Eroii anului 2020

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cum ne apropiem de finalul anului, e firesc să începem să avem gînduri de bilanț, să evaluăm ce am făcut, ce s-a făcut, ce s-a întîmplat, ce s-a schimbat. În ultimul articol scris anul trecut, „După 30 de ani“, pe care îmi amintesc perfect cum l-am încropit într-o benzinărie, cu o ceașcă de cafea alături, făceam bilanțul anilor trecuți de la revoluție. Apoi, în primul scris în acest an, „O istorie a gesturilor obișnuite, asta e viața ta întreagă“, dezbătînd obiectivele comisiei „de tăiat hîrtii”, conchideam cu speranța ca educația să devină o vocație a normalității: să nu facem din educație doar niște resurse ale vocabularului, niște imagini calde, adică niște constructe, niște iluzii, ci să îi permitem să aibă o viață firească, a gesturilor obișnuite.

Rar cred că se nimerește într-o viață cîte un an atît de complicat ca acela care a urmat. Poate că în viața mea astfel de ani vor rămîne doar 1989 și 2020. Cine știe? Cu siguranță, însă, 2020 nu a vrut să intre în proiectul meu de speranță, cu o viață firească, a gesturilor obișnuite, ci a vrut să dea totul peste cap.

Făcînd inventarul articolelor scrise în acest an, firește că ponderea cea mai mare o ocupă cele în care mă refer la educația online, noua provocare, deja devenită obișnuință, prin care firescul cu care eram obișnuiți a fost negat. Un firesc înlocuit cu ceva ce e nefiresc, dar cu care ne-am obișnuit cu toții. Hîrtiile s-au dizolvat în pixeli, au intrat în circulația limfatică a acestui uriaș organism al Internetului, noi înșine începem să ne lăsăm tot mai mult încărcați în memoria lui infinită.

Întreaga societate s-a confruntat și se confruntă cu această provocare. Și, discutînd deunăzi cu o prietenă, îmi spunea că, la o formare pe care a avut-o cu o formatoare din Franța, s-a conturat ideea că eroii acestor timpuri, ai anului 2020 în speță, sînt medicii și profesorii. Medicii și personalul medical în general, cu greul pe care îl duc zi și noapte, salvînd sau încercînd să salveze vieți, în condițiile precarității sistemului medical românesc. Dar și în alte țări, unde sistemul medical nu e precar, dar e sufocat de numărul mare de cazuri pe care nu le mai pot gestiona. Cu toate acestea, medicii nu au fost, nu sînt puși în situația de a face ceva cu adevărat nou, de a-și schimba specificul muncii, chiar dacă au devenit excedați, sufocați, epuizați și lipsiți de soluții. N-au fost nevoiți cu adevărat să se reinventeze.

Profesorii, pe de altă parte, cu adevărat au trecut printr-un proces de metamorfozare, de reinventare totală. Cine nu a experimentat asta, cine nu e profesor, nu înțelege, și iar vin și spun, cum am făcut-o și în alte ocazii, în afara pandemiei, cine nu știe ce înseamnă cu adevărat greul acestei profesii ar trebui să o practice măcar un an, înainte de a huli practicanții ei.

Puține profesii și puține domenii sînt atît de expuse, de vizibile și de evaluate holistic, subiectiv și tendențios adesea, ca aceea de profesor. Sîntem mereu în gura presei, mereu tăvăliți în praf de părinți, mereu disprețuiți de politicieni și de cei ce administrează fonduri, finanțe, resurse. Sîntem ăia care nu fac nimic, ăia care stau la serviciu patru-cinci ore. Ăia care, pe salarii de două-trei mii de lei, trebuie să ofere educație de calitate generațiilor viitoare, copiilor celor care-i disprețuiesc. Deși cine e din sistem știe bine că un profesor de obicei e preocupat pînă tîrziu în noapte de ceea ce are de făcut. Că arareori are sfîrșituri de săptămînă libere complet pentru familie, pentru prieteni, pentru sine. Ăia care în fapt sînt indispensabili, considerați adesea de părinți doar niște bone cu care stau copiii lor, în timp ce ei merg la serviciu.

Acum, ce-a mai trebuit a fost pandemia. Și, cum-necum, acest corp enorm cu sute de mii de capete, care au grijă de milioane de alte capete mai mici, a trebuit să se reinventeze. Și a făcut-o. Nu sînt apologetul educației online. Nu sînt fanul ei, sper că e o soluție de tranziție către altceva și sper de asemenea ca momentul în care obligativitatea de a sta doar în online să se încheie curînd. Cu toate acestea, nu pot să nu fiu impresionat de efortul colegilor mei, toți acești profesori care, în decurs de cîteva luni, au trebuit să se întoarcă pe dos pe ei înșiși pentru a scoate la iveală aproape o altă meserie.

Sînt profesor în online, sigla de Facebook aflată la un moment dat în circulație, nu e doar un slogan. Profesor în online e o altă meserie decît cea pe care cu toții o practicam înainte. Are aceleași obiective, își propune aceleași rezultate, are aceiași beneficiari, dar operează cu total alte mijloace, cu total alte metode, cu total alte instrumente. E, în mod cert, altă meserie, iar profesorii au trecut printr-un proces de conversie profesională în timp record. Și-au dezvoltat și consolidat noi competențe, au învățat demersuri specifice, au descoperit și continuă să descopere instrumente noi, unii mai fascinați, alții mai puțin, dar cu toții intrînd într-o experiență a supraviețuirii din care ies, care mai mult, care mai puțin, victorioși.

