Credința de mucava

5 februarie 2018
E cool să postești jpeg

Primul impuls pe care l-am avut, urmărind scenele de la MȚR cînd, în timpul filmului 120 BPM/bătăi pe minut, un grup de doamne și domni a intrat, purtînd icoane și cîntînd imnuri, a fost să-mi scuip în sîn, să-mi fac cruce și să spun: ptiu, drace! Pentru că imaginea se suprapunea perfect peste scenele filmelor de groază de categorie B, al căror fan, trebuie să mărturisesc, sînt – păreau, pe scurt, un cîrd de zombi.

Apoi a venit enervarea. Dezgustul. Faptul că unii își permit orice, în numele credinței și în numele Domnului. În numele acelei credințe și acelui Dumnezeu pe care le am și eu, și pe care acești pretinşi apărători ai creştinismului mi le întinează cu extremismele lor, nu doar penibile și jenante, ci și agresive.

A treia trăire, însă, a fost una de milă. Nu sînt dusă la biserică, iar nivelul cunoștințelor mele teologice este unul care nu mi-ar permite să intru în vreo polemică teoretică, de clasă. Am fost botezată „pentru că așa se face”, fără a primi ulterior nici un fel de educație în această direcție, iar primul meu contact cu religia creștină a fost filmul lui Zeffirelli, Iisus din Nazaret, difuzat în primul an de după Revoluție. Țin minte că, atunci, o colegă de clasă spunea visătoare că s-a îndrăgostit de Iisus, că era mișto.

Mai tîrziu, prin clasa a IX-a, am primit pe stradă un fluturaș, cu desenul unui Iisus pe o parte și cu două rugăciuni pe cealaltă. „Tatăl nostru” și o rugăciune pentru Iisus, prin care îi cereai puterea să iubești și să faci tot ce poți pentru oamenii din jurul tău. Și tocmai asta m-a atras către religia în care fusesem botezată. Ideea de iubire și toleranță. Am deschis Biblia prima oară pe la 16 ani. N-am citit-o niciodată pe toată, dar cred că atunci cînd citești cu inima deschisă, vei fi atras în primul rînd de lumina ei, nu de întuneric și damnare.

Un preot m-a întrebat, cam tot în perioada mea de căutări, dacă cred în Dumnezeu. I-am spus că da. M-a întrebat de ce. I-am răspuns că îmi oferă seninătate și echilibru. Preotul a părut bucuros de răspuns, dar, spre nefericirea sa, a plusat, întrebîndu-mă dacă merg la biserică. Copilul teribilist din mine i-a tăiat-o scurt: „În nici un caz. Singura dată cînd am fost la biserică, popa a făcut scandal că sînt aprinse prea multe lumînări și că se face risipă. Și s-a dus naibii toată trăirea.” Atunci, parcă să-mi facă în ciudă, preotul mi-a dat un verdict greu de dus și acum: dacă nu mergi la biserică, înseamnă că nu crezi în Dumnezeu.

Probabil că în ochii Bisericii, nu sînt credincioasă dacă nu pup icoane, nu mă închin în public, și nu țin post. Însă credința mea naivă și însăilată cu puține cunoștințe mă face, totuși, un om senin, optimist și, mai mult de atît, tolerant. Credința celor care condamnă, care se dedau la acte de vandalism în numele religiei, îi face agresivi, ursuzi și răi.

Iar pentru aceștia, după amuzament și enervare, am toată mila: nu vor ajunge niciodată să înțeleagă adevărata esență.

Imediat după incidentul de la MȚR, BOR s-a dezis de „stilistica agresivă” a scandalagiilor. Oare n- ar fi mai bine să-și revizuiască mesajele către enoriașii cu credință de mucava?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.