DilemaBlog

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Frica de granițe

 
 

Nimeni din familia mea nu mai fusese vreodată în străinătate. Asta atîrna greu. Îmi aduc și acum aminte emoția pregătirilor. Îngrijorarea mamei, care se gîndea la tot felul de artificii. I-a venit ideea să-mi ascundă banii, pe care trebuia să-i schimb o dată ajunsă acolo în mărci, în niște pliculețe de pansamente sterile, pe care mi le-a pus apoi sub sticla de la termos. Clandestinitatea și spaima se învață pas cu pas. 

citiţi

Mircea VASILESCU

Acul, Mira mea și Google

 
 

I-am povestit chestia asta unui șef de la Google. Mi-a zis: „Sigur, noi sîntem bucuroși că încasăm banii, dar sînt bani aruncați degeaba”. 

citiţi

Ana Maria SANDU

O zi obișnuită

 
 

Nu știu cum vă descurcați cu nisipul zilei care tocmai s-a dus și nici ce faceți cu el, dar mie mi se întîmplă cam așa: mă pun, uneori, seara în pat și stau cu ochii în tavan și mă întreb ce-am păstrat din cele 12 ore care au trecut. 

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

De ce sînt restanţieră?

 
 

Am observat că, dacă depun declaraţiile după deadline, la ANAF nu mai sînt cozi, e linişte, iar angajaţii sînt politicoşi, te ajută (chiar dacă eşti imbecil) şi o fac cu surîsul pe buze. Aşa că, da, prefer să plătesc o amendă ca să fiu tratată în mod civilizat.

citiţi

Ana Maria SANDU

După TIFF

 
 

Au trecut 15 ani peste TIFF și peste noi, dar atîta vreme cît răsăritul ne mai prinde pe ringul de dans, încă ne ținem bine. Și lumea pare bine mersi și la locul ei. 

citiţi

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Vedere de la Praga

 
 

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Romeo Aurelian ILIE | Blogul cititorilor

Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați

 
 

Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?

citiţi

Ioana IONESCU | Blogul cititorilor

Poanta de la finalul bancului…

 
 

În România, persoanele trans au drepturi mai importante de cîștigat. Cum ar fi dreptul de a avea un buletin ce reflectă identitatea ta. De a găsi un serviciu într-o țară în care peste jumătate din populație spune că nu s-ar simți confortabil să aibă un coleg de muncă trans. 

citiţi

Ana Maria SANDU

De-a stînga și de-a dreapta literaturii

 
 

Cînd îl citești pe Cosașu descoperi o generozitate înțeleaptă. Nu e voie bună, e înțelegere și un spectacol al nuanței, așa cum nu știu să mai întîlnit la cineva. Literatura e îi e personajului său trup și hrană sieși. Toate ideologiile și istoriile, contorsionate și tragice, habar n-am cum, dar pălesc. Se descompun și se topesc. 

citiţi

Mihai MITRICĂ | Blogul cititorilor

Celui care nu are i se va lua

 
 

Ca simplu utilizator de Internet, nu pot să nu mă întreb de ce un gigant ca Google fuge de plata drepturilor de autor atunci cînd profită financiar de digitizarea atîtor milioane de cărţi, prin creşterea relevanţei căutărilor pe care le afişează şi, implicit, a numărului de utilizatori şi a veniturilor companiei. 

citiţi

Dan Emanoil DOBREANU | Blogul cititorilor

Despre refugiaţi şi imigranţi

 
 

Am aşteptat cu nerăbdare apariţia ultimului număr din Dilema veche, sperînd că problema refugiaţilor va fi corect analizată. Mărturisesc decepţia mea, deoarece textele atacă aspectele secundare şi nu pe cele principale ale actualelor agresiuni islamice. 

citiţi

 

 

Cărţi pentru valiză, rucsac & nisip

Aici vacanţa înseamnă nu doar liniştire, aerisire, turism cultural, ascensiuni, piscină şi huzur pe terase, ci şi recuperare, recalibrare, frăgezire emoţională, informare şi încărcare spirituală.

citiţi

E suficient să citim, nu e important suportul lecturii

Cei mai mulți dintre ei sînt nemulțumiți că nu se mai citește ce citeau ei, că, odată cu schimbarea suporturilor de lectură, se schimbă – a se citi se pervertesc – și gusturile, se strică lumea. Iar viteza de circulație a textelor pe care o au device-urile electronice de azi conduce automat la răspîndirea prostiilor, vulgarităților etc.

citiţi

 

Letiția ILEA

cei din jurul tău

cei din jurul tău

ele au mari pasiuni
fitness-ul shopping-ul bîrfa

citiţi

Şerban AXINTE

Maria, la chiave!

Maria, la chiave!

A iubi = a alege drumul cel mai ocolit.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI