" Răsună valea"

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Luni, 18 dec. 1989: Răsună valea (notă 2009: adică se trăgea la Timişoara, acesta va fi codul naiv pentru tot ce urmează). Sună la 8 dimineaţa secretara Editurii Eminescu, voce explicativ-înţelegătoare, se pregăteşte pentru 26 ianuarie volumul omagial, sînt pe lista celor mai cunoscuţi… Text despre om pînă luni 25. Îi spun că plec în provincie şi cînd mă voi întoarce, vorbim. Acceptă. Mă arunc pe Secolul cinematografului să văd ce filme s-au făcut în 1939: Bel Ami, Diligenţa, Sciors, Regula jocului. Eşti nebun? Vrăjitorul din Oz. Clipă, stai! Sunat la Roger: „Culegi azi pe lat?“. „Pe foarte lat, puică…“ Fie ce-o fi! Oz. Leul. Tinicheaua. Paiele. Telefonat spre prînz, dictat articolul lui A.B. (notă 2009: Adriana Bittel). Mi-l reciteşte alb şi sec. „Crezi că ţine?“ „Ce?“ Altfel căutăm persiene (notă 2009: N.C. a plecat la Teheran).

19 dec.: Răsună valea. Tass-ul lămureşte: situaţie foarte încordată la Bucureşti. Ca la 17,30 să cadă verdictul de la Mosc.: acest domn preş. care se plimbă… Nu vor fi brazi de Crăciun. Vremea lui Kaşpirovski, parapsiholog sovietic care înnebuneşte Bucureştii de două luni, vindecînd prin pase magnetice „Rinocerul“. (notă 2009: numele tandru pentru Eugen Ionesco), seara: nu se poate, nu se poate ca monsieur Gorb., nu se poate... şi ne urează biruinţă. Explozie la cofetăria Ambasador? Răsună valea şi casetă video cu Imperiul soarelui – descoperirea unui amor în baracă, în timp ce bombardierele sînt pe cerul lagărului.

20 dec.: Americanii fac ordine în Panama. Fiecare gangster cu panamaua lui. Mîine, ziua lui Stalin – 110 ani. Va prinde 120? Cine e Coreea de Nord a Sud-Estului european? Se închiriază într-o frenezie casete video cu filme americane de serie B. Enormă: să se termine cu „vide“ şi „parabolele“ – adică antenele parabolice. Bibliografie: Un Obs. din septembrie, Toamna la Pekin despre evenimentele din vară, bun pentru orice iarnă cînd răsună valea. De 1 oct., 40 de ani de la 1949, la Pekin nu a fost voie să te îmbraci în alb sau negru. Jiang Zemin: „O tragedie? N-a fost nici o tragedie!“. Noi nu semnăm protocolul ONU pentru abolirea pedepsei cu moartea. „Unitate şi linişte!“ „Vino la muncă bucuros, întoarce-te acasă liniştit!“ Tot din Obs. Nostradamus – sfîrşitul lumii la 1999. „Mai sînt 10 ani, să profităm“…

21 dec.: Răsună valea în Piaţa Palatului. Alexandru George pleacă de la mine, plictisit, cînd începe mitingul. Zice că se duce la nişte prieteni din Drumul Taberei. Se rupe filmul la TV. Versuri de George Coşbuc şi la reluare mărirea alocaţiilor. Telefon de la una care mă întreabă dacă eu am dat anunţ în Rom. liberă pentru casă („da, demult!“ – îi zic) şi mă asigură că are „gaze’n prostie“ şi „linoleum“ cu parchet, în Fundeni. „E departe“, îi zic, mecanic, mecanica aia placată pe real. „Da’ unde staţi?“ „Pe Căderea Bastiliei!“ „Da, e departe“… şi nu se prinde la măreţul calambur al topos-ului. Huruit de şenile, helicoptere, prin faţa casei, lumînări şi vagabonzi, bătrîni şi tineret strigînd spre noi, casnicii: „laşilor!“. Primul meu război civil – aveam nevoie. Trag cu urechea, ca în adăpost, prin ’43. Îl sun pe Ianoşi: „Fii atent, e foarte lată!“. Nu ştie, îmi explică – „îmi închei monografia Tolstoi“. Pe scară, unul povesteşte că e nenorocire în Piaţa Unirii. Citit şi recitit din Rom. lit. telecinemaua cu Vrăjitorul din Oz. Poate că nu sînt laş. Doar caraghios.

22 dec.: Trezit la 4,30. Ştiri de la 6. Ei zic că e acalmie în Buc., aiurea! – se instalează starea de necesitate pe întreg teritoriul. Alina pleacă pe preerie (notă 2009: adică la serviciu), speriindu-mă. Ea are dreptate. E trimisă acasă – grevă generală. Coloane lungi, Pipera, Griviţa, care toate încalcă „starea de necesitate“. Vorbă de la Tică Berger, maestrul de bridge: „Spontană e doar coada la brînză!“. Radioul dă totuşi marşuri vesele, mereu se modulează sunetul, gata să anunţe ceva. Sinucis Milea? Împuşcat ca trădător. Coruri mari cu portret şi nume. Nu mai răsună valea. Valea contrarăsună: „Ole, ole, Ceauşescu nu mai e / Că şi-a dat demisia!“. Asonanţă cu totul permisă. Nu există echipă de schimb, om – de aici tragicul. Primele cuvinte ale lui Mircea: „Dumnezeu şi-a întors faţa spre noi!“. E de discutat. În curtea TV: „Nu sîntem tovarăşi!“. Şi ce vom fi? Gata cu teoriile, gata cu teroriile! Ies cu Alina pe Căderea Bastiliei noastre, două ore din Piaţa Romană pînă în Piaţa Victoriei şi înapoi, încolonaţi şi scandînd: „Ceauşescu, Anul Nou / Îl vei face în cavou!“. Oraşul, nebun de fericire cu lacrimi, la Uniune închis, în Piaţa Romană un jeep vîjîind: „Acasă! Acasă! Vin 2000 de terorişti spre Bucureşti!“. Noaptea începe războiul şi aventura (notă 2009: de ce am subliniat „aventura“? Nu ştiu.)... La TV începe spectacolul caragialian. Grig. nu se desparte o noapte întreagă de microfon.

De aici, întrerupt pînă la 28.12 cînd toate însemnările nu mai au zile şi curg într-un montaj de „Helzapoppin“.

„Ofiţerul imbecil de la TV care ne comunică la al cîtelea etaj au ajuns teroriştii. După arestarea lor, îl sun, la 6 dimineaţa, pe Caramitru şi îi urlu că trebuie decapitaţi. El îmi spune că nu a fost chemat ieri nicăieri. Vidul de putere – consistent. Reflexul ’56 mai trăieşte la Moscova?“ Scriu pentru Roger un articol – am fost dintre cei care au apărat onoarea revistei, nu am cui da socoteală, m-am opus stilistic dictaturii, dar mă cenzurez şi nu mai adaug că nu voi putea trăi într-o democraţie creştin-ţărănească, însă nici nu voi pleca de aici. Bridge pe Slătineanu, unde pe margine, într-un fotoliu, fiind al cincilea, redactorul-şef al Liberalului scrie articolul, pentru primul număr şi ne spune titlul, după ce a revenit la masă: „Gorbaciov – omul secolului“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fructe pexels jpg
Care sunt mai bune fructe pentru vedere, imunitate și piele. Sunt considerate „aurul portocaliu”
Un nou val de interes pentru nutriția echilibrată aduce în centrul atenției un fruct des întâlnit, dar adesea subestimat: caisa. Cu o culoare intensă, un gust delicat și o compoziție bogată în nutrienți, caisele au fost numite de specialiștii în nutriție „aurul portocaliu” al alimentației sănătoase.
despartire png
Despărțirile în România: 43% sunt cauzate de bani. Alina: „Totul a început cu mici certuri despre bani (...)!"
Banii nu aduc fericirea, dar lipsa lor poate aduce despărțirea. Un studiu recent arată că 43% dintre despărțirile din România au drept cauză principală problemele financiare, depășind chiar incompatibilitatea sau infidelitatea.
patient spital operatie istock jpg
Femeia care a stat în comă timp de 18 zile dezvăluie „senzația înfricoșătoare” pe care a trăit-o în timp ce era inconștientă
O femeie de 30 de ani, care a fost plasată într-o comă indusă medical timp de 18 zile, a dezvăluit ce simte cu adevărat. „Cel mai înfricoșător lucru pe care l-am trăit vreodată”, a spus ea.
cafea jpg
Iată ce boli poţi preveni prin consumul de cafea! Sfatul medicului
Numeroase studii au relevat că persoanele care consumă frecvent cafea sunt mai protejate faţă de unele boli şi chiar pot avea o speranţă de viaţă mai mare.
image png
O coafură care întinerește instantaneu. Cea mai șic alegere în această primăvară
Printre tendințele care definesc primăvara acestui an, o coafură iese clar în evidență: reinterpretarea bob-ului clasic într-o versiune relaxată și elegantă, cunoscută sub numele de „dad bob”.
Volodimir Zelenski (foto: president.gov.ua)
Zelenski recunoaște pentru prima dată că trupele ucrainene se află în regiunea rusă Belgorod: „Războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat prezența soldaților ucraineni în regiunea rusă Belgorod, unde Moscova a raportat atacuri în martie și care se învecinează cu Kursk.
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
Zodiile care vor avea parte de o veste incredibilă, la finalul acestei săptămâni. Acești nativi vor da lovitura vieții în carieră și în dragoste
Finalul acestei săptămâni vine cu surprize plăcute pentru trei zodii care vor simți, în sfârșit, că norocul le surâde.
vreme rece jpeg
Prognoza meteo 8 aprilie 2025. Vremea de iarnă continuă, cu precipitații sub formă de ninsoare la munte. La cât ajung temperaturile
Meteorologii anunță că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă. Dimineața și noaptea, local va fi brumă și îngheț la sol. Cerul va avea înnorări temporare și vor fi precipitații sub formă de ninsoare la munte, unde se va depune strat de zăpadă.
Afine
Cele mai bune fructe pentru creier, inimă și intestine. Sunt considerate „elixirul tinereții” și pot fi consumate zilnic
Un studiu recent publicat în „Nutrients” evidențiază beneficiile impresionante pentru sănătate ale adăugării unui fruct în alimentație, în special pentru adulții care doresc să își mențină sănătatea inimii, a creierului și a intestinelor.