DilemaBlog

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Vedere de la Praga

 
 

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Romeo Aurelian ILIE | Blogul cititorilor

Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați

 
 

Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?

citiţi

Ioana IONESCU | Blogul cititorilor

Poanta de la finalul bancului…

 
 

În România, persoanele trans au drepturi mai importante de cîștigat. Cum ar fi dreptul de a avea un buletin ce reflectă identitatea ta. De a găsi un serviciu într-o țară în care peste jumătate din populație spune că nu s-ar simți confortabil să aibă un coleg de muncă trans. 

citiţi

Ana Maria SANDU

De-a stînga și de-a dreapta literaturii

 
 

Cînd îl citești pe Cosașu descoperi o generozitate înțeleaptă. Nu e voie bună, e înțelegere și un spectacol al nuanței, așa cum nu știu să mai întîlnit la cineva. Literatura e îi e personajului său trup și hrană sieși. Toate ideologiile și istoriile, contorsionate și tragice, habar n-am cum, dar pălesc. Se descompun și se topesc. 

citiţi

Mihai MITRICĂ | Blogul cititorilor

Celui care nu are i se va lua

 
 

Ca simplu utilizator de Internet, nu pot să nu mă întreb de ce un gigant ca Google fuge de plata drepturilor de autor atunci cînd profită financiar de digitizarea atîtor milioane de cărţi, prin creşterea relevanţei căutărilor pe care le afişează şi, implicit, a numărului de utilizatori şi a veniturilor companiei. 

citiţi

Raluca COSTE | Blogul cititorilor

Pierderea sensibilității în era Facebook

 
 

Cum am devenit insensibili? Propun trei pași simpli: Facebook, blazare și ignoranță. În credința că nimeni nu-i de nasul nostru, ne transformăm în exemplare incredibil de singure. Ne retragem în pătrățica noastră cu înfumurarea învingătorului, cînd, de fapt, nu a existat vreo luptă.

citiţi

Ionuţ NICOLAE | Blogul cititorilor

Despre orfanii din România

 
 

Să fi copiat sistemul românesc tipologia orfanului din binecunoscutele opere realiste și să le fi aplicat în orfelinatele anilor `70, `80, `90 și post-`90 ai secolului al XX-lea?

citiţi

Ana Maria SANDU

Cărțile din viețile noastre

 
 

Trîntea ușa și îmi arunca cîte un: “Măi, fata mamii, unde-i minte e și prostie multă, să știi tu asta de la mine”. Cîteodată, seara, cînd îmi aducea în bîrlog cîte o farfurie cu clătite o rugam să se așeze lîngă mine și îi citeam. Asculta atentă, dădea din cap aprobator sau cu reproș, dar mi se părea că privirea ei putea trece atunci prin zidurile casei. Cine știe ce și-o fi imaginat despre ființele alea de hîrtie cu care îmi petreceam eu timpul? Ca să-i citești cuiva ai nevoie de o formă specială de familiaritate. Dacă poți s-o faci cu un text scris de tine, atunci ea devine una și mai tandră și mai sofisticată. 

citiţi

Andrei STRÎMBEANU | Blogul cititorilor

Dezbinarea şi înstrăinarea la români

 
 

Scrisoarea dlui Andrei Strîmbeanu pune cîteva întrebări prea importante ca să rămînă un simplu act epistolar. Argumentat şi bine scris, textul se adresează, de fapt, tuturor românilor frămîntaţi de perspectiva unionistă, fie că locuiesc la stînga sau la dreapta Prutului. 

citiţi

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Scriitorii și prințipiile

 
 

În ultima vreme s-a vorbit mai mult despre scriitori decît în ultimii zece ani. Și nu de bine. Oameni care n-au nici în clin nici în mînecă cu situația de fapt au început să emită judecăți și să-și dea cu părearea cine are dreptate în războiul iscat în jurul Uniunii Scriitorilor. 

citiţi

Dan Emanoil DOBREANU | Blogul cititorilor

Despre refugiaţi şi imigranţi

 
 

Am aşteptat cu nerăbdare apariţia ultimului număr din Dilema veche, sperînd că problema refugiaţilor va fi corect analizată. Mărturisesc decepţia mea, deoarece textele atacă aspectele secundare şi nu pe cele principale ale actualelor agresiuni islamice. 

citiţi

 

 

Elena STANCU

Teleleu

Teleleu

Azi-noapte am dormit în satul Grădina din județul Constanța, pe un drum de țară, aproape de o fermă cu struți. Ne‑am obișnuit cu privirile curioase ale oamenilor, care se uită la noi ca la niște ciudățenii rătăcite în satul lor. 

citiţi

Luiza VASILIU

Acasă la jurnalişti

Acasă la jurnalişti

M‑am mutat la Casă pe 1 august 2014. Lumea din jur nu prea înțelegea de ce am renunțat la confort grad II ca să locuiesc cu niște golani grad I. La 30 de ani, te muți în general la casa ta, nu la casa altora. Am primit prima cameră pe dreapta, vizavi de bucătărie. Acolo am reînvățat să scriu.

citiţi

 

 Unde mi-a dispărut frontiera?

locul în care planurile nu aveau
nici un rost

citiţi

Răzvan PRICOP

short cuts

short cuts

pornesc alarmele maşinilor

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI