USL, un zombi care încă bîntuie

24 octombrie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În ceșcuța politicii românești, gigantica furtună a zilelor acestea este relația încordată dintre USRPLUS și PNL. Eu nu cred că hîrjoneala asta între userei și penelei are vreo importanță. Pericolele mari vin din alte direcții, dar noi nu le băgăm în seamă. Rămînem în superficialitatea noastră o națiune politică etern încordată asupra unor detalii nesemnificative.  E ca și cum stăm pe o cale ferată, se apropie de noi rapidul în viteză maximă să ne facă praf, dar noi sîntem îngrijorați că simțim cum ne trage puțin curentul și e posibil să răcim. Așadar, n-aș fi simțit nevoia să scriu acest articol dacă nu s-ar fi pomenit în discuții ceva ce mă doare, ceva ce ține de o experiență politică personală, pe care am trăit-o din plin, cu durere, mult mai acut decît alții, mult mai acut decît mulți dintre cei care vorbesc acum despre ea. E vorba despre USL, alianța politică dintre PSD-ul lui Ponta&Dragnea, PNL-ul lui Crin Antonescu și  Partidul zis Conservator al lui Dan Voiculescu, care a funcționat din februarie 2011 pînă în februarie 2014. Apartenența la / simpatia pentru USL a devenit motiv de reproș astăzi. E bine, sînt de acord! În 2012 uselismul nu era mai puțin reprobabil decît este astăzi, doar că atunci prea puțini își dăduseră seama. Asta e o altă discuție, nu e tema acestor rînduri. Ceea ce mă irită, însă, este să văd cine atacă folosind reproșul uselismului. Și, cum am o anume legitimitate să discut subiectul, nu pot să tac.

De ce mă doare să văd cum se manevrează astăzi păcatul uselist? Pentru că în acei ani eram unul dintre puținii care strigau pe unde puteau că USL este o construcție politică de o toxicitate aproape mortală. Că va fi rău cu ei! Că se face praf justiția și democrația, că se subminează grav locul României în UE, că va crește corupția pînă la cer, iar incompetența și impostura se vor impune ca principii fundamentale de selecție în stat. Că orice susținere pentru USL face rău României. Strigam degeaba, nimeni nu auzea. Soarta Casandrelor! Furia anti-Băsescu - parțial justificată, nu neg asta -  injectată poporului de un aparat de propagandă mincinos, asurzea toate urechile și oculta orice rațiune. Furie fiind, a produs efecte negative. Căci niciodată furia, oricît e ea de omenească și de înțeleasă, nu a dus la ceva bun. Vedeți și acum se ce va întîmpla cu America în niște alegeri furioase.

În ceea ce mă privește, știți cum e soarta Casandrelor. Puține și de nimeni ascultate, ucise uneori, ajung să li se dea ulterior dreptate, tacit sau expres, mai devreme sau mai tîrziu. Și nu neapărat că au venit oameni să ne spună, mie sau celor care, atunci, erau alături de mine într-un minorat aproape penibil, că am avut dreptate. E vorba de modul în care istoria așează lucrurile. Uitați-vă acum, doar opt ani după marile victorii USL, unde sînt Ponta, Dragnea, Antonescu. Uitați-vă și la cîtă influență asupra societății românești mai au azi structuri de presă de genul Antena 3 sau RTV, care au fost vitale USL cam cum sînt vitali plămînii urletului. Acuma înțelegeți ce vreau să spun, nu-i așa? Ce puternici erau ei în România anului 2012! Și ce sînt ei acum? Asta arată că noi, cei puțini de atunci, am avut dreptate. Și sînt foarte mulțumit cu asta. Deci, nu e ceva neapărat personal, căci mă simt răsplătit deja de istorie pentru ceea ce susțineam atunci.

Revenind la actualitate, habar n-am cine are dreptate între PNL și USRPLUS în fiecare caz de ceartă în parte. Și nici nu-mi bat capul să mă gîndesc la așa ceva. Ce văd eu este că PNL, din punct de vedere politic și electoral, se află la zece clase peste USRPLUS. Iar partidul lui Dan Barna și Dacian Cioloș încearcă să compenseze această distanță prin afirmarea unei superiorități morale și simbolice, jucînd strident cartea purității, cinstei și a trecutului curat. Fiecare are argumentele lui și își joacă cărțile cum crede mai bine. USRPLUS știe că nu doar PSD, ci și PNL pică orice examen de etică politică, pe care crede că el îl trece. Oare? PNL știe cîte parale electorale face, de fapt, parada morală. Nu pentru că electoratul are o sensibilitate limitată și condiționată pentru chestiunile morale, ci pentru că, în politică, oricine invocă ascendentul purității morale cade; mai repede sau mai tîrziu se află că el însuși nu se ridică la nivelul moral pretins adversarilor săi și cavalerul cade de pe calul alb în mocirlă, stîrnind disprețul poporului care privește. Dar, cum zic, treaba lor, să se joace mai departe cum cred. Atîta doar, le atrag atenția să nu mai invoce argumentul uselist.

