Note și gînduri din carantină

24 mai 2020
Ultimele zile din viața pisicii jpeg

În lunile în care am stat închiși în case, am ținut un mic jurnal pe Facebook. M-a ajutat să-mi păstrez cît de cît optimismul și să rămîn cu mintea întreagă. Redau aici cîteva fragmente.

24 martie

Azi-noapte am visat că găsisem la market două geluri dezinfectante, ultimele. Nu-mi venea să cred. N-am mai avut o așa stare de fericire (în vis) decît atunci cînd găseam Pepsi pe vremea lui Ceaușescu.

Azi-dimineață am avut și primul atac de panică de cînd cu nebunia asta... noroc că am destul Xanax în casă. Anxioși din toate țările, uniți-vă!

Am fost la un Shop & Go mic, închipuindu-mi că nu era nimeni. Densitatea de mușterii pe metru pătrat era, însă, mai mare decît la un supermarket din ăla unde aștepți afară, la coadă. Ce-am rezolvat? Însă aveau făină, aveau chiar și pui.

Nu știu alții cum sînt, dar eu nu pot să respir deloc cu masca... și mi se aburesc și ochelarii de la ea, nu mai văd nimic. Eram ca o muscă beată în magazin, mă izbeam de tot, inclusiv de oameni.

Îți ia 15 minute să faci cumpărăturile și o oră să le dezinfectezi cînd ajungi acasă.

26 martie

Azi am luat COVID-ul în piept și am ieșit la cumpărăturile cele importante pe care le amînăm de cinci zile. Un argument convingător a fost că nu mai avea pisica nisip.

Mai întîi am completat declarațiile pe proprie răspundere care mi s-au părut pierdere de vreme. Am bifat tot.

Aveam măști și o singură pereche de mănuși (de la o vopsea de păr). Am stabilit să le poarte cel care împinge căruciorul... grea sarcină!

Pe drum, pe Ștefan cel Mare erau mai multe filtre de poliție (politiștii purtau măști). Au oprit niște amărîți de pensionari cu o Solenza.

Am stat mai bine de o jumătate de oră la coadă în fața magazinului. Doi băieți din spatele nostru vorbeau despre mersul la curve, că n-ar mai fi indicat acum, și rîdeau.

Cînd am intrat, în sfîrșit, un cuplu tînăr și zglobiu din fața noastră a cerut personalului magazinului niște mănuși... s-au uitat la ei ca la niște extratereștri.

Magazinul era aprovizionat cu de toate. Un rai al consumului, ce mai! Am făcut mai multe cumpărături decît la orice Paște sau Crăciun din viața mea... Dacă vine sfîrșitul lumii, măcar murim cu burta plină. 

Mă gîndeam azi că, dintre toate posibilele catrastrofe planetare, pe asta mi-o doream cel mai puțin, e un coșmar pentru un ipohondru... aș fi preferat varianta cu meteoritul sau cu invazia. Cînd ne-am întors acasă – străzi pustii, dezolant, foarte multe pungi și ambalaje pe care le lua vîntul pe sus (probabil că și măturătorii lucrează de acasă) pluteau... un soi de Romanian Beauty.

29 martie

De două zile iar nu mă mai uit la știri, nu mai pot. Să-mi ziceți doar cînd pot să ies din casă, să nu ies cumva la următoarea pandemie. Asta dacă o să mai vreau să ies...

Nu știu voi cum sînteți, dar eu, una, nu mai am stare nici de citit, nici de scris. Acum îmi dau seama că faza cu scrisul nu ține de condițiile ideale pe care ni le doream cu toții – liniște, casă izolată la țară, lipsa de factori disturbatori, frigider plin, vin bun. Ține doar de condițiile ideale din mintea ta, iar dacă ea e vraiște...

În schimb, am făcut level 25 în The Elder Scrolls Online. E mult optimism în jocurile astea video. Ai poțiuni de health care îți umplu viața, dacă mori, învii ceva mai încolo și o iei frumos de la capăt. 

Aseară am ieșit după țigări și m-a luat la rost o țigăncușă de pe strada de alături care se plimba la braț cu o prietenă (să vă explic: de regulă, ea și familia ei se mută în stradă de cînd dă colțul ierbii și pînă prin octombrie... cu canapea, masă, scaune, covoare, jucăriile copiilor mici etc., acum nu se mai poate, deh!). „De ce nu stați în casă? Nu vă e frică că vine coronavirus?” Eu: „Nu e încă ora zece, vine mai încolo...”. Ne-am despărțit în relații bune.

