Micile războaie culturale ale României

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Reac╚Ťia virulent─â a publicului rom├ón fa╚Ť─â de un film despre care cei mai mul╚Ťi aflaser─â c─â exist─â ├«n seara ├«n care s-a aflat ╚Öi de premiul primit de pelicul─â la Festivalul de la Berlin d─â m─âsura unei rupturi tot mai evidente ├«ntre dou─â segmente din societate.

N-a a╚Öteptat mai nimeni s─â vad─â filmul. Grea╚Ťa sau entuziasmul necritic au ocupat imediat spa╚Ťiul, repartiz├«ndu-se previzibil ├«n cele dou─â zone extreme corespunz─âtoare unor afinit─â╚Ťi ideologice.

Avem, pe de o parte, conservatorism cu nuan╚Ťe ipocrite c─âruia i se opune liberalismul entuziast-progresist ╚Öi u╚Öor obositor. ├Äntre ele se casc─â h─âul. Oameni care au abandonat de mult participarea de orice fel. C─ârora nu le pas─â de filme sau c─âr╚Ťi ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ├«n care nu le pas─â de vot sau de Parlament. ╚śi, totu╚Öi, ├«n aceste mici r─âzboaie culturale, duse ├«n numele absen╚Ťilor, se decide viitorul Rom├óniei.

Trecuser─â c├«teva s─âpt─âm├«ni de la protestul unui grup de extremi╚Öti cu preg─âtire religioas─â precar─â care g─âsiser─â de cuviin╚Ť─â s─â ├«ncerce oprirea unei proiec╚Ťii de film la M╚ÜR. Se ├«nt├«mpla asta sub pretextul c─â institu╚Ťia n-ar trebui s─â g─âzduiasc─â dec├«t evenimente care se ├«ncadreaz─â ├«ntr-o viziune limitat─â asupra sufletului ╚Ť─âranului rom├ón.

Nu am s─â insist aici asupra deserviciului major pe care astfel de ├«nt├«mpl─âri, ├«n care se infiltreaz─â nesubtile amenin╚Ť─âri cu violen╚Ťa, ├«l fac no╚Ťiunii de credin╚Ť─â. O s─â observ doar cum protestul respectiv a fost ├«ncurajat discret din medii politice care s-au ferit s─â ├«l condamne ferm, a╚Öa cum ar fi fost firesc. La nivelul Guvernului, ministrul Culturii, spre exemplu, a fost de neg─âsit atunci c├«nd a fost c─âutat pentru a exprima o opinie.

Problema conservatorului-extremist rom├ón cu reprezentarea sexului ├«n filme, fie ele locale sau str─âine, ╚Ťine, ├«n opinia mea, ╚Öi de un oarecare primitivism. N-am v─âzut ├«nc─â demonstra╚Ťii prin libr─ârii, de╚Öi s├«nt ├«n oferta contemporan─â de carte c├«teva romane care ar scandaliza chiar ╚Öi spirite mai relaxate dec├«t cele ale manifestan╚Ťilor de la M╚ÜR. Nu vreau s─â se ├«n╚Ťeleag─â de aici c─â a╚Ö ├«ncuraja protestele prin libr─ârii ╚Öi biblioteci, ci doar faptul c─â nivelul la care se duce aceast─â lupt─â e destul de sub╚Ťire. Cei-care-lupt─â-cu-filmele o fac pornind de la prezum╚Ťia c─â imaginea n are echivoc, e nesubtil─â ╚Öi transmite mesaje clare. Nu e tocmai a╚Öa, ├«ns─â lucrul ─âsta ├«l explic─â mai bine criticii de film.

Conservatorul (rom├ón sau de aiurea) ├«╚Öi ofer─â sie╚Öi privilegiul de a decide morala public─â chiar ╚Öi ├«n institu╚Ťii publice cum e M╚ÜR. Se anuleaz─â astfel de facto caracterul secular al statului ╚Öi obligatoria sa distan╚Ť─â egal─â fa╚Ť─â de cet─â╚Ťeni. Progresistul, de cealalt─â parte, pretinde un soi de independen╚Ť─â convenabil-provocatoare, apoi se mir─â senin c─â produce efecte. Dac─â gre╚Öesc sau au dreptate e o discu╚Ťie separat─â.

Grav e c├«nd ├«ncep s─â refuze negocierea, or, ─âsta e cazul Rom├óniei azi. Iar acest refuz de negociere se transfer─â ├«n mediul politic, unde o cvasi-unanimitate pare s─â se fi instalat: conservatorul rom├ón a c├«╚Ötigat partida ╚Öi mai are doar o temporar─â problem─â stilistic─â p├«n─â s─â admit─â c─â partidul care ├«l reprezint─â cel mai bine e PSD. Pe locul doi g├«f├«ie PNL, jum─âtatea ratat─â a USL, cu filonul s─âu neoprotestant ╚Öi militant pe care ├«nc─â refuz─â s─â ├«l recunoasc─â onest. ├Äntre organiza╚Ťii ca Noua Dreapt─â ╚Öi partidele mainstream e o comuniune de valori pe care, sfio╚Öi, ╚Öi unii, ╚Öi al╚Ťii refuz─â s─â o recunoasc─â, dar o apreciaz─â ├«n egal─â m─âsur─â.

Liberalismul e ├«n regres peste tot ├«n Estul european, iar Rom├ónia nu e deloc special─â ├«n contextul acesta. Ba chiar, v─âzut─â de la Var╚Öovia sau Budapesta, are oarecare ├«nt├«rziere ├«n cursa pentru valori simple. ├Än olimpiada anticomplexit─â╚Ťii, Rom├ónia politic─â ├«nc─â se ├«ntreab─â pe alocuri dac─â are voie s─â interzic─â, s─â pretind─â c─â diferen╚Ťa nu exist─â sau c─â omogenitatea e de preferat diversit─â╚Ťii. ├Äntreb─ârile au mai degrab─â caracter politicos pentru c─â decizia a fost luat─â deja. Ea va fi probabil formalizat─â ├«ntr-un referendum atunci c├«nd acesta va fi util ├«n vreun calcul de moment.

Prin neparticipare la aceste dezbateri, contribuim nep─âs─âtori la instalarea un soi de Ev Mediu cu Internet ├«n care casta de privilegia╚Ťi cu acces la bugete publice prime╚Öte drept de decizie asupra credin╚Ťelor ╚Öi drept de interven╚Ťie ├«n spa╚Ťii private.

Asta e, de fapt, marea tragedie. Oameni one╚Öti aleg complicitatea cu tot felul de pira╚Ťi ai spiritului ├«n╚Öuruba╚Ťi prin partide, crez├«nd c─â astfel avanseaz─â cine ╚Ötie ce crez moral. Complicitatea are un cost care va deveni tot mai evident pe m─âsur─â ce alegerile noastre s├«nt tot mai pu╚Ťine.

Nu cred c─â exist─â riscul unui partid unic ╚Öi al unei culturi oficiale. Exist─â ├«ns─â riscul s─â r─âm├«nem bloca╚Ťi ├«n lift cu Dan Puric ╚Öi cu fantoma lui Adrian P─âunescu.

Cultur─â fake, protest controlat ╚Öi art─â la kilogram. Mie, unuia, nu prea ├«mi place viitorul ─âsta. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.