I-am mai păcălit o dată

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dacian Cioloş a trecut cu aplauze de audierile din Parlamentul European. A obţinut unanimitatea aprecierilor comisiei de specialitate. Ceea ce nu e, defel, puţin lucru. Unul dintre membrii celebri este francezul José Bové. Dacă vă este cunoscut numele şi nu ştiţi de unde să-l luaţi, vă ajut. Domnia sa este un superstar al luptei împotriva globalizării (mondializării, că aşa zic francezii) şi a fost un adevărat cruciat al bătăliei contra reţelei McDonald’s. A spart atîtea geamuri ale faimoasei reţele de fast food, încît a binemeritat, pînă la urmă, un loc în Parlamentul European, pe o listă a ecologiştilor. Înainte de audieri, Bové a stat îndelung de vorbă cu Rareş Niculescu, mult mai puţin celebrul său coleg de europarlamentărie. Nu ştiu dacă dl Niculescu l-a convins că Dacian Cioloş este o opţiune valabilă. Cert este doar că, după audieri, Bové era de-a dreptul entuziasmat de prestaţia viitorului comisar. Acesta a dat asigurări, în repetate rînduri, că reforma CAP-ului (Common Agricultural Policy, adică Politica Agricolă Comună) nu trebuie să însemne neapărat reducerea subvenţiilor. Gata, cu asta a convins flancul sudic, franco-latin.

Cealaltă mare nelinişte legată de numirea lui Cioloş era… cetăţenia să română. Cu toate că, pe culoarele clădirilor comunitare, dînsul este (in)amical considerat drept „al doilea comisar francez“ (datorită/din cauza studiilor sale de specialitate, de rit francez), a existat la un moment dat suspiciunea că domnia sa nu va putea fi un „comisar al celor 27“, ci va „trage“ doar spre ţara de origine. Mie, personal, asemenea acuzaţie îmi pare total ridicolă. Sincer, nu-mi dau seama cum ar putea un comisar european să se comporte atît de aberant. Nu cunosc vreun precedent în comportamentul altui membru al Comisiei. M-aş fi aşteptat la o asemenea judecată din partea vreunui lider mai exaltat al vreunei federaţii de fermieri români (spre cinstea lor, nici unul nu a rostit o asemenea prostie), nu de la un membru marcant al PE-ului. Cu toate astea, declaraţiile publice „de după“ ale unui conservator şi reformist (James Nicholson), zic: „Ne-a convins că va fi un comisar al tuturor celor 27, nu numai al României, după cum ne temeam“. Adaug: noroc că Dacian Cioloş ştie atît de bine bruxelleza, încît i-a convins pe toţi, de toate.

De fapt, dacă e să rezum audierea dlui Cioloş, m-aş exprima astfel: cunoaşterea la perfecţie a limbajului de Bruxelles. Domnia sa ştie atît de bine felul vorbei de acolo, încît i-a emoţionat pe toţi, din toate partidele. Pentru a fi corecţi, trebuie să adaug că ştie cu adevărat şi Materia. Este, poate, cel mai competent comisar al Comisiei Barroso Doi, pe domeniul său. Are studii de specialitate (inginer horticol), a lucrat în ferme mari, în ferme familiale, în minister, în Delegaţia UE la Bucureşti, a fost ministru al Agriculturii, apoi a lucrat chiar la Comisie, în DG-ul de specialitate. În plus, are şi studii postuniversitare în ţara-mamă a politicii agricole, adică în Franţa. Nici unul dintre ceilalţi 26 nu se poate compara cu asemenea CV pe partea tehnică. Pe componenta politică, există cu totul alte vedete. Aşadar, ştie şi materia, grăieşte şi pre graiul examinatorului. Reţeta succesului garantat.

A existat şi un motiv de (vagă) încruntare. Deoarece nu putea să fie entuziastă la un om nominalizat de euro-popularul Barroso şi trebuia să se găsească un rezon de oarecare insatisfacţie, o socialistă europeană (Ulrike Rodust) i-a reproşat lui Dacian Cioloş răspunsul „prea vag“ la întrebarea legată de dezvoltarea rurală (al doilea pilon al PAC, alături de sistemul subvenţiilor directe). E drept, nu este prima oară cînd i se face acest reproş. Subiectul nu pare a fi pe placul viitorului comisar. Voi reveni, dacă va fi cazul, deoarece de aici se pot trage interesante învăţăminte de tip doctrinar sau ideologic. În rest, aplauze la scenă deschisă, un adevărat triumf, o excelentă demonstraţie de competenţă şi adecvare din partea unui tehnocrat din România. Uau, ce bine sună!

À propos: îmi amintesc de o conversaţie de acum vreun an, cu omologul meu de la televiziunea publică bulgară (adică omul care face emisiuni despre Uniunea Europeană). Îmi zicea, la o recepţie oferită de primarul de atunci al Sofiei (azi, premierul Bulgariei): „Eu le tot spun alor noştri, adică Meglenei (Kuneva) şi miniştrilor de «ramură»: România are alte resurse decît Bulgaria. Ei (adică noi, n.a.) au o intelectualitate activă, de calitate, implicată, au de unde să scoată idei pentru Europa, de aia ştiu să se plaseze mai bine în context, să îşi joace mai bine cartea la nivelul instituţiilor“. Îl ascultam şi în mine se dădea o adevărată luptă. Să dau din cap aprobator sau să mă pufnească rîsul? Am recapitulat în minte tradiţionala rivalitate Nord-Sud de pe malurile Dunării (adică aceea între Ionescu şi Ivanov), mi-am reamintit de Studio HIX şi Leka Nosht Detza (adică de invidia care mă încerca în acele vremi) şi am ales prima variantă. Am dat din cap, cu bine jucată modestie şi mimată stînjeneală. Urît din partea mea. Mă gîndesc să îl sun zilele astea şi să mărturisesc adevărul adevărat. Că Dacian Cioloş nu este defel un exponent al clasei (numeroase, vezi Doamne, a) tehnocraţilor români. Că este doar unul dintre foarte puţinii oameni care ştiu politicile europene. Că este un tip care, prin efort propriu, şi nu prin vreo politică a statului, s-a documentat, a învăţat, şi-a construit o carieră.

Că punctul din CV numit „ministru al Agriculturii în ţara de origine“ a apărut acolo doar pentru că predecesorul lui şi-a dat demisia în urma unei poveşti dubioase cu un presupus ciubuc sub formă de cîrnaţi şi palincă. Că nu fusese în nici un caz prima opţiune a partidului de la guvernare. Că, pe lîngă el, mai aveam (eventual), doar trei sau patru opţiuni decente. În rest, jale. Că nu sîntem nici noi, românii, sincroni în vreun fel cu temele actuale de dezbatere ale Uniunii. Măcar ei, bulgarii, au fost sinceri cu ei înşişi în nominalizarea lor nefericită.

O să-i spun: Kostea, noi, într-un fel, iar i-am păcălit pe ăia cu Uniunea. Că le-am trimis un tehnician care nu este în nici un fel reprezentativ pentru profesionalismul cu care se tratează la noi cestiunile europene. Şi voi adăuga: numai că, de data asta, Comisia să zică mersi. În fond, nu au de ce să fie supăraţi. De data asta, păcăleala e de bine. Pentru toată lumea, se pare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.