Căldură înnebunitoare

31 iulie 2020
„Luați l acasă” jpeg

S-ar putea să nu cunoști cu adevărat un oraș pînă nu-i simți căldura înnebunitoare. Pînă nu îți topește creierul și sufletul și îți dizolvă picioarele. Sînt grade diferite de intimitate pe care le stabilim cu oamenii și cu locurile. Cînd aerul se rarefiază și picăturile de sudoare se amestecă cu asfaltul topit, cînd toți oamenii de pe stradă încep să semene și știi că și-ar dori să fie în cu totul altă parte decît aici, vara a pus stăpînire pe oraș.

Am citit prima dată Jurnalul lui Mihai Sebastian în adolescență. Partea lui politică m-a interesat mai tîrziu. Poveștile de dragoste și notațiile literare m-au fascinat atunci. Și, pentru că știam că o să vin la facultate în capitală, am ținut minte și însemnările despre vreme. Cea din ziua de duminică, 23 iulie, 1939, sună așa: „Într-un București pustiu, depopulat, oblonit, aprins, incendiat de flăcări albe, nevăzute – eu traduc, traduc, traduc... Azi-noapte, cu toate ușile și ferestrele date la perete, nu era în toată casa, poate în tot orașul, nici cea mai slabă suflare, nici cel mai depărtat foșnet. Totuși rezist. Mă simt chiar mai refăcut decît deunăzi – poate încurajat de gîndul plecării la sfîrșitul săptămînii.”

După 25 de ani de locuit aici, îl înțeleg bine pe Sebastian. Și ieri, cînd am umblat pe străzi ca un zombie, mi-am amintit de multe veri pe care le port cu mine, așa cum alții au pe corp tatuaje.

Pînă în studenție, nu simțisem cu adevărat canicula. În casa în care am crescut, în orașul meu de provincie, mereu rămînea o zonă umbroasă. Dar, de la etajul cinci al căminului Tranzit, unde am stat în facultate, lumea se topea ca o înghețată, și eu o dată cu ea. Învățam și nu mă puteam concentra. Uneori mi se părea că pereții camerei mele mici se vor prelinge și ei pînă dimineața. Cîteodată mă și întreb cum am reușit să îmi iau examenele. Ventilatorul minuscul, pe care îl aveam lîngă pat, devenea un țînțar neputincios, care bîzîia haotic. Somnul leșios, în care cădeam răpusă de căldură, nu semăna cu nici un altul. N-am fost în deșert, dar fata Morgana poate apărea oriunde.

Au fost momente în care mi-am promis că n-o să mai rămîn aici peste vară. Asta doar ca să uit pînă anul următor, cînd experimentam din nou legătura asta lipicioasă. Și mă minunez cum, în nemișcarea infinită a zilelor de iulie și de august, mai poate încă să fie viață.

Poate că în oraș, vara, nici nu trăiești, de fapt, ci levitezi. Te ascunzi de lumină și te baricadezi în casă. Te uiți la clădiri și visezi o răcoare pe care nici un pom și nici un parc n-o mai pot promite. Pui o pauză. Visezi că pleci în altă parte. Te uiți la aerul condiționat ca la ciobul de oglindă pe care îl văd personajele din Un veac de singurătate.

S-ar putea să începi să iubești cu adevărat un oraș după ce ai transpirat suficient de mult în el. După ce l-ai boscorodit în gînd pînă nu-ți mai pasă. După ce ți-ai promis că, atunci cînd o să devină suportabil, totul va fi altfel.

Credit foto: Robert Petreanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Ilie Bolojan si Emmanuel Macron foto Facebook jpg
De ce nu vrea România să trimită trupe în Ucraina? „Există teama că Rusia ar putea găsi un pretext, un casus belli”| ANALIZA
Coaliția țărilor europene care vor să ajute Ucraina a renunțat la ideea de a trimite trupe de menținere a păcii și a venit cu o nouă formulă: trupe de reasigurare. Profesorul Sergiu Mișcoiu explică diferența dintre cele două concepte și efectele pentru România ale refuzului de a trimite trupe.
friptura vita istcok jpg
Secrete pentru a frăgezi orice tip de carne. Ce trebuie să faci pentru a ieși moale, fragedă și suculentă
Când ne gândim la o masă delicioasă, frăgezimea cărnii joacă un rol esențial. Fie că vorbim despre o friptură de vită, o pulpă de pui sau o bucată de porc, fiecare tip de carne are nevoie de o pregătire adecvată pentru a deveni moale, suculentă și delicioasă.
longoria 1 jpg
„Am fost răţuşca cea urâtă a familiei”. Una dintre cele mai iubite actrițe, totul despre drama ei
Eva Longoria (50 de ani) a mărturisit că a vrut să devină actriţă pentru a compensa faptul că se simţea „răţuşca cea urâtă” a familiei.
Mită la plic pentru doi polițiști vâlceni Foto avocat ro jpg
Va stopa fenomenul șpăgii legea care permite pacienților să ofere donații spitalelor? „Problema e la medicul care cere”| ANALIZA
Pacienţii ar putea face donaţii spitalelor în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții medicilor, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Legea ar permite oamenilor să-și exprime recunoștința fără a fi acuzați că oferă spagă.
Arta giuvaiergeriei în Imperiul Mongol jpeg
Care a fost al doilea cel mai mare Imperiu din istorie. O întrebare la care răspund corect doar profesorii de istorie
Răspunsul la această întrebare poate părea simplu, dar de fapt, depinde de cum alegem să definim "cel mai mare" imperiu.
masina dezmembrata captura proTV png
O mașină de lux închiriată cu bani grei a fost găsită dezmembrată, într-o curte. Suspiciunile proprietarului
O mașină de lux închiriată de la o companie din Iași de un tânăr care a „uitat” să o returneze a fost găsită după două săptămâni dezmembrată, în curtea unui bărbat din Brașov.
Casa din India, construită fără ciment, creată pentru a dura peste 1000 de ani Colaj Instagram
Cum arată casa din India, ridicată fără ciment, pentru a rezista 1.000 de ani. Secretele unei tehnici străvechi
Arhitectura contemporană explorează noi modalități de a construi locuințe durabile, capabile să facă față provocărilor actuale. Un exemplu impresionant este o casă unică din Bengaluru, India, ce seamănă mai degrabă cu un palat datorită dimensiunilor sale. Aceasta a fost realizată exclusiv din granit
image png
Horoscop rune aprilie 2025. Zodiile care vor avea cea mai bună lună din ultimii 8 ani, tot ce ating se transformă în aur
Luna aprilie 2025 se preconizează a fi una extraordinară pentru anumite zodii, grație energiilor favorabile aduse de rune.
Vitamine și nutrienți esențiali pentru o piele sănătoasă și strălucitoare Colaj DMS
6 vitamine și nutrienți esențiali pentru o piele sănătoasă și strălucitoare
Îngrijirea pielii nu înseamnă doar utilizarea produselor cosmetice – alimentația joacă un rol esențial în sănătatea și aspectul acesteia. Pentru o piele radiantă și bine hidratată, este important să incluzi în dieta zilnică vitamine și nutrienți esențiali.