Cred că s-au săturat și ei...

29 octombrie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Alegerile americane de peste cîteva zile au adus o grămadă de noutăți – pîine din belșug pentru analiștii de toate felurile. Poate că niciodată în istoria modernă a acestui mare exercițiu electoral nu a planat atîta incertitudine. Nu neapărat cu privire la cîștigător. Alegeri strînse au mai fost. Dar de data aceasta, incertitudinea a fost neobișnuit de cuprinzătoare. Elementul care a perturbat toate radarele anticipării a fost, desigur, pandemia.

În plus, niciodată în trecutul ei modern societatea americană nu a fost așezată mai neîmpăcat în tranșee. Războiul cultural care împarte America în progresiști și conservatori a produs, în decenii, două veritabile triburi a căror identitate culturală se declină, acum, politic. Cum politica mai ales dezbină, confruntarea dintre triburi a devenit tot mai dură. Cum de a ajuns o societate democratică, liberă și liberală, să se transforme în mod natural într-o societate tribală, rămîne să discutăm. E foarte important să discutăm. Cît mai curînd.

Polarizarea excesivă și, mai ales, adversitatea acestor două triburi au ajuns la un nivel care transformă vechile dezacorduri într-o experiență cu totul nouă pentru americani: o experiență viscerală, o experiență a respingerii categorice, o experință a urii.

Dezordini de stradă au mai fost – de altfel, America are o istorie a insurgenței care ajunge pînă foarte aproape de noi. Violențele publice, însă, erau apanajul unei minorități radicale și, de îndată ce aveau loc, o imensă majoritate mai moderată, compusă deopotrivă din progresiști și conservatori, le condamna. De data asta, ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Și totuși, în această dezbinare ce pare iremediabilă, îmi pare că americanii au găsit ceva în comun. Este acum sigur că vom avea o participare electorală masivă, dar și că mai bine de o treime dintre votați s-au exprimat înainte de sfîrșitul campaniei electorale; ba chiar înainte de ultima dezbatere Tump – Biden. Pricepuții analizează în fel și chip afluența cu totul neobișnuită de americani care se grăbesc să voteze mai devreme. Văd o anumită unanimitate printre ei cu privire la motivul acestui aflux spre votul anticipat. De teama contagiunii, se zice, americanii preferă să voteze înainte ca să nu se confrunte cu aglomerația previzibilă de la urne în ziua votului. Totuși, nu cred că aceasta este explicația principală. Vedem cum alegătorii americani stau la cozi enorme, ore în șir, ca să voteze anticipat. Așadar, nu spaima de aglomerație îi grăbește.

Părerea mea este că semnalul pe care electoratul american îl transmite votînd anticipat într-o asemenea proporție este mai degrabă: „Ne-am săturat! Să se termine odată comédia asta! Să votăm odată și să punem punct!”. Este exact ceea ce au în comun ambele triburi: exasperarea. Poate singurul lucru pe care-l mai au în comun americanii. În rest, se pare că toate celelalte îi despart. 

Cît despre ziua votului: ar fi simpatic să vedem centrele electorale cam goale pentru că mai toți au votat dinainte. Ar fi ca în celebra replică a lui Yoggi Berra, antrenor de baseball american faimos nu pentru rezultatele lui sportive, de altfel mediocre, cît pentru replicile lui mucalite. Întrebat odată despre un anume restaurant la modă, Yoggi Berra a răspuns: „A, știu acel loc. E atît de aglomerat că nimeni nu se mai duce acolo!”

index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.