Eroii anului 2020

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cum ne apropiem de finalul anului, e firesc să începem să avem gînduri de bilanț, să evaluăm ce am făcut, ce s-a făcut, ce s-a întîmplat, ce s-a schimbat. În ultimul articol scris anul trecut, „După 30 de ani“, pe care îmi amintesc perfect cum l-am încropit într-o benzinărie, cu o ceașcă de cafea alături, făceam bilanțul anilor trecuți de la revoluție. Apoi, în primul scris în acest an, „O istorie a gesturilor obișnuite, asta e viața ta întreagă“, dezbătînd obiectivele comisiei „de tăiat hîrtii”, conchideam cu speranța ca educația să devină o vocație a normalității: să nu facem din educație doar niște resurse ale vocabularului, niște imagini calde, adică niște constructe, niște iluzii, ci să îi permitem să aibă o viață firească, a gesturilor obișnuite.

Rar cred că se nimerește într-o viață cîte un an atît de complicat ca acela care a urmat. Poate că în viața mea astfel de ani vor rămîne doar 1989 și 2020. Cine știe? Cu siguranță, însă, 2020 nu a vrut să intre în proiectul meu de speranță, cu o viață firească, a gesturilor obișnuite, ci a vrut să dea totul peste cap.

Făcînd inventarul articolelor scrise în acest an, firește că ponderea cea mai mare o ocupă cele în care mă refer la educația online, noua provocare, deja devenită obișnuință, prin care firescul cu care eram obișnuiți a fost negat. Un firesc înlocuit cu ceva ce e nefiresc, dar cu care ne-am obișnuit cu toții. Hîrtiile s-au dizolvat în pixeli, au intrat în circulația limfatică a acestui uriaș organism al Internetului, noi înșine începem să ne lăsăm tot mai mult încărcați în memoria lui infinită.

Întreaga societate s-a confruntat și se confruntă cu această provocare. Și, discutînd deunăzi cu o prietenă, îmi spunea că, la o formare pe care a avut-o cu o formatoare din Franța, s-a conturat ideea că eroii acestor timpuri, ai anului 2020 în speță, sînt medicii și profesorii. Medicii și personalul medical în general, cu greul pe care îl duc zi și noapte, salvînd sau încercînd să salveze vieți, în condițiile precarității sistemului medical românesc. Dar și în alte țări, unde sistemul medical nu e precar, dar e sufocat de numărul mare de cazuri pe care nu le mai pot gestiona. Cu toate acestea, medicii nu au fost, nu sînt puși în situația de a face ceva cu adevărat nou, de a-și schimba specificul muncii, chiar dacă au devenit excedați, sufocați, epuizați și lipsiți de soluții. N-au fost nevoiți cu adevărat să se reinventeze.

Profesorii, pe de altă parte, cu adevărat au trecut printr-un proces de metamorfozare, de reinventare totală. Cine nu a experimentat asta, cine nu e profesor, nu înțelege, și iar vin și spun, cum am făcut-o și în alte ocazii, în afara pandemiei, cine nu știe ce înseamnă cu adevărat greul acestei profesii ar trebui să o practice măcar un an, înainte de a huli practicanții ei.

Puține profesii și puține domenii sînt atît de expuse, de vizibile și de evaluate holistic, subiectiv și tendențios adesea, ca aceea de profesor. Sîntem mereu în gura presei, mereu tăvăliți în praf de părinți, mereu disprețuiți de politicieni și de cei ce administrează fonduri, finanțe, resurse. Sîntem ăia care nu fac nimic, ăia care stau la serviciu patru-cinci ore. Ăia care, pe salarii de două-trei mii de lei, trebuie să ofere educație de calitate generațiilor viitoare, copiilor celor care-i disprețuiesc. Deși cine e din sistem știe bine că un profesor de obicei e preocupat pînă tîrziu în noapte de ceea ce are de făcut. Că arareori are sfîrșituri de săptămînă libere complet pentru familie, pentru prieteni, pentru sine. Ăia care în fapt sînt indispensabili, considerați adesea de părinți doar niște bone cu care stau copiii lor, în timp ce ei merg la serviciu.

Acum, ce-a mai trebuit a fost pandemia. Și, cum-necum, acest corp enorm cu sute de mii de capete, care au grijă de milioane de alte capete mai mici, a trebuit să se reinventeze. Și a făcut-o. Nu sînt apologetul educației online. Nu sînt fanul ei, sper că e o soluție de tranziție către altceva și sper de asemenea ca momentul în care obligativitatea de a sta doar în online să se încheie curînd. Cu toate acestea, nu pot să nu fiu impresionat de efortul colegilor mei, toți acești profesori care, în decurs de cîteva luni, au trebuit să se întoarcă pe dos pe ei înșiși pentru a scoate la iveală aproape o altă meserie.

Sînt profesor în online, sigla de Facebook aflată la un moment dat în circulație, nu e doar un slogan. Profesor în online e o altă meserie decît cea pe care cu toții o practicam înainte. Are aceleași obiective, își propune aceleași rezultate, are aceiași beneficiari, dar operează cu total alte mijloace, cu total alte metode, cu total alte instrumente. E, în mod cert, altă meserie, iar profesorii au trecut printr-un proces de conversie profesională în timp record. Și-au dezvoltat și consolidat noi competențe, au învățat demersuri specifice, au descoperit și continuă să descopere instrumente noi, unii mai fascinați, alții mai puțin, dar cu toții intrînd într-o experiență a supraviețuirii din care ies, care mai mult, care mai puțin, victorioși.

Ce vreau să spun? Toate domeniile organismului social au fost afectate, desigur. Au fost afaceri care au murit, oameni care au rămas pe drumuri, drame, uneori tragedii. Întregul organism se adaptează. Am prieteni, apropiați intimi care au suferit sau au de suferit încă de pe urma pandemiei, se luptă și ei să supraviețuiască, să găsească resurse noi, să se reorienteze. Nu vreau să pară că fac din profesori categoria unică a efortului societății. Dar cred fără urmă de îndoială că eroii acestui an au fost medicii și profesorii, iar că dintre aceștia, cei din urmă, cum spuneam, s-au reinventat din temelii. Spre sfîrșitul acestui an, gîndul meu de respect către ei se îndreaptă.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.