România e cea mai frumoasă?

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
România e cea mai frumoasă? jpeg

„Țara mea are cîmpii mănoase, / Dealuri înalte cu mîndre flori…“ Cam așa suna începtul unui cîntecel pe care îl învățam încă de la grădiniță. Unul dintre cele mai cunoscute clișee naționaliste pe care ni l-au băgat în cap de mici este „România e o țară frumoasă, cea mai frumoasă“, bașca „are oameni blînzi și primitori“. (Ulterior a apărut și o variantă mai glumeață, care a devenit la rîndul ei un clișeu: „Avem o țară frumoasă, păcat că e locuită!“.) Mereu m-am întrebat cum se poate evalua/contoriza toată această „frumusețe“. De ce ar fi ea inegalabilă și nu poate fi pusă la îndoială? Cum ne putem compara și cum putem concura cu alte țări? De pildă, cu vecina noastră Bulgaria. De ce ar fi Bulgaria mai „urîtă“, mai puțin atractivă decît România? Sîntem cumva la un concurs de Miss?

Cei care susțin că România merită pe departe marele premiu aduc aceleași argumente – păi, avem de toate! Avem și munte (nu sînt ei prea înalți, două mii și ceva de metri, dar peisajele sînt mai ceva ca-n Elveția…), avem și mare (sincer, litoralul românesc mi se pare unul dintre cele mai puțin spectaculoase dintre cele pe care le-am văzut), avem cîmpii, că nu degeaba sîntem grînarul Europei (mda, rudele mele de pe lîngă Slatina nu mai știu cum să scape de pămînt, cine să-l muncească?), în Transilvania avem un peisaj colinar de vis (Toscana e mic copil), Bucovina e bucolică, Maramureșul e plin de tradiții, avem lacuri și peșteri, păduri virgine (care dispar peste noapte). Ce ne mai lipsește? Păi, în primul rînd, o infrastructură decentă care ar ajuta ca toată această frumușață să devină accesibilă și mie, și ție, și turistului occidental. Însă asta e o altă discuție. Așadar, ca forme de relief, sîntem cei mai tari. Păi ce, ne putem noi compara cu Ungaria, cu pusta maghiară lipsită de orice vino-ncoa? Da, nu ne putem compara, așa cum nu putem compara Budapesta cu Bucureștiul, deși unii de prin Vest le mai confundă între ele. Desigur că nu ne putem compara, de-aia ardelenii din nord dau iama la unguri, la băi, se scaldă în Balaton mai ceva ca la marea românească. Și vin de acolo ca să ne spună cît de civilizat, de frumos și de ieftin e la unguri. Ca să nu-i mai amintesc pe românii din sud care sînt atît de fascinați de frumusețea țărișoarei lor încît își petrec vara mai mult pe la bulgari și pe la greci.

Dar hai să mergem mai departe cu ipocrizia – România e, totuși, cea mai frumoasă, nu-i așa? Am uitat de Dunăre și de Delta noastră unicat. Rar mi-a fost dat să văd orașe și peisaje mai dezolante ca acelea de pe malul românesc al Dunării, de la Calafat pînă la Călărași. Orașe unde Dunărea ar putea să nici nu existe, nimeni nu se uită la ea ca să se bucure de frumusețe, de măreția marelui fluviu. Corabia, Zimnicea, chiar și Giurgiu vă spun ceva? Mari destinații turistice, nu-i așa? Lux și agrement, resort-uri, să se tot oprească turiștii de pe vasele de croazieră ca să le viziteze. Ca să nu mai vorbim despre Brăila și Galați, mai ales despre Brăila, care are un potențial uriaș total ignorat, ar putea să fie o bijuterie de destinație. Ei, dar ne rămîne Delta! Unde sub pretextul că se „salvează“ s-a furat ca-n codru, diverși afaceriști și-au împărțit între ei brațe și canale, au avut monopol turistic ani de-a rîndul. Sulina, o altă posibilă bijuterie, e în descompunere, sărăcia e lucie, e total pe dos ca în alte țări mai puțin „frumoase“ ca a noastră, nu-i așa, unde comunități întregi din zone defavorizate trăiesc și înfloresc din turism.

