără pretenții, pe la spartul tîrgului, care se umpleau de lume doar pentru vreo două ore. Iar mesele se umpleau la rîndul lor de platouașe cu antipasti – explozie de culori și de gusturi, pește, prosciutto, brînză, stridii, măsline, roșii dulci uscate la soare, toate mergeau de minune cu un vin la carafă, în februarie, la 18 grade. Amintirea asta atît de solară m-a urmărit multă vreme. A doua experiență italiană se numește anghinare, carciofi, o legumă miraculoasă care la ei costă un euro kilogramul și la noi nu se prea găsește decît în borcănașe minuscule de 5 euro prin supermarket-uri.

4. Sarejevo, Bosnia și Herțegovina. Asta chiar a fost o surpriză. Am stat doar o noapte la Sarajevo și, perindîndu-ne prin bazar, am gustat din tot, am luat cina de trei ori, la prețuri aproape ridicole, întreruptă doar de cîteva reprize de tras din narghilea, din lula cea aromată. Într-un loc am mîncat Bosnian plate – un platou cu roșii, ardei, vinete, ceapă și alte legume umplute cu carne tocată de vită, de oaie și de gîscă, în altul am luat cevapi, cu lipie proaspăt scoasă din cuptor și ceapa fin tocată, cu un soi de ayran gros, gustos, în altul am încercat niște frigărui de miel. Tot bazarul acela e o splendoare balcanică, plină de arome și de pace astăzi, însă mănînci și vezi în jur clădiri care încă au urme de gloanțe. Îți amintești că Europa recentă nu este nici pe departe despre mîncare, bunăstare, tihnă. M-aș reîntoarce la Sarajevo oricînd.

3. Madrid, Spania. Mi-a plăcut absolut tot ce am mîncat la Madrid, în diferite locuri. De la Cervecería 100 Montaditos, un soi de lanț de fast-food local, studențesc, plin de viață (și de angajați români), cu mini-sandvișuri la 1 euro, umplute cu te miri ce și cu o bere excelentă la halbă, la Marcando de San Miguel, o piață gourmet, unde mi-am propus să-mi petrec vreo oră, dar am stat o jumătate de zi, tot gustînd și degustînd gazpacho, fructe de mare, cîrnăciori uscați, tapas minuscule, vinuri, fileuri de pește, doar pentru că în jur era atîta forfotă, culoare, plăcere de a mînca și a bea, oriunde, oricum, pe tejghea sau în picioare. Mi-a plăcut și faptul că la orice local, chiar și la chioșcurile din parcul Retiro, vinul la pahar era de calitate, nu orice poșircă, vedeai sticla, ți se turna din ea o cantitate generoasă, nu cei 150 de mililitri „regulamentari“ în România. Mi-a plăcut acea duminică în care am luat-o la întîmplare pe străduțele de pe lîngă Puerta del Sol, încercînd să dibuiesc un local cu o paella bună și, printr-un mare noroc, am dat peste un restaurant într-un gang unde ieșiseră familii întregi de madrileni la masă, cu bunici și nepoți. N-am putut s-o mănînc pe toată, deși era doar „o jumătate de porție“, adusă pe un soi de piedestal, mi-am pierdut timpul încercînd să identific toate acele animăluțe marine care zemuiau înăuntru, apoi – plăcut ghiftuită și ușor amețită de vinul bun – am fost să văd muzeul Thyssen-Bornemisza, cel mai mișto muzeu pe care l-am văzut vreodată cu burta plină.

2. Porto, Portugalia. De fapt, am ajuns într-un oraș satelit al Porto-ului, Matoshintos, și am nimerit la bodega mătușei Julia, o coșmelie mizeră la ora prînzului, atunci cînd se face siesta și mesele nu se curăță, sînt în descompunere, unde nu mănîncă decît pensionarii din cartier și muncitorii în construcții. Unde mătușa Julia, care cîntă în timp ce gătește și aduce mîncarea la masă, este unicul angajat, ea centrează, ea dă cu capul, nu cunoaște nici o limbă în afară de portugheză, însă se înțelege cu mușteriii străini care au nimerit întîmplător acolo prin zîmbete și semne. Gătește zilnic doar trei feluri de mîncare – porc, rață și orez cu fructe de mare. Iar în bolul acela cu orez cu fructe de mare pe care îl face la fel probabil de 40 de ani – 10 euro pentru patru persoane – este, de fapt, toată Portugalia, cu lumina, lejeritatea, oceanul și istoria ei.

1. Bulgaria. Probabil că o să vă mire această alegere pentru locul întîi (n-am fost în Grecia, ce-i drept!), însă eu, una, de-abia aștept să mă întorc în fiecare an pe litoralul bulgăresc, cel din partea de nord, Dobrogea „noastră“, Dobrogea „lor“, pentru mîncare. În nici o altă țară în care am fost nu am pîndit cu nerăbdare orice vagă senzație de foame, pentru a avea un pretext de a mă așeza la masă. Și de multe ori mă mulțumeam doar cu o salată, cu legume proaspăt culese de prin grădinile din jurul restaurantelor, legume cu un gust pe care aproape că-l uitasem, nu doar faimoasele roșii, dar și ardeii care pentru mine reprezintă chintesența ardeiului de pretutindeni, cu telemea grasă, sărată, din belșug, alături de lipia caldă cu usturoi. Însă mai sînt și scoicile pe care inițial le-am descoperit la Dalboka, un loc plăcut, dar deja prea „comercial“ și aglomerat, și le-am „aprofundat“ în localuri mai mici cum e cel de la Șabla, pe malul mării, unde nu-ți poți dori altceva decît bolul uriaș cu midii natur cu gust de mare și o carafă cu vin. Dar și pești cumsecade și nepretențioși din Marea Neagră – hamsia, aparent neprietenosul, dar dulcele guvide, alți peștișori cu un nume încă intraductibil pentru mine – le-ai scos șira spinării și i-ai înghițit, dar și peștii mai speciali, mai „de domni“ – bibanul de mare și inegalabilul calcan. Micii lor lunguieți, cu gust de kebab, supele, plăcintele cu brînză, iaurtul răcoritor și nectarul de piersici pe care l-am trecut granița și l‑am (re)adus acasă (pe timpuri se găsea la „Fortuna“). Atenția și zîmbetele celor care te servesc și cu care nu ești obișnuit în România. Micile restaurante sătești, ascunse prin curți, inundate de verdeață, femeile care vînd legume în piețe improvizate. Mi-e foarte dragă Bulgaria asta de pe malul mării, cea de dinainte de all-inclusive-uri, mă simt acolo acasă.

Foto: Anda Docea

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mbappe facebook webp
masina electrica
Țara unde se interzic mașinile pe benzină și motorină! Nu vor mai putea fi cumpărate din 2025
Uniunea Europeană încearcă din greu să elimine mașinile cu motor pe bază de ardere internă de pe șosele, însă lucrurile se dovedesc a fi mult mai complicate decât anticipau autoritățile.
Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350m înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.