Legile nescrise ale comunicării

2 septembrie 2020
„Luați l acasă” jpeg

Se întîmplă să citesc în perioada asta multă corespondență din prima jumătate a secolului XIX. Oamenii călătoresc, trăiesc și așteaptă semne de viață unul de la celălalt. Cînd trece prea mult timp de la ultima scrisoare se îngrijorează și fac drumuri la poștă să vadă dacă nu cumva epistolele cu pricina s-au pierdut pe drum. Nu își pun niciodată problema că celălalt nu le-ar mai răspunde, că ar rupe pur și simplu ritmul acestei comunicări fără să-i prevină în prealabil. Pentru că li se năzărește într-o zi că nu mai au chef. E un fel de pact al trăitului, în care relațiile dintre destinatar și expeditor se respectă. Ce li se întîmplă „personajelor” nu e întotdeauna lin, că n-am inventat noi turbulențele existențiale, dar există o coerență a apropierii. În care cred și am crezut mereu.

Poate că ăsta e motivul pentru care nu suport mesajele fără răspuns. Muțenia superioară și neputincioasă, care te lasă în aer. Cînd celălalt preferă să tacă, din diverse motive, nu înseamnă curaj, ci impolitețe. O trăim în fel și chip, mai ales în epoca în care distanța dintre oameni e la un buton distanță. Am văzut-o metamorfozată în forme care de care mai elaborate. La oameni mari și la tineri. Nu ține, așadar, de vîrstă, ci de un stil de a te raporta la lumea din jur.  

De exemplu, cînd ești cu un grup de copii într-o fereastră de zoom, îi rogi să-și deschidă camerele ca să-i poți vedea la față, că altfel nu există nici măcar o relaționare ipotetică. Apoi, le explici, desigur, că e mai natural să ai o față, nu un „pătrat” gol în față cu care să vorbești. Sau îi rogi să anunțe și să spună „la revedere” dacă nu mai pot să rămînă și trebuie să plece. Să nu dispară ca și cînd nu ar fi fost niciodată acolo. Căci și comunicarea asta, o fi ea un balaur cu multe capete, dar tot trebuie să țină cont de cel cu care interacționezi. Poate că mediile în care ne întîlnim se vor schimba în multe feluri, dar noi vom rămîne tot niște oameni, cu sensibilități și așteptări. Și, sper, cu niște deprinderi și cu o minimă atenție pentru partenerul de dialog. Și mă gîndesc acum și la relațiile amoroase, de prietenie sau la cele profesionale.

Volatilitatea mesajelor noastre mă sperie puțin. Limbajul ar trebui să instituie o realitate, cu care să funcționăm. În lipsa ei, devine imposibil să ajungem la celălalt și să înțelegem unde am greșit.

Politețea sigur n-a schimbat lumea, dar a făcut-o mai suportabilă. E adevărat că venim dintr-o cultură care a inventat proverbul: „bună ziua ți-am dat, belea mi-am căpătat”. Dar poate reușim să nu-l aplicăm literal, ci literar. 

Credit foto: Robert Petreanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

polita rca
Un nou asigurător RCA intră pe piața din România
Un nou asigurător intră pe piața din România, anunțând că, în primă fază, se va concentra pe asigurarea RCA (răspundere civilă auto) și se va extinde treptat către CASCO și alte produse.
Scorpion jpg
Un loc din România, invadat de scorpioni. Care este cauza
O comună din România s-a umplut de scorpioni din cauza temperaturilor ridicate din ultima vreme. Este vorba despre o specie carpatină, care nu are un venin puternic ca scorpionii din deșert. În comuna Colți, din zona Buzăului, zeci de scorpioni au fost văzuți printre pietre și iarbă uscată. Acești s
Valeriy Zelenskyy cu familia sa, Kiev, 2025 Fotografie din arhiva personală a familiei Zelensky jpg
Soldatul Zelensky a murit la scurt timp după ce rușii l-au eliberat din captivitate: „A fost torturat, dar a văzut ochii iubitei sale”
A promis că se va întoarce și s-a întors, dar a murit la scurt timp după ce rușii l-au eliberat din captivitate. Este povestea ucraineanului Valery Zelensky, militar al Brigăzii 53 mecanizate, care a fost returnat Ucrainei ca parte a schimbului „1000 pentru 1000”, potrivit suspilne.media/donbas.
urs 2 gif
Imagini revoltătoare pe Transfăgărășan: un individ încearcă să lovească un urs cu mașina. Autorul a fost identificat de polițiști
Polițiștii din Argeș au deschis o anchetă după ce în spațiul public au apărut imagini revoltătoare cu o mașină care pare că iese intenționat de pe carosabil pentru a lovi un urs aflat la marginea DN 7C – Transfăgărășan. Potrivit unor surse, șoferul a fost deja identificat de oamenii legii.
fata rapita jpg
Tânără de 23 de ani, ucisă și incendiată în propria casă. Poliția îl suspectează pe fostul iubit, un fost pușcăriaș criminal care o răpise în luna februarie
O tânără a fost găsită moartă în propria casă, care fusese incendiată. Potrivit informațiilor preliminare, femeia fusese ucisă, iar criminalul a dat foc la casă pentru a scăpa de dovezi.
China Germania FOTO Shutterstock jpg
Germania acuză China că a vizat cu un laser o aeronavă. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul chinez
Ministerul german de externe l-a convocat pe ambasadorul chinez la Berlin, după ce armata chineză a folosit un laser pentru a viza un avion al armatei germane care participa la misiunea Aspides a Uniunii Europene, menită să protejeze navele de marfă în Marea Roșie, relatează The Guardian.
S a deschis circulatia si pe tronsul 1 al DEx 12 Foto Captură Video Sorin Grindeanu   Facebook jpg
Cu ce viteză „zbura” un șofer surprins de polițiști pe Drumul Expres Craiova - Pitești. Care este recordul înregistrat pe această șosea
Un tânăr șofer a fost surprins pe Drumul Expres Craiova-Pitești conducând cu o viteză de peste 240 km/h, depășind de peste două ori viteza maxim admisă pe acest sector de drum. Cu toate acestea, nu el deține recordul de viteză pe DEx 12 constatat de polițiștii de la Rutieră.
gemeni cluj doua utere jpg
Caz unic în România și opt în toată lumea: o femeie cu două utere a născut gemeni dezvoltați separat
Un caz medical extraordinar a captivat atenția comunității medicale din România și din străinătate. Luminița Droj, o femeie de 44 de ani din Aiud, județul Alba, a reușit să aducă pe lume doi băieței sănătoși, Claudiu Matei și Cătălin George Damian, fiecare dezvoltându-se în uter separat.
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Reţetă rapidă, ideală pe caniculă! Îngheţată de fistic şi nuci
Cea mai rapidă reţetă de îngheţată, cea de fistic şi nuci de mai jos are şi un ingrediente numit fitosteroli. Aceste substanţe pe care le conţine fisticul absorb colesterolul din compoziţia altor alimente consumate. Astfel, nivelul colesterolului total se menţine în limite normale.