Și pentru că ne-am lămurit și cu Delta, ne mai rămîn cultura, tradițiile, ca la noi la nimenea, că doar noi l-am dat lumii pe celebrul Dracula care s-a transformat treptat într-un kitsch național, în locuri în care nici măcar n-a pus piciorul bietul Țepeș i s-au ridicat temple, hoteluri, muzee. Într-adevăr, tradiții autentice avem. Dar avem și castele mai ceva ca pe valea Loarei. Respectiv vreo trei mai de soi – Peleș, Bran și castelul Corvinilor –, vin autocare cu turiști, stau două ore și pleacă, nu prea mai au ce face pe-acolo. Păi, de unde să scoatem castele din moment ce prinți, baroni (mai puțin cei locali), regi și regine n-am prea avut (decît o scurtă perioadă de timp)? În schimb, am avut boieri și în urma lor au rămas niște conace, astea nu-s prea băgate în seamă, multe sînt în paragină, niște ruine. Nu te-ar da ele pe spate, nu sînt spectaculoase, dar la o adică ar putea fi măcar idilice, ca locuri de popas. Să nu uităm cetățile, pentru că voievozi, slavă Domnului, am avut. E plină România de cetăți care ilustrează trecutul glorios al patriei și al românilor. Mda, există cîteva. Am fost anul trecut în Slovacia – aproape fiecare sat avea cîte un hrad cocoțat sus pe deal, erau atît de multe încît aproape că nu le mai acordai atenție. Totuși, avem bisericile fortificate ale sașilor pe care nu le promovează mai nimeni, astea-s doar pentru „cunoscători“, aud străinii de ele din vorbă-n vorbă. Ei, și mai avem Sighișoara, oraș medieval în toată regula, în patrimoniul UNESCO, ce mai! Cîte sînt din astea în Italia sau Spania? Sute? Mii? În plus, nicăieri nu se mănîncă mai bine ca-n România! Vine străinul, se așază la masă și se linge pe degete, nu se mai dă plecat. Și aici, dragi susținători ai candidatei România pentru titlul de „cea mai cea“, o să vă contrazic – avem o bucătărie acceptabilă, cu unele preparate gustoase, însă se mănîncă de zece ori mai bine în Spania sau Italia, chiar și-n Bulgaria se mănîncă excelent.

Nimeni nu poate să conteste că România e „frumoasă“, deși însuși cuvîntul/termenul, în tot acest context, nu este deloc potrivit și îți poate da un sentiment de respingere. De pildă, acum vreo doi ani, m-am plimbat prin Banatul montan, de la Dubova pînă la Gărîna, apoi mai departe prin Cheile Nerei. Mi-au plăcut mult locurile, au ceva al lor, dincolo de cadrul natural sau de simplitate, m-aș întoarce cu bucurie oricînd. Odată m-am întors din Bosnia prin Serbia, era un drum pustiu (impecabil) care urca pînă într-un vîrf de munte, de acolo de sus se vedea toată Serbia, ți se așternea pur și simplu la picioare. Ce frumos! – am spus și am mers mai departe. N-am fost în toate țările europene, doar în cîteva. Uneori mă plimb virtual pe Google Maps prin cele unde nu am ajuns încă. Și pot să vă spun cu mîna pe inimă – sînt țări foarte frumoase, uneori încremenești mut de admirație, îți stă mintea-n loc de la atîta splendoare.    

Scriu acest text pe 24 ianuarie, zi liberă de la Guvern, sărbătorim Mica Unire, unii simt nevoia să scoată din ei fraze sforăitoare și patriotarde. Hotelul Concordia de pe strada Smîrdan, locul unde s-a hotărît dubla alegere a lui Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei, cel mai european hotel din București pe la 1850, cu clienți renumiți, printre care și Tolstoi, se prăbușește, curtea interioară e o groapă de gunoi. Să mai vorbim despre clădirile monument istoric? Uite și de asta, România nu are cum să fie cea mai „frumoasă“ și poate că ar trebui să-și piardă și dreptul de a mai candida vreodată la vreun astfel de titlu. În țările „normale“, oamenii de acolo profită de cea mai neînsemnată frîntură de istorie, de cea mai banală relicvă a trecutului, pînă și de urma în colbul drumului a pasului unei personalități marcante, de camera de hotel unde a stat într-o noapte un mare scriitor etc., să le transforme dacă nu în legende, cel puțin în povești atractive pentru cei care nu vor să vadă numai „frumusețea“, ci și să recupereze ceva din cultura umanității. Într-o țară „normală“, un astfel de loc precum Hotel Concordia, desigur restaurat în cele mai mici detalii, devine un must-see și are o mică industrie de promovare creată în jurul lui. România nu e cea mai frumoasă. Sînt multe alte țări mai „frumoase“ decît România doar prin simplul fapt că acolo există oameni care au grijă de ele, nu le lasă de izbeliște.

Foto: Cheile Nerei (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.