Applebaum vs. Fitzpatrick: O ceartă în Olimpul istoricilor

11 septembrie 2017
Applebaum vs  Fitzpatrick: O ceartă în Olimpul istoricilor jpeg

Nici nu a ajuns în librării și, cum îi șade bine unei cărți de succes, volumul Red Famine: Stalin's War on Ukraine (Foametea Roșie. Războiul lui Stalin cu Ucraina) de Anne Applebaum a stîrnit deja dispute resimțite și dincolo de perimetrul academic, în media și social media. Dar chiar și dacă ar fi o mișcare de marketing, polemica are conținut și e într-adevăr interesantă.

Jurnalista americană este cîștigătoare a unui premiu Pulitzer cu prima sa carte din domeniul în care s-a specializat, istoria perioadei staliniste: Gulagul. O istorie (2003), în românește la Humanitas în 2011. A urmat Cortina de fier. Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956 (2012), în românește la Litera, 2015, pentru ca prin volumul din prezent, care urmează să ajungă zilele acestea în librăriile americane și britanice, să se concentreze asupra foametei din Ucraina anilor '32-'33 ai secolului trecut. Căsătorită cu Radosław Sikorski, fost ministru polonez de externe, şi stabilită la Varşovia, Anne Applebaum (53 de ani) a cunoscut realitățile post-comuniste din Estul Europei și a putut vorbi direct cu martorii perioadei comuniste din Polonia, dar și din Germania și Ungaria.

În cazul cărţilor despre Holodomor, cum este numită în Ucraina foametea devastatoare din țară din timpul campaniei agresive sovietice de colectivizare a agriculturii, sînt două puncte majore asupra cărora de cele mai multe ori autorii acestora se simt obligaţi să se pronunţe. A fost sau nu un genocid foametea din Ucraina sovietică? Şi în al doilea rînd, Stalin a dispus în mod deliberat şi ţintit înfometarea ucrainenilor, sau a dorit doar să execute, indiferent de consecinţe, planul său de colectivizare - industrializare a ţării? În această cheie, a citit cartea Annei Applebaum şi istoricul australian Sheila Fitzpatrick, unul dintre primii cercetători occidentali care au pătruns în arhivele sovietice, în anii '80, cînd Războiul Rece încă nu se încheiase. Sheila Fitzpatrick (76 de ani) este şi ea autoarea unor lucrări de referință asupra perioadei, precum Stalinismul de fiecare zi. Viața cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930, apărută anul trecut şi la noi, la editura Corint.

Şi de aici a pornit disputa. În recenzia din The Guardian de luna trecută, Sheila Fitzpatrick a scris că în ultimă instanţă, Anne Applebaum nu s-ar ralia la versiunea dominantă în Ucraina că a fost vorba de un act de genocid. Indignată, Anne Applebaum a postat pe Facebook o replică promptă, spunînd că dimpotrivă, întreaga sa carte argumentează că a fost un genocid. "Argumentul meu este că foametea se încadrează perfect în definiţia originară a genocidului aşa cum a fost ea concepută de avocatul internaţional Raphael Lemkin. Într-adevăr, argumentul central al cărţii mele", a scris Anne Applebaum, "la care ea (Sheila Fitzpatrick) nu se referă în recenzie, e că Stalin a folosit intenţionat foametea nu doar ca să-i omoare pe ucraineni, ci ca să distrugă mişcarea naţională ucraineană, pe care o percepea drept o ameninţare la adresa puterii sovietice, şi ca să distrugă pe veci ideea Ucrainei ca naţiune independentă". Referirea la definiţia lui Raphael Lemkin în cazul ucrainean nu este nouă; ea a fost făcută prima oară de istoricul american Timothy Snyder în cartea sa Tărîmul morţii. Europa între Hitler şi Stalin, apărută în 2010.

Din cele expuse deja, s-a vădit şi că Anne Applebaum e de părere că Stalin a procedat deliberat la condamnarea la moarte prin înfometare a trei milioane de ucraineni, după unele estimări, 4,5 milioane de ucraineni, după altele. Sheila Fitzpatrick îi găseşte acestei opinii o serie de neajunsuri. Dar ea acceptă că în funcţie de interpretarea unor date, cineva ca Anne Applebaum şi-ar putea-o însuşi în mod natural. În definitiv, a sugerat ea în recenzie, soţul autoarei a fost implicat în rezolvarea crizei din Ucraina şi este un susţinător al sancţiunilor dure la adresa Moscovei. Aici avem de-a face cu o trimitere la argumentul unor istorici de profesie care spun că de dragul unei atitudini politice la modă, uneori unii autori mai puţin academici, cum ar fi jurnaliştii, fac interpretări mai riscante; în acest caz, pentru că Rusia lui Putin are în continuare un cult pentru Stalin, e de bonton ca şi critic al lui Putin să împingi astfel de acte pe seama lui Stalin. Şi într-adevăr, în publicistica sa (are o rubrică în Washington Post), Anne Applebaum se ocupă frecvent şi în termeni severi de regimul lui Vladimir Putin. Dar dacă Anne Applebaum este o jurnalistă care în cărţile sale de istorie s-ar fi dovedit sensibilă la contextul politic de după Euromaidan şi agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, cum de a ajuns la aceleaşi concluzii un istoric precum Timothy Snyder încă din anul 2010, Euromaidanul şi evenimentele subsecvente avînd loc după 2013?

