Leviathan-ul schimbă ecuaţia

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
Leviathan ul schimbă ecuaţia jpeg

Au fost ani de negocieri care nu au dus niciunde, a fost un proces la Haga, pe care România l-a cîştigat, s-a mărit cu cîţiva kilometri şi s-a ales cu depozite de gaze în Marea Neagră care, conform prospecţiunilor, ar putea asigura independenţa energetică a ţării pentru aproape 20 ani. În situaţia în care am fost noi pînă în 2008, în proces cu Ucraina privind delimitarea platoului continental, ar putea ajunge acum Israelul.

Compania texană Noble Energy şi partenerii săi israelieni au anunţat recent că au descoperit în apele Israelului din Marea Mediterană un zăcămînt uriaş de gaze naturale, la 130 de kilometri de portul Haifa. Numele dat zăcămîntului – Leviathan, după monstrul marin din Biblie. Specialiştii spun că este cea mai mare cantitate de gaz natural din lume descoperită în ultimii 10 ani la mare adîncime – aproape 1700 de metri. Valoarea zăcămîntului este estimată la 95 de miliarde de dolari, iar în cinci-şase ani Israelul ar putea deja să producă gaze naturale. Descoperirea, care poate face din Israel o putere energetică, a trezit rapid controverse. Libanul a acuzat Israelul că a încălcat graniţa maritimă dintre cele două ţări, dar şi legislaţia internaţională, cînd a permis prospecţiuni în apele din zona ţărmului, în condiţiile în care încă nu a fost stabilită graniţa maritimă dintre Liban şi Israel, ţări care nu au semnat pînă acum nici un acord de pace, deci sînt încă, teoretic, în stare de război. Ministrul libanez de externe, Ali al-Shami, a spus că orice activitate de prospecţiune ar fi ilegală de vreme ce apele teritoriale ale Libanului şi Israelului nu au fost recunoscute internaţional. Cum şi Libanul spune că a descoperit depozite la fel de promiţătoare de gaze în apele sale teritoriale, ba chiar că zăcămîntul israelian ar fi de fapt pe teritoriu libanez, guvernul de la Beirut i-a cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, asigurări că Israelul nu va încălca apele teritoriale libaneze.

Lucrurile se complică şi mai mult pentru că, potrivit unor studii prezentate de libanezi, unele zăcăminte de gaze se întind şi în apele israeliene, şi în cele libaneze, dar şi în apele cipriote, deci toate cele trei ţări le-ar putea exploata, şi poate chiar o a patra – Siria, dacă expertizele libaneze se confirmă. ONU se vede implicat în chestiune, mai ales după ce coordonatorul ONU pentru Liban, Michael Williams, a declarat, la Beirut, că organizaţia ar putea analiza problema şi încerca să găsească o soluţie, lucru care a trezit imediat nemulţumirea oficialilor israelieni. Declaraţia lui Williams vine în directă contradicţie cu cea a purtătorului de cuvînt al ONU care spunea, cu o săptămînă înainte, că organizaţia a răspuns „nu“ la cererea Libanului de a-i fi protejate zăcămintele de gaze naturale. Libanezii au invocat rezoluţia ONU 1701, prin care au fost oprite ostilităţile între Israel şi Hezbollah-ul libanez în 2006, dar purtătorul de cuvînt al organizaţiei a spus că ea nu poate fi o bază pentru delimitarea graniţei maritime dintre Liban şi Israel.

Pe lîngă complicaţiile cu Libanul, bucuria exprimată în ziarele israeliene a fost umbrită de tonul pesimist al mai multor experţi în energie, care au spus că Israelului îi va fi destul de greu să găsească cumpărători pentru gazele din imensul depozit Leviathan. Asta pentru că transportul de gaze este mult mai complicat decît cel de petrol şi depinde mult de distanţele geografice. Iar pentru Europa, aflată aproape, Rusia este un alimentator cu energie aproape imposibil de detronat. Chiar specialişti israelieni au atras atenţia că extragerea gazului de la mare adîncime costă mult, dar pentru început ar fi mai uşor de exploatat zăcăminte aflate chiar pe ţărmurile israeliene. Experţii israelieni au declarat pentru Washington Post că deocamdată Israelul poate să îşi ia gîndul de la exporturi în Europa, unde oricum cererea este în scădere, chiar dacă este construită o conductă ori este aleasă varianta transportului sub formă de gaz lichefiat. Ar mai fi pieţele asiatice, tot mai avide de energie, dar şi acolo – spune Brenda Shaffaer, expert în energie la Universitatea Haifa – Israelul va fi într-o competiţie dură cu Qatar-ul, Rusia şi Australia, care deja produc gaz lichefiat. Dar asta nu schimbă ambiţia Israelului de a adăuga la titlul de stat producător de tehnologie avansată pe cel de mare exportator de resurse energetice. Pe termen mediu şi lung, combinaţia nu poate fi decît în avantajul Israelului, dacă va găsi modalităţi moderne de convertire a resurselor. Cert este că descoperirea uriaşului zăcămînt poate schimba ecuaţia geopolitică în Orientul Mijlociu, cu reverberaţii mai departe, în condiţiile în care aduce Israelului, socotit statul cel mai dezvoltat din regiune, încă un avantaj economic faţă de ţările arabe. În plus, Israelul va fi în poziţia privilegiată de a nu mai depinde de alţii pentru energie şi automat va fi imun la şantaje politice şi blocaje, cum s-a întîmplat în trecut.

Carmen Gavrilă este redactor la Radio România. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.