Să fii în gîndul cuiva

13 octombrie 2020
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg

Se ├«nt├«mpl─â s─â ne apropiem ├«n multe feluri de oameni. ╚śi s─â vorbim despre rela╚Ťii ├«n fel ╚Öi chip. F─âr─â s─â ne pese cum se construie╚Öte mecanismul acestor ceasuri interioare. ╚śi, mai ales, cum ajunge s─â se defecteze ce p─ârea perfect armonizat ╚Öi stabilit.

├Än var─â am citit O educa╚Ťie emo╚Ťional─â (volum coordonat de Alain de Botton), ap─ârut la Editura Vellant, ├«n traducerea lui Deniz Otay. Nu ╚Ötiu de ce n-am scris atunci despre ea. Numele lui Botton nu mai are nevoie de nici o prezentare. ╚śi-a construit un business profitabil, care ├«i garanteaz─â c─â orice nou volum va deveni repede un bestseller ├«n lumea ├«ntreag─â. Nu conteaz─â ce vremuri tr─âim, c─â e pandemie mondial─â sau c─â lumea o ia razna din diverse motive socio-politice, dragostea, sentimentele noastre, nevoia de apropiere ╚Öi de ├«n╚Ťelegere vor r─âm├«ne la fel de importante. School of Life se nume╚Öte acest butic interna╚Ťional, care deschide cutia Pandorei legat─â de dinamica sentimental─â. Capitol la care oamenii, din orice epoc─â, vor r─âm├«ne mereu ni╚Öte copii curio╚Öi ╚Öi nesiguri. Nu se va schimba niciodat─â nimic: vom suferi ca la sf├«r╚Öitul lumii ├«n urma unei desp─âr╚Ťiri ╚Öi ne va bate inima nebune╚Öte c├«nd ceva nou ├«ncepe.

Cartea de acum, cu titlul care ne aminte╚Öte de Educa╚Ťia sentimental─â a lui Flaubert, pare mai degrab─â un ghid de tr─âit mai u╚Öor cu tine. Afli c─â ce ╚Ťi s-a ├«nt├«mplat au mai p─â╚Ťit ╚Öi al╚Ťii, c─â nu e╚Öti ultimul fraier de pe planet─â care ╚Öi-a imaginat vreodat─â c─â exist─â amorul romantic, ├«n care dragostea ╚Öi sexul rimeaz─â perfect, ╚Öi c─â ai crezut, m─âcar pentru un timp, c─â finalul basmelor cu ÔÇ×au tr─âit ferici╚Ťi p├«n─â la ad├«nci b─âtr├«ne╚ŤiÔÇŁ se poate ├«nt├«mpla ╚Öi ├«n realitate.

De fapt, Botton, scriitor ╚Öi filozof, trage mereu cu ochiul la marile c─âr╚Ťi, iar dimensiunea cultural─â e cea care d─â ÔÇ×pove╚ÖtiiÔÇŁ lui credibilitate ╚Öi mai mare. ╚śi, evident, felul ├«n care o scrie, c─âci exist─â o ├«ntreag─â ÔÇ×literatur─âÔÇŁ de lume nou─â, care te ├«nva╚Ť─â de toate - de la cum s─â te ├«mprietene╚Öti cu tine, cu colegii de birou sau s─â fii varianta ta cea mai bun─â etc. -, dar care va r─âm├«ne mereu ├«ntr-o zon─â u╚Öor ridicol─â, la nivel de discurs, cel pu╚Ťin.

Ce face el ├«n O educa╚Ťie emo╚Ťional─â e o lec╚Ťie despre permisivitate, despre cum s─â nu te mai sim╚Ťi vinovat la fiecare pas. ├Än fond, to╚Ťi s├«ntem sau putem deveni infernali c├«nd vine vorba despre oamenii cei mai apropia╚Ťi, de la care vom cere mereu c├«t mai mult, dac─â nu totul. S─â ne accepte, s─â ne suporte ╚Öi, ├«nainte de toate, s─â ne iubeasc─â. Despre cum s─â con╚Ötientiz─âm c─â neputin╚Ťa celuilalt, ├«n anumite momente, nu are leg─âtur─â cu noi. C─â negocierea va fi important─â. C─â frica de a nu fi respin╚Öi n-o s─â ne p─âr─âseasc─â niciodat─â.

E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre. Dar tocmai el, dintre toate, mi se pare cel salvator. E suficient s─â ne uit─âm la oamenii care trec pe l├«ng─â noi, pe strad─â. Nici unul nu e perfect, to╚Ťi trag dup─â ei tot felul de pove╚Öti, unele mai contorsionate dec├«t altele. ╚śi, uneori, mai multe vie╚Ťi. Dar, c├«nd se ├«nt├«mpl─â s─â fim ├«n g├«ndul bun al cuiva, s-ar putea s─â fim noroco╚Öi.

Credit foto: Robert Petreanu

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×Micile RomeÔÇŁ - A╚Öez─ârile coloni╚Ötilor romani ├«n Dacia
Dup─â cucerire, teritoriul unei noi provincii era ├«mp─âr╚Ťit administrativ ╚Öi guvernat dup─â principiile dreptului roman. Elementele principale ale romaniz─ârii au fost armata, administra╚Ťia, coloni╚Ötii, dreptul roman, veteranii ╚Öi ╚Öcolile create ├«n provincii. Armata avea leg─âturi permanente cu autohtonii, unii dintre ei ├«nrol├óndu-se ├«n trup─â imediat dup─â cucerire, ├«n provinciile lor sau fiind trimi╚Öi ├«n altele, chiar departe: trupe auxiliare formate din daci, imediat dup─â cucerire, au fost trimise u
image
B─ât─âlia de la Poltava, sau cum a devenit Rusia o Mare Putere
27 iunie 1709: în urma victoriei de la Poltava, Rusia se alătură grupului de Mari Puteri europene și, prin înfrângerea Suediei, câștigă definitiv poziția de cea mai mare putere a Europei Nord-Estice. Era primul pas al dezvoltării fulminante a Rusiei. Bătălia de la Poltava, una din cele mai mari bătălii ale Marelui Război Nordic (uitat, din păcate, de istoriografia modernă), a avut, așadar, consecin
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.