Am rezumat pînă aici partea cea mai semnificativă din recenzia Sheilei Fitzpatrick, dar ea mai conţine şi alte aspecte interesante. De exemplu, istoricul australian pare să se folosească de prilej pentru a replica faţă de criticile aduse în trecut de Anne Applebaum istoricilor care au avut un acces privilegiat la arhivele sovietice. Nu se poate ca acest privilegiu să fi venit gratis, ar fi sugerat Applebaum, ceea ce pentru mulţi a fost "ca o insultă la adresa integrităţii lor profesionale", după cum a scris Sheila Fitzpatrick. Şi ca un istoric în deplinul sens al cuvîntului, îi arată Annei Applebaum în recenzie că nu ar şti să citeze corect din arhive. Mai mult, se îndoieşte că autoarea ar fi cercetat arhivele, "cum a făcut pentru Gulag". Bineînţeles că în postarea de pe Facebook, Anne Applebaum neagă vehement: "Cartea se bazează pe sute de documente de arhivă, unele dintre ele descoperite de mine sau de colaboratorii mei, altele găsite de alţi cercetători ucraineni şi publicate în uriaşe colecţii de documente (...) apărute în Ucraina în ultimul deceniu", a scris pe Facebook Anne Applebaum. Însă Sheila Fitzpatrick nu are o impresie tocmai bună faţă de colecţiile ucrainene; pentru ea, Institutul Ucrainean al Memoriei Naţionale ar avea "o evidentă agendă politică".

Polemica mai continuă şi prin alte atacuri şi insinuări; Sheila Fitzpatrick nu uită să indice că lucrarea ei din 1994 aproximativ pe acelaşi subiect, Ţăranii lui Stalin - Stalin's Peasants, nu este menţionată în bibliografia Foametei Roşii.... Şi deşi îi găseşte două capitole care i-ar putea interesa şi pe istorici (cel despre muşamalizarea Holodomor-ului în perioada sovietică şi cel despre exploatarea sa politică în perioada ucraineană post-sovietică), ea consideră pînă la urmă că Foametea Roşie... rămîne "o operă superioară de popularizare". La rîndul ei, Anne Applebaum are o explicaţie pentru recenzia ambivalentă a Sheilei Fitzpatrick; aceasta din urmă nu i-ar fi iertat nici pînă în ziua de azi contribuţia la dezvăluirea de acum 20 de ani că editorul Richard Gott de la The Guardian era agent plătit al KGB-ului.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Mediafax Foto Alexandru Dobre
Avertismentul unui expert în securitate pentru Nicușor Dan: „Riscați să fiți doar de formă președinte, ca Iohannis”
Expertul în securitate internațională Hari Bucur Marcu îl avertizează pe președintele Nicușor Dan în privința unor erori pe care acesta le-a făcut în primele 3 săptămâni de mandat.
lavanda wictionary jpg
Scapă de furnici, țânțari și păianjeni! Plante și flori care alungă insectele din casa ta
Visezi la o grădină frumoasă, parfumată și liniștită, dar fără musafiri nepoftiți care bâzâie, mușcă sau se târăsc?
Thailanda Pixabay jpg
Ce boli contagiose poți să iei din vacanță? Semnalul de alarmă tras de medici
Este alertă medicală din cauza bolilor contagioase pe care le putem lua din vacanţe. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că vacanța perfectă se poate transforma într-o clipă într-un coșmar dacă nu ești atent la riscurile de sănătate.
oltcit
Cum a forțat Ceaușescu producția mașinii oltenești abandonate de francezi. Eșecul de un miliard de dolari
Ceaușescu era campion la afaceri proaste. Au dovedit-o numeroasele parteneriate cu statele de lumea a treia, dar și industrializarea forțată a României. De nepriceperea lui Ceaușescu s-au folosit și francezii care i-au plasat un model vechi de automobil, salvându-se de la faliment.
pisica istock jpg
Motivul pentru cae pisica ta miaună când îi vorbești. Ce mesaje încearcă să transmită
Undeva în jur de jumătate dintre români au acasă animale de companie, iar atunci când vine vorba despre pisici, nu durează deloc foarte mult timp să observăm că felinele noastre au un comportament destul de specific și, în unele cazuri, chiar neobișnuit.
chirie mare britania jpg
Cum se înregistrează la ANAF contractul de închiriere în 2025? Ce obligații mai are proprietarul
Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF a fost simplificată în 2025, astfel încât procesul de depunere a documentelor devine mai accesibil, contribuind la reducerea birocrației.
soldati militari rusi shutterstock 651796603 jpg
Armata rusă susține că a cucerit localitatea Novomîkolaivka din regiunea Sumî. Kremlinul vrea o „zonă-tampon” la granița cu Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, 18 iunie, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Novomîkolaivka, aflată la aproximativ patru kilometri de granița cu Rusia, în regiunea ucraineană Sumî. Kremlinul a mai anunțat și ocuparea localității Dovhenke, din regiunea Harkov.
charles boycott foto wikipedia png
19 iunie: Moare Charles Boycott, moșierul împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie
În ziua de 19 iunie, se naște marele critic literar George Călinescu și gimnasta Larisa Iordache. De asemenea, moare Charles Boycott, împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie.
image png
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
A sărit de pe trenuri în mișcare, a căzut în prăpăstii și a înfruntat flăcări — toate, fără dublură. Dar în viața personală, Szobi Cseh a făcut o singură cascadorie cu adevărat periculoasă: s-a îndrăgostit nebunește în timp ce era însurat.