Să-ți schimbi viața

19 septembrie 2020
„Luați l acasă” jpeg

Trebuie să recunosc că am, uneori, această fantezie: cum ar fi să mă trezesc într-o dimineață și să mă apuc să fac cu totul altceva decît am făcut pînă acum? Cum mă fascinează și cei care, într-o bună zi din viața lor, încep să scrie o carte și o duc la capăt.

Am ascultat, de-a lungul timpului, multe povești ale oamenilor care au renunțat la job-urile lor și s-au apucat de altele noi. S-au reinventat, au învățat să supraviețuiască pe o piață a muncii în continuă transformare. Au plecat în alte colțuri ale lumii și ce știau de acasă s-a dovedit că nu-i mai ajuta, așa că s-au reorientat din mers sau cu un plan. Nu știu cît de fericiți sau de nefericiți au fost, dar au reușit să se adapteze și au mers mai departe. I-am întrebat de fiecare dată cînd i-am întîlnit dacă le place ce fac. Și mulți m-au privit ciudat, ca și cînd ar fi fost ceva nepotrivit să se gîndească în felul ăsta la ce le asigura ziua de mîine și traiul decent pentru ei și familiile lor.

În lunile de izolare, cînd fragilitatea lucrurilor a părut și mai mare decît în restul timpului, m-am gîndit ce aș putea face în altă parte, de exemplu. Mai ales că, în continuare, nu prea reușesc să mă văd îmbătrînind aici. Frica poate fi un bun motor pentru a face scenarii. Mai reușite sau mai puțin, evident. În același timp, nu am abilități practice. Dacă știi să faci bine nasturi, s-ar putea ca asta să te ajute oriunde va fi nevoie de ei. Cînd meseria și construcția ta interioară au legătură cu scrisul, cu limbajul, partea vizibilă și pragmatică a lumii rămîne mereu în umbră. Și vei face mereu eforturi să funcționezi cu ea. Să te menții la suprafață. Și realizezi că ești legat de un spațiu, fără să îți mai pui problema cît de bine rezonezi sau nu cu el. De limbă, deja nu mai vorbim, cu ea vei dezvolta o legătură ombilicală. Și cea mai trainică din cîte poți avea pe lumea asta.

Spaima asta a verbalizat-o taică-miu pentru mine cînd am decis să nu urmez un liceu real și să merg la o clasă de filologie. Mi-a rămas undeva ascunsă pe piele și o țin de atunci în sîn. Ca pe o geană pe care ai suflat-o și ai strecurat-o în sîn. Minusculă, dar importantă. Apoi, cunoscînd mulți oameni din zona mea, am văzut cît de greu le-a fost și cîte lucruri au încercat de-a lungul vieții.

Imediat după ce am terminat facultatea, m-am dus la niște interviuri la niște agenții de publicitate. Era domeniul cel mai căutat și mai bănos pentru un absolvent de Litere. N-am trecut niciodată de departamentul de resurse umane. Mă întreb și acum, rîzînd, oare ce spuneam, cum răspundeam, de nu mă potriveam cu profilul lor. Nici nu mai contează, a trecut mult timp de atunci.

Cehov, medic de țară fiind, și luptîndu-se cu molima în vremea sa, în timp ce salva multe vieți omenești, se plîngea că nu mai avea timp de scris. Și asta îl durea cel mai tare. Reușise, prin măsurile pe care le luase, să țină flagelul la distanță în gubernia lui, dar tot nu părea de ajuns. O altă neliniște nu-i dădea pace. Deci, altfel spus, nimic nou sub soare.

Credit foto: Robert Petreanu

index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.