„Am iubit oamenii așa cum se iubesc oamenii”

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cum spuneam și în articolul anterior, sîntem în proximitatea momentului de bilanț al anului 2020, ocazie cu care îmi propun și eu să punctez o serie de lucruri. O fac în primul rînd pentru că anul acesta complicat a generat nenumărate dispute și luări de poziții, de acuze și de nemulțumiri, mai mult sau mai puțin justificate, pentru că vocația de demolatori pe care o avem mi se pare păguboasă, chiar dacă înțeleg justificările disputelor de natură politică într-o luptă în ring pentru obținerea puterii.

Totuși, pentru că nu vreau să treacă neobservat tot ceea ce s-a încercat să se facă, la nivel de sistem educațional, îmi propun să punctez, așadar, cîteva lucruri.

Debutul anului a stat sub semnul unui entuziasm generat de activitățile desfășurate la finalul anului precedent. În primul rînd, aici mă gîndesc la celebra comisie de „tăiat hîrtii”, ale cărei rezultate s-au văzut începînd cu sfîrșitul lunii ianuarie a anului 2020. În fapt, această comisie a lucrat pe baza propunerilor venite din toată țara, colectate pe o platformă, debirocratizare.ro, avînd mai ales rolul de a gestiona aspectele metodologice, legislative care derivau din propunerile centralizate. Desființarea unor comisii de la nivelul unităților școlare, a unor procese-verbale și a unor rapoarte, simplificarea condicii de prezență sînt doar o parte dintre rezultatele acestui demers.

Un alt punct tare pe care aș vrea să îl subliniez este licitația de manuale lansată din timp, al cărei rezultat s-a aflat repede față de anii precedenți, în luna februarie existînd deja manualele înscrise în aplicația pentru evaluare. Din păcate, însă, aici trebuie să amintesc un alt aspect, în contrabalans, anume legislația foarte stufoasă și permisivă, care permite lungi și succesive etape de contestații, acestea obligînd autoritățile să amîne semnarea contractelor pentru manualele declarate cîștigătoare, astfel că ele nu reușesc să ajungă pe băncile elevilor la începutul anului școlar. Poate un viitor cadru legislativ, optimizat, va rezolva această problemă.

Mergînd mai departe pe firul timpului, ne-am trezit prin primăvară în plină pandemie, fapt care a schimbat radical mersul lucrurilor, aducînd însă și aspecte pozitive. Vrînd-nevrînd, s-a început un amplu proces de digitalizare a sistemului de învățămînt. Ceea ce nu se întîmplase deloc în anii anteriori, deși era un loc comun discursul despre epoca informatizării, s-a derulat rapid, prin ardere de etape, în cîteva luni.

Aș puncta pozitiv mai întîi îndemnul oficial transmis tuturor școlilor de a utiliza marile platforme pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ, Microsoft Teams și Google Meet, fapt care asigură calitate. În momentul de față, toți profesorii și toți elevii din sistem au generate adrese de e-mail asociate platformelor educaționale, acesta fiind un alt aspect pozitiv, care atrage după sine nu doar ușurința comunicării, dar și o mai bună gestionare a spațiului intim, nemaifiind necesare întotdeauna telefoane, comunicări incoerente pe grupuri unde fiecare bate cîmpii cum vrea și se pierde coerența livrării informației. Mai mult, probabil că zeci de mii sau sute de mii de profesori și de elevi sînt conectați astfel la un mediu comunicațional care ușurează comunicarea și pe care înainte nu știau să îl utilizeze, li se părea ceva inutil sau prea complicat. E o formă de updatare pe care toți au asumat-o. Sigur, lucrurile nu s-au petrecut peste noapte, a fost un proces de durată, început prin aprilie-mai, încheiat în septembrie.

Pe parcursul ultimelor luni de pandemie din timpul anului școlar precedent aș mai puncta cîteva aspecte pozitive, care poate par nesemnificative, dar care, la o privire mai atentă, au impact relevant.

Printre acestea, testele de antrenament. Pentru cine nu știe, acestea sînt modele de subiecte pentru examenele naționale, livrate în anul școlar precedent săptămînal. Testele de antrenament au un avantaj cert, faptul că sînt redactate de specialiști, fiind în deplină concordanță cu subiectele de la examenele naționale, permițînd elevilor și profesorilor accesul la o resursă oficială de pregătire, nu doar la culegerile de teste de pe piața liberă, care sînt adesea în neconcordanță cu programele școlare, sînt adesea concentrate pe conținuturi, nu pe competențe, au adesea erori de construcție sau științifice, nu respectă algoritmul subiectelor de la examene.

Un alt plus, pe care țin să îl subliniez, este legat de condițiile în care elevii din clasele terminale au fost sprijiniți să se pregătească pentru examene prin revenirea în ultimele săptămîni în spațiul școlii. Deși au fost multe voci care s-au manifestat vehement împotriva acestei măsuri, timpul a dovedit că ea nu a fost greșită. Numărul de cazuri nu a crescut ca urmare a acesteia, iar măsurile de siguranță pe care le-au prevăzut specialiștii au fost respectate, cu eforturi semnificative, financiare, logistice și de energie din partea tuturor actorilor implicați în acest proces.

Și, nu în ultimul rînd, pentru a încheia această primă secvență de bilanț, pe care o voi continua în viitorul articol, menționez aici alte două plusuri. Mai întîi derularea în condiții optime a tuturor examenelor naționale, începînd cu cel de la sfîrșitul clasei a opta, continuînd cu cel de bacalaureat, apoi cu cel de definitivare în învățămînt, cu cel de titularizare și cu sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În condițiile în care au fost, și în privința acestora, atîtea discuții și împotriviri, voci ale unor lideri care susțineau că ele trebuie să nu se desfășoare. Și apoi, ca o extensie a acestei bune organizări, aș mai menționa oferirea unei șanse suplimentare, prin sesiuni speciale, pentru elevii care, din motive de pandemie, nu au putut să participe la prima sesiune de examinare.

Mă opresc în acest număr aici, cu îndemnul de a nu ne uita doar cu ochi amenințător și cîrcotaș, folosindu-mă de versurile poetului Andrei Doboș, pe care le-am preluat în titlu. Căci umanul nu e despre perfecțiune, ci despre iubire. Iar iubirea e despre a aprecia ceea ce e bun, ceea ce e frumos, ceea ce e pozitiv. E despre construcție. Sigur, e și despre a dărîma, dar eu nu vreau să fiu de partea celor care dărîmă cu orice preț.  

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic