Cred că s-au săturat și ei...

29 octombrie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Alegerile americane de peste cîteva zile au adus o grămadă de noutăți – pîine din belșug pentru analiștii de toate felurile. Poate că niciodată în istoria modernă a acestui mare exercițiu electoral nu a planat atîta incertitudine. Nu neapărat cu privire la cîștigător. Alegeri strînse au mai fost. Dar de data aceasta, incertitudinea a fost neobișnuit de cuprinzătoare. Elementul care a perturbat toate radarele anticipării a fost, desigur, pandemia.

În plus, niciodată în trecutul ei modern societatea americană nu a fost așezată mai neîmpăcat în tranșee. Războiul cultural care împarte America în progresiști și conservatori a produs, în decenii, două veritabile triburi a căror identitate culturală se declină, acum, politic. Cum politica mai ales dezbină, confruntarea dintre triburi a devenit tot mai dură. Cum de a ajuns o societate democratică, liberă și liberală, să se transforme în mod natural într-o societate tribală, rămîne să discutăm. E foarte important să discutăm. Cît mai curînd.

Polarizarea excesivă și, mai ales, adversitatea acestor două triburi au ajuns la un nivel care transformă vechile dezacorduri într-o experiență cu totul nouă pentru americani: o experiență viscerală, o experiență a respingerii categorice, o experință a urii.

Dezordini de stradă au mai fost – de altfel, America are o istorie a insurgenței care ajunge pînă foarte aproape de noi. Violențele publice, însă, erau apanajul unei minorități radicale și, de îndată ce aveau loc, o imensă majoritate mai moderată, compusă deopotrivă din progresiști și conservatori, le condamna. De data asta, ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Și totuși, în această dezbinare ce pare iremediabilă, îmi pare că americanii au găsit ceva în comun. Este acum sigur că vom avea o participare electorală masivă, dar și că mai bine de o treime dintre votați s-au exprimat înainte de sfîrșitul campaniei electorale; ba chiar înainte de ultima dezbatere Tump – Biden. Pricepuții analizează în fel și chip afluența cu totul neobișnuită de americani care se grăbesc să voteze mai devreme. Văd o anumită unanimitate printre ei cu privire la motivul acestui aflux spre votul anticipat. De teama contagiunii, se zice, americanii preferă să voteze înainte ca să nu se confrunte cu aglomerația previzibilă de la urne în ziua votului. Totuși, nu cred că aceasta este explicația principală. Vedem cum alegătorii americani stau la cozi enorme, ore în șir, ca să voteze anticipat. Așadar, nu spaima de aglomerație îi grăbește.

Părerea mea este că semnalul pe care electoratul american îl transmite votînd anticipat într-o asemenea proporție este mai degrabă: „Ne-am săturat! Să se termine odată comédia asta! Să votăm odată și să punem punct!”. Este exact ceea ce au în comun ambele triburi: exasperarea. Poate singurul lucru pe care-l mai au în comun americanii. În rest, se pare că toate celelalte îi despart. 

Cît despre ziua votului: ar fi simpatic să vedem centrele electorale cam goale pentru că mai toți au votat dinainte. Ar fi ca în celebra replică a lui Yoggi Berra, antrenor de baseball american faimos nu pentru rezultatele lui sportive, de altfel mediocre, cît pentru replicile lui mucalite. Întrebat odată despre un anume restaurant la modă, Yoggi Berra a răspuns: „A, știu acel loc. E atît de aglomerat că nimeni nu se mai duce acolo!”

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
REPORTAJ. Cum influențează autostrada Sibiu-Pitești viețile oamenilor dintr-o comună de lângă Curtea de Argeș
În cel mult două luni, tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, situat între Pitești și Curtea de Argeș (30,35 kilometri), va fi finalizat în întregime. Iar o parte importantă din acest tronson traversează comuna Băiculești, ultima localitate situată înainte de orașul regal Curtea de Argeș.
Mic dejun FOTO shutterstock jpg
Ce consumă un medic oncolog la micul dejun pentru a ține cancerul la distanță: „Îl mănânc aproape în fiecare zi"
Cancerul este una dintre cele mai temute boli ale secolului, iar prevenția joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung. Deși genetica și factorii de mediu nu pot fi controlați în totalitate, alimentația este un aspect asupra căruia avem putere de decizie.
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
Planta miraculoasă care te scapă de țiuitul din urechi. Lidia Fecioru garantează: „Cea mai rapidă și ieftină metodă"
Țiuitul din urechi, cunoscut și sub denumirea de tinitus, este o problemă frecvent întâlnită de mulți oameni, iar găsirea unui remediu eficient poate fi o adevărată provocare.
Donald Trump FOTO GettyImages
Riscul ca Europa să nu mai cumpere arme americane: Trump ar putea spune „la dracu cu Europa, ieșim din NATO”| Interviu
Eurodeputatul francez Bernard Guetta, fost jurnalist, considerat drept unul dintre cei mai buni specialişti în politică internaţională, a explicat care sunt riscurile pentru Europa dacă ar înceta să mai cumpere armament american și în ce măsură poate fi înlocuit ajutorul SUA în Ucraina.
Tanara in fata telefonului Foto Freepik com jpg
Cum să faci față presiunii rețelelor sociale. Sfaturile psihologilor pentru adolescenți: „fii autentic, nu o copie!”
Rețelele sociale intensifică preocupările legate de imaginea fizică, generând nesiguranță și izolare. Impactul negativ asupra sănătății mentale al tinerelor generații este agravat de dezinformare și conflictele din mediul online. Psihologii oferă recomandări pentru a combate aceste influențe.
friptura vita istcok jpg
Secrete pentru a frăgezi orice tip de carne. Ce trebuie să faci pentru a ieși moale, fragedă și suculentă
Când ne gândim la o masă delicioasă, frăgezimea cărnii joacă un rol esențial. Fie că vorbim despre o friptură de vită, o pulpă de pui sau o bucată de porc, fiecare tip de carne are nevoie de o pregătire adecvată pentru a deveni moale, suculentă și delicioasă.
Ilie Bolojan si Emmanuel Macron foto Facebook jpg
De ce nu vrea România să trimită trupe în Ucraina? „Există teama că Rusia ar putea găsi un pretext, un casus belli”| ANALIZA
Coaliția țărilor europene care vor să ajute Ucraina a renunțat la ideea de a trimite trupe de menținere a păcii și a venit cu o nouă formulă: trupe de reasigurare. Profesorul Sergiu Mișcoiu explică diferența dintre cele două concepte și efectele pentru România ale refuzului de a trimite trupe.
longoria 1 jpg
„Am fost răţuşca cea urâtă a familiei”. Una dintre cele mai iubite actrițe, totul despre drama ei
Eva Longoria (50 de ani) a mărturisit că a vrut să devină actriţă pentru a compensa faptul că se simţea „răţuşca cea urâtă” a familiei.
Arta giuvaiergeriei în Imperiul Mongol jpeg
Care a fost al doilea cel mai mare Imperiu din istorie. O întrebare la care răspund corect doar profesorii de istorie
Răspunsul la această întrebare poate părea simplu, dar de fapt, depinde de cum alegem să definim "cel mai mare" imperiu.