Trump vs Biden – va recunoaște cineva?

1 noiembrie 2020
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg

Alegerile americane de peste cîteva zile îngrijorează pe toată lumea. Pe unii, îi îngrijorează că s-ar putea să cîștige Donald Trump. Pe alții, îi îngrijorează că s-ar putea să cîștige Joe Biden. Au dreptate să fie îngrijorați și unii, și alții, așa că nu sînt deloc nerăbdător să aflu cine va ocupa Biroul Oval din 21 ianuarie 2021 încolo. Pe mine, mă îngrijorează altceva. Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii. De mult timp, alegerile americane se încheie nu neapărat cînd un candidat anunță victoria, nici cînd se anunță rezultatele exit-poll, ci în momentul în care cel care a pierdut îi telefonează învingătorului și concede. Un gest nu doar de mare noblețe, ci și de o mare utilitate într-o societate liberă, acolo unde politica îi încaieră pe toți.

În America, obiceiul a fost inaugurat după alegerile prezidențiale din 1896, cînd candidatul democrat William Jennings Bryan a trimis o telegramă candidatului republican William McKinley prin care își recunoștea înfrîngerea și îi dorea acestuia succes în funcția de președinte. De atunci, imediat ce rezultatul unor prezidențiale se profilează clar, cel care pierde îl anunță pe cel care cîștigă că își recunoaște înfrîngerea. Pînă tîrziu, în 1980, acest anunț s-a făcut prin telegramă. Abia Jimmy Carter a introdus obiceiul folosirii telefonului – el a fost primul învins care nu s-a mulțumit doar să scrie o telegramă noului președinte ales Ronald Reagan, ci i-a și telefonat.

De atunci încoace, recunoașterea înfrîngerii printr-o comunicare directă a celui învins către cîștigător a devenit un fel de emblemă a stilului democrației americane și obiceiul a fost important în alte democrații. Frumos lucru! Pînă la urmă, alegerile politice nu trebuie să dezbine o națiune și chiar conducătorul învinșilor trebuie să dea semnalul de încetare a ostilitălilor politice.

Sigur, în istoria Americii obiceiul acesta nu a fost chiar mereu respectat pe de-a întregul. Cînd a cîștigat alegerile în 1916, Woodrow Wilson a fost cam nedumerit să primească telegrama prin care învinsul său, Charles Hughes a recunoscut înfrîngerea, abia la cîteva săptămîni după ziua alegerilor. La fel și George W. Bush a fost contrariat să afle că, la cîteva zile după ce a primit telefonul prin care contracandidatul său Al Gore la alegerile din anul 2000 și-a recunoscut înfrîngerea, democratul a anuțat public că-și retrage recunoașterea. Gore aflase că sînt unele probleme cu numărătoarea în Florida și că ar fi putut, totuși, cîștiga alegerile dacă la renumărare el și nu Bush ar fi cîștigat „The Sunshine State”.

În fine, curat ca în cazul lui Jimmy Carter sau cu ezitări ca în cazul lui Al Gore, obiceiul a rămas.

Pentru prima dată, nobilul obicei a fost pus în pericol de impetuosul Donald Trump care, în 2016, a anunțat că dacă pierde alegerile, nu le va recunoaște. Nu le-a pierdut, așa că le-a recunoscut. Iar Hillary Clinton a dat telefonul prin care și-a recunoscut înfrîngerea.

Anul acesta, din nou, Trump a refuzat să spună că va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde și a bătut deja toba fraudei ce se prefigurează. Preventiv. Iar Hillary Clinton a spus că Biden nu trebuie în nici un caz să accepte un rezultat defavorabil și a dat asigurări că echipa de juriști ai candidatului democrat s-a pregătit deja pentru ample manevre judiciare cu care să paralizeze o eventuală înfrîngere la urne.

Așadar, fiecare dintre cei doi candidați e sigur că, dacă pierde, alegerile sînt fraudate de celălalt. Dacă cîștigă, bineînțeles, alegerile sînt corecte. În ceea ce mă privește, voi urmări cu sufletul la gură orele de după închiderea procesului electoral american, să văd dacă acest bun obicei al recunoașterii înfrîngerii se va păstra. Abia așa voi ști dacă America de azi mai este acea Americă pe care o iubesc...

Foto: wikimedia commons

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.