Călătorie în vremea pandemiei

6 iulie 2020
„Luați l acasă” jpeg

Nu știam pe nimeni care să se fi hotărît să plece cu avionul după perioada de izolare. Mi-am făcut tot felul de gînduri și mi-am adus aminte de primul meu zbor. Numărul meu despre memorie de la revistă era gata, așa că am luat Austerliz-ul lui Sebald cu mine și am plecat spre aeroport. Niște prieteni mi-au făcut rost și de două măști cu filtre de protecție, pe care le-am păstrat ca pe bunurile mele cele mai de preț. În Otopeni, atmosferă calmă, de oraș semipărăsit. Toată lumea aștepta afară, sub niște copertine, pînă se apropia ora de intrat înăuntru. Nebunia din verile trecute, în care mii de persoane se buluceau să plece în toate colțurile lumii, părea o amintire veche deja. Nici un fel de coadă, scaune goale și niște ochi care se ițeau de sub măști. Unii mai speriați, alții mai relaxați, ca peste tot. Regulile sună mereu bine în intenție, în realizare lucrurile se complică. Dacă zburați cu companiile low cost, să nu vă așteptați că nu veți avea pasageri în stînga sau în dreapta. E ca înainte, doar că există obligativitatea de a purta masca. Sigur, pînă începe service-ul cu mîncare și băutură la bord. Și dacă vecinul sau vecina de scaun catadicsesc să nu o țină pe bărbie, că e cald și respiră greu. Dacă li se va atrage atenția, veți auzi de la acești pasageri replicele clasice deja: „Lăsați-mă, domne, cu virul ăsta, că nu există”. Dar se întîmplă în orice situație la fel. Dacă însoțitoarea de zbor face anunțul: „Rămîneți pe scaune, vă rugăm”, vreo cîțiva curajoși vor face exact pe dos și se vor arunca pe bagaje în încercarea de a ieși primii din aeronavă. Deși ușile alea nu se pot deschide imediat, dar cui îi pasă, cineva știe întotdeauna mai bine și va încerca să o ia în fața celorlalți.

Dacă vă vine să spuneți că în România e relaxarea prea mare, să știți că în alte părți să vezi pe cineva cu mască într-un supermarket pare deja un semn de hipercorectitudine. În weekend  se iese la terase și se stă ciorchine, semn că natura umană va fi peste tot la fel și memoria de scurtă durată ne ajută să ne adaptăm la vremuri și la situații, indiferent de psihoză și de riscuri.

Sebald mi se pare un autor perfect de citit pe drum. Poți și să nu-ți pui semn de carte și să reiei și de două, trei ori, aceeași pagină. Am o relație ciudată cu textele lui. Le uit și mi le amintesc în egală măsură. Seamănă mai degrabă cu construcțiile vis, a căror logică pare de multe ori extraterestră.

Să citesc într-un aeroport care se trezește la viață despre ranița lui lui Wittgenstein, care seamănă cu  a acestui personaj Austerlitz, mi se pare un cadou neprețuit. Mă uit la bagajele oamenilor. Au toate culorile și mărimile. „Cred deci că această raniță mi-a inspirat ideea mai degrabă bizară a unei oarecare asemănări fizice între el, Austerlitz, și filozoful decedat în 1951 la Cambridge, de cancer. Nici Wittgenstein nu se despărțea sub nici o formă de ranița sa. (...) Această raniță, despre care Margarete îi scrisese o dată fratelui său că-i era aproape la fel de dragă ca el însuși, a călătorit cu el pretutindeni și totdeauna.” (Traducere de Irina Nisipeanu, Editura Curtea Veche, 2008)

Nu știu cum arată mai departe drumurile noastre, dar important e să avem ranițele pregătite.

Credit foto: Robert Petreanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Lindsey Graham jpg
Sancțiuni „zdrobitoare” dacă Putin refuză negocierile de pace. Senatorii SUA propun taxe vamale de 500% pentru petrol rusesc
Un proiect de legă inițiat de senatorul republican Lindsey Graham, apropiat al lui Donald Trump, amenință cu măsuri economice fără precedent contra Kremlinului și a țărilor care încă achiziționează energie din Rusia.
carte de bucate dosare secrete webp
Prima carte românească de bucate. Rețete uitate de anghemahturi și sosuri
Bucătăria din Țările Române a fost transmisă, secole la rând, din generație în generație. Rețetele erau învățate în familie, din mamă în fiică, fără să existe, multă vreme, un suport scris care să le ordoneze ori să le conserve în forma lor originală. Lucrurile au început să se schimbe, însă, spre 1
România harta în Europa FOTO Shutterstock
Un român revenit din Canada, surprins de transformările din România: „Unde credeai că trăim, în molozul lui nea' Ceaușescu?”
Un timișorean stabilit de aproape două decenii în Canada a devenit ținta ironiilor internauților, după ce a împărtășit pe Reddit impresiile din prima sa vizită în România, din 2005 încoace. Uimit de curățenia orașelor, de modernizarea locurilor copilăriei și de dispariția câinilor maidanezi, bărbatu
atac orasul ucrainean ocupat Oleșki FOTO captura video jpg
Atac „masiv” cu drone în oraşul ucrainean ocupat Oleşki. Cel puțin 7 morți și peste 20 de răniți
Un atac cu drone desfășurat de forțele ucrainene în orașul ocupat Oleşki, din regiunea Herson, s-a soldat joi cu cel puțin șapte morți și peste 20 de răniți, potrivit autorităților ruse instalate de Moscova.
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Dmitri Medvedev FOTO EPA EFE jpg
Medvedev: „Trump a distrus regimul de la Kiev. Acesta va trebui să plătească pentru ajutorul SUA cu resurse minerale"
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi, 1 mai, că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina şi Statele Unite înseamnă că preşedintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american.
Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpeg
„Baba” rabdă la frumusețe! Kim Kardashian a început pregătirile pentru cel mai important eveniment fashion al anului
Vedeta de reality show a început pregătirile pentru Met Gala 2025 cu o săptămână înainte de marele eveniment. Ce tratament de înfrumusețare e preferatul ei?
restaurant terasa mese jpeg
Restaurantele își regândesc meniurile pentru noile generații de clienți Ce preferințe au românii
Comportamentul de consum schimbă rapid industria ospitalității, restaurantele adaptându-se constant preferințelor românilor atât în materie de livrare, cât și în privința meniurilor.
autostrada soarelui jpg
Aglomerație pe Autostrada Soarelui de 1 Mai. Peste 1.400 de polițiști, mobilizați la ieşirea din Capitală
Vacanța de 1 Mai a reușit să îngreuneze traficul pe Autostrada Soarelui, Bucureşti - Constanţa, iar peste 1.400 de polițiști au fost mobilizați pentru a supraveghea autostrăzile şi drumurile aglomerate.