Ce vreau să spun? Toate domeniile organismului social au fost afectate, desigur. Au fost afaceri care au murit, oameni care au rămas pe drumuri, drame, uneori tragedii. Întregul organism se adaptează. Am prieteni, apropiați intimi care au suferit sau au de suferit încă de pe urma pandemiei, se luptă și ei să supraviețuiască, să găsească resurse noi, să se reorienteze. Nu vreau să pară că fac din profesori categoria unică a efortului societății. Dar cred fără urmă de îndoială că eroii acestui an au fost medicii și profesorii, iar că dintre aceștia, cei din urmă, cum spuneam, s-au reinventat din temelii. Spre sfîrșitul acestui an, gîndul meu de respect către ei se îndreaptă.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion şi Giorgia Meloni, foto Facebook George Simion jpg
„Fenomenul” George Simion, urmărit de la firul ierbii de o cercetătoare din Italia. Secretul din spatele ascensiunii liderului AUR
Politologul Sorina Soare este profesor și cercetător la Universitatea din Florența. Ca cercetător, studiile sale se axează pe diaspora, organizarea partidelor românești în străinătate și apariția și evoluția populismului.
visa waiver pexels jpg
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
Politologul Radu Carp explică de ce România a fost scoasă din programul Visa Waiver, iar autoritățile române nu ar fi deloc nevinovate, așa cum încearcă să pozeze. Vina ar fi împărțită între actuala administrație de la București, administrația Trump și radicalii români populiști.
supermarket, foto shutterstock jpg
Ce produse nu ar cumpăra românii nici dacă ar fi la 1 leu? Energizantele, în topul listei
Prețul este cel mai important factor care-i determină pe români să cumpere un produs, conform studiilor. Cu toate acestea, o dezbatere pe o platformă online arată că această tendință se schimbă încet și sunt multe produse pe care românii nu le-ar cumpăra chiar dacă ar fi foarte ieftine.
Mancare de mazare cu pui  Sursa foto shutterstock 2197313045 jpg
Rețeta care te duce cu gândul la copilărie. Ce trebuie să pui în mâncarea de mazăre pentru un gust inconfundabil. VIDEO
Mâncarea de mazăre este un preparat clasic al bucătăriei românești, apreciat pentru savoarea sa și pentru simplitatea cu care poate fi pregătit. Fie că este servită ca fel principal sau ca garnitură, acest fel de mâncare evocă amintiri din copilărie și aduce un strop de tradiție în mesele zilnice.
Femeie in pat cu telefonul in mana FOTO Shutterstock
De la reflex la risc. Cum îți distrugi ziua în primele 5 secunde: greșeala banală de dimineață care îți sabotează creierul
Un simplu gest pe care îl faci imediat după ce te trezești îți afectează energia, concentrarea și starea mentală întreaga zi. Află ce să nu mai faci dimineața și cu ce să înlocuiești acest obicei nociv.
NYC Downtown Manhattan Skyline seen from Paulus Hook 2019 12 20 IMG 7347 FRD jpg
De la uliță la imperiu financiar: Cum a devenit Wall Street centrul economic al lumii
Wall Street este una dintre cele mai faimoase străzi din lume, casa bursei de valori din New York, locul unde visele pot deveni realitate, pentru cei care cunosc regulile jocului. Puțini știu, însă, că acest centru financiar mondial a fost inițial, o zonă mărginașă și un târg de sclavi.
Vidin  Bulgaria, Foto Daniel Guță ADEVĂRUL   (3) JPG
Motivele pentru care Bulgaria devine atractivă: „Imaginează-ți Serbia, dar cu un litoral frumos și integrare europeană”
Salariile mici în comparație cu cele din alte state ale Uniunii Europene nu îi descurajează pe mulți bulgari să prezinte cu mândrie avantajele vieții în țara lor. Bulgaria este descrisă ca un loc unde se poate trăi decent, chiar și fără salarii occidentale, iar câteva lucruri aparte o fac atractivă.
luta iovita colaj captura video jpg
Luță Ioviță, taragotistul din Banat care a oprit Primul Război Mondial pentru o oră
Ion Luță Ioviță s-a născut pe 6 ianuarie 1883 în satul Dalci, lângă Caransebeș, și a devenit o legendă a Banatului prin muzica sa și prin povestea vieții sale. Un moment remarcabil din biografia lui s-a petrecut pe frontul italian al Primului Război Mondial.
Poiana Pelegii Retezat Imagini aeriene Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (21) jpg
Cum a fost înființat Parcul Național Retezat. Alexandru Borza, savantul care a luptat pentru „sanctuarul gigantic al naturii”
Retezatul, primul parc național înființat în România, a împlinit 90 de ani de existență. Vechi domeniu de vânătoare al familiilor nobiliare, ținutul pădurilor seculare și al lacurilor glaciare a devenit una dintre cele mai prețioase rezervații ale naturii din România.