Eu voi vorbi, însă - și, da!, chiar mă erijez în arbitru, căci la anti-uselism nu primesc lecții - de cîte ori cineva mai invocă USL-ul. Puțini au dreptul să o facă altfel decît autocritic. Iar eu sînt unul dintre acești puțini și fac un pas în față. Într-un fel sau altul, mai toți s-au tăvălit în amor ori măcar și-au făcut cu ochiul prietenește cu atotputernicul USL al anilor 2012-2014 în această țară. Nu uitați, vă rog, că USL a cîștigat 36 din 41 de Consilii Județene la localele din 2012 și s-a instalat în 60% din fotoliile Parlamentului la parlamentarele din același an. Asta înseamnă că USL a fost votat și susținut masiv și de popor (inclus!), și de societatea civilă, și de mediul de afaceri, și de media, și de politicieni – acesta este adevărul adevărat. PNL în totalitatea lui, cu tot cu Iohannis, s-a iubit pătimaș cu PSD-ul lui Ponta&Dragnea sub dezmierdările lui Dan Voiculescu. Eu nu uit asta și USRPLUS face bine că amintește PNL din cînd în cînd, acel episod infam. Însă, acuzatorii de la USRPLUS trebuie să fie corecți și, dacă tot reproșează PNL acel moment, trebuie să și aplaude excepția. Ludovic Orban a fost unicul liberal vizibil al acelor ani care nu a susținut concubinajul mizerabil în care PNL nu doar că s-a complăcut, ci părea chiar că și-a găsit fericirea. E drept, a devenit și el deputat pe listele USL, s-a lăsat și el susținut de Gâdea&comp., dar chiar și așa el era singurul care mîrîia anti-PSD în acel PNL rușinos. Că el este azi premier și șeful unui PNL care a ajuns în stare să bată PSD doar după ce a important o garnitură consistentă de foști PDL-iști, este într-un fel și o răzbunare ironică a istoriei. Oricum, atitudinea lui de atunci îi aduce lui Ludovic Orban un plus serios în ochii mei.

Pe de altă parte, activiștii de atunci care sub pretexte „eco” de genul Roșia Montană și Pungești sau sub pretexte „ideologice” de genul „anti-austerității”, discret ghidați de un vînticel anti-american, mărșăluiau pe străzi în 2012, votau la referendumul din acel an și puneau ștampilele pe listele USL, iar acum sînt la USRPLUS, sînt la fel de dezgustători pe cît mă dezgustă PNL-ul. Sau, poate, și mai mult, pentru că deși au făcut jocul USL la vremea aceea, azi îi arată cu degetul acuzator exact pe cei pe care i-au sprijinit atunci.

Ce vreau să spun: lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o. Dar, mai ales, lăsați-o în pace pentru că e un zombi și știți cum e cu „morții vii”: dacă îi tot pomenești, nu-i lași să moară de-a binelea. Oricum, cei care au evitat ispita USL și, mai mult, au încercat atunci cu toate riscurile să se opună valului de furie ridicat propagandistic de această organizație politică sinistră nu prea sînt acum nici la PNL, nici la USRPLUS. Sînt afară din orice joc de acest gen. Cum le stă bine unor Casandre.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos
Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.
image
Un bărbat care şi-a înşelat soţia a fost obligat de judecători să-i achite despăgubiri de 20.000 euro
Un bărbat care şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere a fost obligat de instanţă să-i plătească daune morale şi compensatorii în valoare totală de 20.000 euro.
image
Păţania neaşteptată a unei românce în Grecia. „Asta cu seriozitatea şi amabilitatea grecilor e doar un mit”
O româncă spera să petreacă un concediu de vis în Grecia, iar pentru asta şi-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajunsă acolo, turista a avut o surpriză neplăcută.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.