30 martie

Părinții mei locuiesc la Cîmpina, la fix 100 de kilometri. Ultima oară i-am văzut la începutul lui ianuarie, cînd i-am ajutat să se mute într-o casă nouă. Deja mi se pare că au trecut secole de atunci. Aseară am avut o „sesiune video” pe WhatsApp în care ne-au arătat cum și-au mai aranjat casa – uite, aici am pus tabloul lu’ bunică-ta, uite camera de „adolescent” a lui Anton, uite sufrageria – fotoliile astea noi ocupă cam mult spațiu... Părinții mei sînt la o sută de kilometri, un drum pe care îl facem lejer cu mașina într-o oră și un pic, însă acum mi se pare că la fel de bine eu aș putea fi la New York sau la Sydney, iar ei au rămas în România. E același lucru. N-o să petrecem Paștele împreună și cred că e pentru prima oară în ultimii douăzeci de ani. Paștele e sărbătoarea mea preferată și nu neapărat din motive religioase, ci pentru că ziua e în creștere, e lumină, e bucurie, o promisiune a verii ce va urma. Și nici n-o să mă sune mama cu o săptămînă înainte ca să facem la telefon lista cu ce-o să gătească. Ai mei sînt în categoria „de risc”, stau în casă, desigur. Mama s-a adaptat ușor, dintotdeauna i-a plăcut să stea acasă. E activă pe FB, se uită la seriale pe Netflix. Anton, în schimb, care e „tînăr și neliniștit”, profită la maximum de orele de „permisie” oferite de guvern și plimbă cîini inexistenți prin toată Cîmpina. La 70 de ani, de multe ori mi se pare că e mai sănătos și mai tonic decît mine, la 40. 100 de kilometri... iată cum distanțele și spațiul în sine pot deveni atît de relative, cine s-ar fi gîndit?

13 aprilie

Stau în curte ca la Ritz și îl aștept pe băiatul de la Glovo. De pe straduța mea, se aud vocile copiilor care se joacă, se dau cu un soi de biciclete și vorbesc între ei: „Uite, aici e casa ta!”, „Da, trebuie să duc de mîncare la vacă!”, „Foarte bine, vaca dă lapte... aici e și casa mea!”. Nu știu de-a ce se joacă, dar e reconfortant. 

Trec și doi bărbați care vorbesc despre sparanghel. „Nu știu ce e ăla sparanghel...”, zice unul. „Poate că am mîncat vreodată sparanghel, la restaurant, mi l-au adus la o bucată de pește... ce le-o fi trebuind la nemții ăia sparanghel?!” E simplu – problema migrației în vremuri de pandemie se reduce la What the fuck is sparanghel?

Se aude și o muzică, dintr-o curte îndepărtată, după miros cineva o pune de niște mici...

Se înserează treptat. Lumea exterioară se reduce la niște voci, o mierlă, o bucată de cer, băiatul de la Glovo care e pe drum și ne aduce ceva bun, pisica noastră care se plimbă brambura din casă în curte și invers, o doare burtica, a mîncat cu prea multă poftă pateul Gourmet.

Mulți sînt în linia întîi – doctorii, farmaciștii, politiștii... le mulțumim, desigur. Dar cine e în linia a doua? Dar în a treia?

Viața continuă alături de noi, dincolo de noi. Sushi se uită circumspect la papucii noștri „infectați”, lăsați regulamentar la intrarea în casă. Undeva, acolo sus, se vede o stea! Acolo cum o fi? Tot cu mască, tot cu COVID? 

19 aprilie

Cîteva note, de Paști. A început devreme, lumina a ajuns la noi pe străduță pe la ora 9. Jucam un joc – îi omoram pe unii dintr-un cult mistic, periculos. Toate jocurile, la fel ca și viața noastră, sînt bazate pe conflict, oare de ce? M-a sunat vecinul de sus ca să mă întrebe dacă nu vreau lumină. M-am fîstîcit. „Nu e nevoie, nu am pregătit nimic, nici măcar o lumînare!” Mi-a dat el o candelă de toată frumusețea. Am adus lumina în casă și am privit-o mult timp, mi-a dat o stare de bine...

După ora unu, am ascultat slujba online de la biserica Silvestru, o biserică de care mă leagă multe lucruri. Fără să fiu un creștin practicant, biserica goală m-a emoționat profund... Preotul mai trecea pe lîngă camera video care dădea din cînd în cînd rateuri ca să zică în cameră „Hristos a înviat!“. În fond, orice performance, inclusiv cel religios se adaptează în funcție de vremuri.

La un moment dat, am făcut un switch pe Putna, deja altă scenă! Mai multe camere video, dissolve, car de transmisie live în toată regula... în biserică era și „contact uman” între călugării de la mînăstire, din cînd în cînd se auzea cîte o tuse grea care te punea pe gînduri... însă cel mai mult m-a pus pe gînduri această cîntare liturgică a preotului: „Să ne apropiem, purtători de lumină, și să prăznuim împreună”. Cred că reprezintă chintesența paradoxului pe care îl trăim în aceste zile.

Azi, în curte, vorbesc cu mama pe video, pe WhatsApp, insistă să ne și vedem, deși eu nu sînt fan video în aceste vremuri... tot timpul mi se pare că arăt ca trezită din somn. Ciocnim un ou virtual. Din cartier vine o boare de manele. Se aud și multe voci vesele care se întretaie... e Paștele, în fond, o sărbătoare a speranței... cine i se poate împotrivi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.
WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.