Ora┼čul care nu doarme nici de alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Ora┼čul care nu doarme nici de alegeri jpeg

M─â plimb prin New York ├«n ziua alegerilor. E soare ╚Öi frumos ╚Öi, cum nu am altceva mai bun de f─âcut, m─â g├«ndesc s─â m─â duc prin locurile unde m─â a╚Ötept s─â g─âsesc sus╚Ťin─âtori ai celor doi candida╚Ťi. ├Än drum spre Trump Tower, printre magazinele de pe Fifth, ├«mi dau seama c─â port o fust─â scurt─â ╚Öi o bluz─â care-mi las─â o bucat─â de um─âr descoperit. New York-ul e locul ─âla unde mereu m-am sim╚Ťit confortabil s─â m─â ├«mbrac oricum, s─â ies s─â-mi iau cafea ├«n pantalonii de pijama, s─â m─â duc f─âr─â probleme la un party numit Bad Fashion ├«mbr─âcat─â cum n-a╚Ö fi crezut c─â a╚Ö ie╚Öi vreodat─â pe strad─â sau s─â port o fust─â scurt─â f─âr─â s─â-mi fac griji c─â s-ar uita cineva dubios la mine. E sentimentul de confort pe care ╚Ťi-l d─â diversitatea, acceptarea, libertatea ╚Öi mentalitatea deschis─â pe care le sim╚Ťi peste tot. ├Än ziua alegerilor, m─â g├«ndeam c─â ├«ntr-o
(im)posibil─â Americ─â a lui Trump, femeile nu se vor mai sim╚Ťi ├«n siguran╚Ť─â s─â se ├«mbrace cum le trece prin cap, c─â grab her by the pussy ar putea deveni ceva acceptabil ╚Öi c─â obiectificarea ar atinge cote maxime, la pachet cu cele minime privind anumite drepturi, cum ar fi avortul. E ziua alegerilor, pe la pr├«nz, ╚Öi eu m─â bucur c─â, conform tuturor sondajelor, America va avea prima femeie pre╚Öedinte, c─â misoginismul cumplit al lui Trump (printre un milion de alte dude de candidat, acum pre╚Öedinte) va fi ├«ngropat de o atmosfer─â liberal─â, progresist─â, unde te sim╚Ťi ├«n siguran╚Ť─â indiferent c├«t de scurt─â e fusta, care e orientarea ta sexual─â, care e culoarea pielii sau ╚Ťara de unde vii sau ├«n ce zeu, Dumnezeu sau animal mitic crezi. ╚śi mi se pare amuzant c─â m─â duc printre suporterii lui Trump, care erau, de fapt, foarte-foarte pu╚Ťini, ├«mbr─âcat─â a╚Öa.

Seara, m─â ├«nt├«lnesc cu c├«╚Ťiva prieteni rom├óni s─â vedem rezultatul alegerilor ├«ntr-un bar. R├«setele ╚Öi glumele s-au transformat ├«n anxietate, fric─â ╚Öi ╚Öoc. Nu se poate, nu pot s─â cred! O fat─â de la masa vecin─â face atac de panic─â. Al╚Ťii pl├«ng sau ╚Ťip─â. Mergem pe strad─â, ├«n East Village. Pe fe╚Ťele oamenilor se citesc ╚Öocul, frica ╚Öi consternarea. A doua zi diminea╚Ť─â, ├«n metrou, oameni cu fe╚Ťe plouate, cearc─âne ad├«nci ╚Öi un soi de t─âcere deloc specific─â New York-ului. Plou─â m─ârunt. Nu prea ai ce s─â zici. Fata din locul de unde mi iau de obicei cafea ├«mi ├«ncurc─â comanda de trei ori. ├Äi tremur─â m├«inile ╚Öi mi se pare de ├«n╚Ťeles c─â se g├«nde╚Öte la orice altceva dec├«t la macchiatto-ul meu. Aproape toate conversa╚Ťiile pe care le aud ├«n zilele post-alegeri s├«nt despre Trump. Doamna foarte simpatic─â, de altfel, care-mi face curat ├«n camer─â e din Republica Dominican─â ╚Öi, dup─â ce vorbim un pic de Junot Diaz, ├«mi spune c├«t de revoltat─â e c─â Trump a fost votat ╚Öi, mai ales, c─â au fost multe femei care l-au ales. Cum se poate? Habar nu am, dar cred c─â r─âspunsul e unul mai nuan╚Ťat dec├«t tendin╚Ťa de a-i b─âga pe to╚Ťi ├«n aceea╚Öi oal─â ╚Öi de a-i acuza.

img 20161110 204221 jpg jpeg

├Äncep protestele. Str─âzile ╚Öi a╚Öa agitate ale New York-ului s├«nt inundate de oameni mul╚Ťi, revolta╚Ťi, dar pa╚Önici, care protesteaz─â nu ├«mpotriva unui pre╚Öedinte ales democratic, ci ├«mpotriva ideilor pe care acesta le promoveaz─â, idei care duc la discriminare, care propag─â ura, violen╚Ťa ╚Öi un tradi╚Ťionalism agresiv care nici m─âcar tradi╚Ťionalism nu e. ├Än zonele sensibile (Trump Tower, Trump Hotel), traficul e mai mereu deviat ╚Öi s├«nt armate de poli╚Ťi╚Öti care s─â asigure ordinea. La metrou, ├«n unele sta╚Ťii, e plin de sticky notes colorate unde fiecare scrie ce ╚Öi-ar dori de la pre╚Öedinte sau, mai precis, de ce nu ╚Öi l-ar dori pe Trump pre╚Öedinte. New York-ul fierbe civilizat ╚Öi cu umor, ca de obicei, ╚Öi e o vibra╚Ťie ├«n aer pe care o prinzi bine ╚Öi dac─â nu e╚Öti american ╚Öi n-ai votat cu Hillary (nici ea candidatul ideal, recunosc democra╚Ťii, dar imposibil de comparat cu dezastrul numit Trump). Vorbesc cu oameni implica╚Ťi ├«n campanie, prieteni din Washington implica╚Ťi direct sau din New York care ╚Öi-au luat liber pentru a face voluntariat ÔÇô nici din interior, victoria lui Trump nu p─ârea posibil─â.

├Äntr-un bar, ni se spune c─â nu putem intra la un comedy show dac─â am votat cu Trump. Discriminare, zice un prieten, care, ╚Öi el, ca ╚Öi noi, nu voteaz─â. New York-ul e destul de compact, Trump are sub 20% la voturi ├«n ora╚Ö ╚Öi sub 10% ├«n zonele centrale, deci nu prea po╚Ťi s─â-╚Ťi faci idee, ca turist sau ca localnic, cum e ÔÇ×├«n bula cealalt─âÔÇť. Dar via╚Ťa merge ├«nainte. Dac─â ├«n primele zile de dup─â alegeri, atmosfera ├«n New York era una de ├«nmorm├«nare, ├«ncet ├«ncet a re├«nceput agita╚Ťia. La o petrecere cu tineri ├«n costume ciudate, cu o atmosfer─â de pe alt─â planet─â ╚Öi decora╚Ťiuni venite parc─â din mintea unui extraterestru angajat s─â sape prin incon╚Ötientul uman, m─â ├«ntrebam cum va fi peste c├«teva luni aici, dac─â oamenii ─â╚Ötia se vor sim╚Ťi la fel de liberi ╚Öi de binedispu╚Öi s─â se distreze cum le trece prin cap ╚Öi dac─â spiritul care face New York-ul mi╚Öto va r─âm├«ne la fel. De fapt, dac─â se va sparge bula. Probabil c─â nu, iar ├«n bula asta oamenii se mobilizeaz─â s─â doneze pentru ONG-urile care ap─âr─â drepturile unora sau altora sau care militeaz─â pentru lucrurile ├«n care nu crede Trump, se str├«ng ├«mpreun─â s─â vad─â ce e de f─âcut sau pur ╚Öi simplu se ├«mbrac─â ├«n pisici intergalactice ╚Öi se picteaz─â pe fa╚Ť─â, dans├«nd p├«n─â la ╚Öase diminea╚Ťa.

Foto: C. Foarf─â

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.