Poezia coinciden╚Ťelor

24 iulie 2020
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg

Exist─â, ├«n volumul 12 povestiri c─âl─âtoare al lui Marquez, una care se nume╚Öte Lumina e ca apa, ╚Öi pe care o citim eu ╚Öi Svetlana C├órstean, cu copiii, la Incubatorul nostru de lectur─â. Dincolo de frumuse╚Ťea ╚Öi stranietatea ei, ╚Öi de faptul c─â e o metafor─â perfect─â pentru ce ├«nseamn─â literatura ╚Öi realismul magic ├«n ce are el mai profund, exist─â ├«n text o ÔÇ×piruet─âÔÇŁ a naratorului, extrem de important─â pentru ├«ntreaga ei structur─â. E vorba despre un curs de scriere creativ─â, la care li se vorbe╚Öte protagoni╚Ötilor pu╚Öti despre poezia obiectelor casnice. Este momentul ├«n care lor li se declan╚Öeaz─â dorin╚Ťa de a pune ├«n practic─â posibilitatea de a naviga pe lumin─â. ╚śi nu fac altceva dec├«t s─â sparg─â un bec ╚Öi s─â reu╚Öeasc─â s─â pluteasc─â cu o barc─â cu v├«sle, ├«ntr-un apartament de la etajul cinci al unui bloc din Madrid.

C├«nd m─â g├«ndesc la coinciden╚Ťe, lucrurile nu stau foarte diferit pentru mine. S├«nt sigur─â c─â exist─â o poezie a lor, nev─âzut─â, dar at├«t de real─â. Pentru Jung, termenul e ÔÇ×sincronicitateÔÇŁ, ceea ce ├«nseamn─â acea ├«nl─ân╚Ťuire f─âr─â o cauz─â precis─â a dou─â sau mai multe fenomene psiho-fizice. Pot fi fapte, oameni sau ├«nt├«mpl─âri, care la un nivel de suprafa╚Ť─â nu prea au nici o leg─âtur─â. ╚śi, totu╚Öi, ele exist─â, s├«nt prezente ├«n vie╚Ťile noastre.

Mi s-a ├«nt├«mplat uneori s─â visez oameni, pe care nu-i mai v─âzusesem de mult─â vreme, ╚Öi, exact a doua zi, s─â m─â ├«nt├«lnesc cu ei pe strad─â. Sau s─â construiesc un mic scenariu ├«n cap ╚Öi el s─â se ├«nt├«mple ├«ntocmai. S─â vorbesc despre o povestire ╚Öi omul de l├«ng─â mine s─â-mi spun─â c─â o are la el. Dintre toate c─âr╚Ťile din lume, s─â nu fi pus o alta ├«n bagaj, ci tocmai pe cea despre care ├«ncepusem s─â-i vorbesc.

De cur├«nd, o fat─â m-a ├«ntrebat: ÔÇ×Crezi ├«n destin?ÔÇŁ. N-am ╚Ötiut s─â-i r─âspund clar. I-am vorbit despre un desen personal care se construie╚Öte cu fiecare dintre ├«nt├«mpl─ârile ╚Öi oamenii cu care ne intersect─âm. ╚śi nu i-am spus nimic despre prietenul meu, Candid, ╚Öi cauzalitatea tuturor alegerilor ╚Öi faptelor ╚Öi despre ├«nl─ân╚Ťuirea lor. Nici despre golurile de aer care se creeaz─â ├«n jurul nostru c├«nd sim╚Ťim c─â nimic nu poate fi ├«nt├«mpl─âtor ╚Öi c─â, dac─â n-am fi trecut prin tot ╚Öirul de evenimente din vie╚Ťile noastre, n-am fi ajuns ├«ntr-un anumit punct, care poate fi o zi, sub un nor, de pe o plaj─â pustie.

Poate de asta m-a fascinat tot timpul ╚Öi Zenobia lui Naum. Acea parte nev─âzut─â, ireal─â, a conexiunilor. Ele schimb─â totul, cu puterea unei f├«lf├«iri de arip─â de fluture: ÔÇ×┼×tiam, e un fel de a vorbi. De fapt intuiam doar c├«teva biete efecte succesive ┼či aleatorii ├«n acela┼či timp, aflate ├«ntr-o zon─â f─âr─â direc┼úii, ale c─âror jalnice elemente imediate s├«nt de cele mai multe ori ├«n┼čel─âtoare. De fapt, ┼čtiam c─â nu vreau s─â ┼čtiu a┼ča; de fapt, pre-sim┼úeam o mi┼čcare subaparent─â al c─ârei punct final cuprindea ┼či incipienta. De fapt, intuiam punctul final pretutindeni ┼či mai ales ├«n riguroasa zon─â liber─â de dincolo de el. De fapt, ├«l intuiam reversibil p├«n─â la inexisten┼ú─â, nu pot s─â fiu mai clar pentru c─â vorbesc mereu despre altceva. De fapt, nu m─â interesa nici s─â ├«n┼úeleg nici s─â explic. ┼×tiam f─âr─â s─â ┼čtiu, printr-o logic─â a st─ârilor greu de exprimat ┼či greu de ├«n┼úeles pentru cei afla┼úi ├«n afara ei.ÔÇŁ

Credit foto: Robert Petreanu

De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.
Toate cadourile care conteaz─â jpeg
Treab─â de interior
Sînt grozave poveștile despre clipele în care frica dispare.
Sensul victoriei lui Nicușor Dan jpeg
Sensul victoriei lui Nicușor Dan
Pu╚Ťine reu╚Öite politice m-au bucurat mai mult ├«n ultimii (cam mul╚Ťi) ani a╚Öa cum m-a bucurat victoria lui Nicu╚Öor Dan ├«n localele bucure╚Ötene!

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?