" Răsună valea"

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Luni, 18 dec. 1989: Răsună valea (notă 2009: adică se trăgea la Timişoara, acesta va fi codul naiv pentru tot ce urmează). Sună la 8 dimineaţa secretara Editurii Eminescu, voce explicativ-înţelegătoare, se pregăteşte pentru 26 ianuarie volumul omagial, sînt pe lista celor mai cunoscuţi… Text despre om pînă luni 25. Îi spun că plec în provincie şi cînd mă voi întoarce, vorbim. Acceptă. Mă arunc pe Secolul cinematografului să văd ce filme s-au făcut în 1939: Bel Ami, Diligenţa, Sciors, Regula jocului. Eşti nebun? Vrăjitorul din Oz. Clipă, stai! Sunat la Roger: „Culegi azi pe lat?“. „Pe foarte lat, puică…“ Fie ce-o fi! Oz. Leul. Tinicheaua. Paiele. Telefonat spre prînz, dictat articolul lui A.B. (notă 2009: Adriana Bittel). Mi-l reciteşte alb şi sec. „Crezi că ţine?“ „Ce?“ Altfel căutăm persiene (notă 2009: N.C. a plecat la Teheran).

19 dec.: Răsună valea. Tass-ul lămureşte: situaţie foarte încordată la Bucureşti. Ca la 17,30 să cadă verdictul de la Mosc.: acest domn preş. care se plimbă… Nu vor fi brazi de Crăciun. Vremea lui Kaşpirovski, parapsiholog sovietic care înnebuneşte Bucureştii de două luni, vindecînd prin pase magnetice „Rinocerul“. (notă 2009: numele tandru pentru Eugen Ionesco), seara: nu se poate, nu se poate ca monsieur Gorb., nu se poate... şi ne urează biruinţă. Explozie la cofetăria Ambasador? Răsună valea şi casetă video cu Imperiul soarelui – descoperirea unui amor în baracă, în timp ce bombardierele sînt pe cerul lagărului.

20 dec.: Americanii fac ordine în Panama. Fiecare gangster cu panamaua lui. Mîine, ziua lui Stalin – 110 ani. Va prinde 120? Cine e Coreea de Nord a Sud-Estului european? Se închiriază într-o frenezie casete video cu filme americane de serie B. Enormă: să se termine cu „vide“ şi „parabolele“ – adică antenele parabolice. Bibliografie: Un Obs. din septembrie, Toamna la Pekin despre evenimentele din vară, bun pentru orice iarnă cînd răsună valea. De 1 oct., 40 de ani de la 1949, la Pekin nu a fost voie să te îmbraci în alb sau negru. Jiang Zemin: „O tragedie? N-a fost nici o tragedie!“. Noi nu semnăm protocolul ONU pentru abolirea pedepsei cu moartea. „Unitate şi linişte!“ „Vino la muncă bucuros, întoarce-te acasă liniştit!“ Tot din Obs. Nostradamus – sfîrşitul lumii la 1999. „Mai sînt 10 ani, să profităm“…

21 dec.: Răsună valea în Piaţa Palatului. Alexandru George pleacă de la mine, plictisit, cînd începe mitingul. Zice că se duce la nişte prieteni din Drumul Taberei. Se rupe filmul la TV. Versuri de George Coşbuc şi la reluare mărirea alocaţiilor. Telefon de la una care mă întreabă dacă eu am dat anunţ în Rom. liberă pentru casă („da, demult!“ – îi zic) şi mă asigură că are „gaze’n prostie“ şi „linoleum“ cu parchet, în Fundeni. „E departe“, îi zic, mecanic, mecanica aia placată pe real. „Da’ unde staţi?“ „Pe Căderea Bastiliei!“ „Da, e departe“… şi nu se prinde la măreţul calambur al topos-ului. Huruit de şenile, helicoptere, prin faţa casei, lumînări şi vagabonzi, bătrîni şi tineret strigînd spre noi, casnicii: „laşilor!“. Primul meu război civil – aveam nevoie. Trag cu urechea, ca în adăpost, prin ’43. Îl sun pe Ianoşi: „Fii atent, e foarte lată!“. Nu ştie, îmi explică – „îmi închei monografia Tolstoi“. Pe scară, unul povesteşte că e nenorocire în Piaţa Unirii. Citit şi recitit din Rom. lit. telecinemaua cu Vrăjitorul din Oz. Poate că nu sînt laş. Doar caraghios.

22 dec.: Trezit la 4,30. Ştiri de la 6. Ei zic că e acalmie în Buc., aiurea! – se instalează starea de necesitate pe întreg teritoriul. Alina pleacă pe preerie (notă 2009: adică la serviciu), speriindu-mă. Ea are dreptate. E trimisă acasă – grevă generală. Coloane lungi, Pipera, Griviţa, care toate încalcă „starea de necesitate“. Vorbă de la Tică Berger, maestrul de bridge: „Spontană e doar coada la brînză!“. Radioul dă totuşi marşuri vesele, mereu se modulează sunetul, gata să anunţe ceva. Sinucis Milea? Împuşcat ca trădător. Coruri mari cu portret şi nume. Nu mai răsună valea. Valea contrarăsună: „Ole, ole, Ceauşescu nu mai e / Că şi-a dat demisia!“. Asonanţă cu totul permisă. Nu există echipă de schimb, om – de aici tragicul. Primele cuvinte ale lui Mircea: „Dumnezeu şi-a întors faţa spre noi!“. E de discutat. În curtea TV: „Nu sîntem tovarăşi!“. Şi ce vom fi? Gata cu teoriile, gata cu teroriile! Ies cu Alina pe Căderea Bastiliei noastre, două ore din Piaţa Romană pînă în Piaţa Victoriei şi înapoi, încolonaţi şi scandînd: „Ceauşescu, Anul Nou / Îl vei face în cavou!“. Oraşul, nebun de fericire cu lacrimi, la Uniune închis, în Piaţa Romană un jeep vîjîind: „Acasă! Acasă! Vin 2000 de terorişti spre Bucureşti!“. Noaptea începe războiul şi aventura (notă 2009: de ce am subliniat „aventura“? Nu ştiu.)... La TV începe spectacolul caragialian. Grig. nu se desparte o noapte întreagă de microfon.

De aici, întrerupt pînă la 28.12 cînd toate însemnările nu mai au zile şi curg într-un montaj de „Helzapoppin“.

„Ofiţerul imbecil de la TV care ne comunică la al cîtelea etaj au ajuns teroriştii. După arestarea lor, îl sun, la 6 dimineaţa, pe Caramitru şi îi urlu că trebuie decapitaţi. El îmi spune că nu a fost chemat ieri nicăieri. Vidul de putere – consistent. Reflexul ’56 mai trăieşte la Moscova?“ Scriu pentru Roger un articol – am fost dintre cei care au apărat onoarea revistei, nu am cui da socoteală, m-am opus stilistic dictaturii, dar mă cenzurez şi nu mai adaug că nu voi putea trăi într-o democraţie creştin-ţărănească, însă nici nu voi pleca de aici. Bridge pe Slătineanu, unde pe margine, într-un fotoliu, fiind al cincilea, redactorul-şef al Liberalului scrie articolul, pentru primul număr şi ne spune titlul, după ce a revenit la masă: „Gorbaciov – omul secolului“.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.