Vești bune din județul Mureș

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Vești bune din județul Mureș jpeg

Amplasată pe un bot de deal înalt şi cu pante repezi şi greu accesibile, cetatea Gurghiu este atestată în secolul al XIV-lea ca una dintre cetăţile regale (castrum regalis) destinate să întărească puterea centrală în raport cu tendinţele centrifuge ale nobilimii. Ea rămîne în proprietatea suveranilor Ungariei pînă la cucerirea acesteia de către turci, cînd trece în administrarea principilor Transilvaniei. Transformări şi dotarea cu elemente de fortificare de factură renascentistă sînt făcute în secolele XVI-XVII. În 1708, cetatea este demolată de austrieci. Ceea ce se păstrează sînt cîteva porţiuni din zidurile de apărare şi o parte a pivniţelor boltite. 

Pe domeniul cetăţii, la baza dealului, principele Gheorghe Rákóczi I (1630-1648) ridică o curie cu grădină, realizate în manieră renascentistă; el profită de existenţa apropiată a cetăţii pentru a construi una dintre puţinele reşedinţe nobiliare fără rol defensiv din Transilvania. Istoria modernă a acesteia este legată de familia Bornemisza, proprietari ai domeniului între 1717 şi 1870. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi la începutul secolului al XIX-lea, construcţia existentă este amplificată, edificiile completînd un careu ce înconjoară o grădină. Mai vechiul spaţiu plantat se extinde, astfel încît în anul 1840 apare menţionat aici „parcul englezesc al baronului Bornemisza“. În apropiere, în sat, se mai construiesc tot acum o moară de hîrtie şi o fabrică de sticlă, la care lucrează meşteri aduşi din Cehia şi Moravia; o capelă este amplasată pe locul vechii cetăţi. 

Intrate în proprietatea statului în 1870, clădirile sînt amenajate pentru nevoile unui castel de vînătoare. În anii ’80, acesta este unul dintre locurile de vînătoare folosite de principele moştenitor Rudolf. 

În 1893, destinaţia se schimbă, şi pe domeniul de la Gurghiu se înfiinţează o şcoală de silvicultură, care îşi continuă activitatea aici şi după Primul Război Mondial şi care funcţionează şi astăzi. Acesta este motivul pentru care la Gurghiu s-a păstrat şi poate fi încă admirat peisajul remarcabil, alcătuit de-a lungul secolelor de intervenţii destinate să pună în valoare mediul construit şi cel natural, totodată. Clădirile sînt relativ bine păstrate; parcul se întinde încă pe un teritoriu cuprins între reşedinţă şi cetate, depăşind cu mult dimensiunea grădinii iniţiale. Specii rare – unele aduse din China şi America de Nord – sînt aclimatizate aici, iar formele de relief sînt accentuate de amenajările peisagere: grupuri de plante şi arbori de culori diferite în funcţie de anotimp, trasee cu forme sinuoase străjuite de bănci şi statui de piatră, un pîrîu, un lac cu insulă, chioşcuri. 

Da, e adevărat că arhitectura clădirilor are nevoie de restaurare, că multe dintre amenajări nu sînt îngrijite de oarecare vreme, e adevărat că multe dintre piesele de piatră sculptată sînt incomplete, dar cu puţină imaginaţie ne putem da seama cum arăta întregul ansamblu. Şi cum va arăta el, dacă proiectul – care a fost deja început de unul dintre cei mai buni restauratori ai noştri, doamna arhitect Iolanda Szekeres – va putea fi continuat şi executat. Muzeul Judeţean Mureş şi Consiliul Judeţean al aceluiaşi judeţ par să fi decis că locul merită să-şi continue existenţa şi să-şi etaleze frumuseţea, şi pentru noi, dar şi pentru generaţiile viitoare. Nu putem decît să le salutăm hotărîrea şi să ne pregătim de drum: trebuie să mergem la Gurghiu!

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.