Undeva în Oltenia

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Undeva în Oltenia jpeg

- Biserica Sfinţii Voievozi, Mierea-Ghioroiu, comuna Poienari, judeţul Vîlcea -

Zidită probabil în 1830 „cu ajutorul şi cheltuiala lui popa Niţu Vladimirescu, popa Nică şi popa Şerban şi cetaşii lor“ – aşa cum indică pisania – şi pictată în 1841, biserica din Mierea-Ghioroiu este una dintre cele mai interesante biserici de sat din Oltenia. Cum se vede în pisanie, ctitorii bisericii sînt moşnenii; proprietari în devălmăşie ai pămîntului (în indiviziune, am spune noi acum), ei decid în comun asupra nevoilor satului şi a ridicării unor lăcaşe de cult. Ctitorirea de biserici de zid devine, pe de altă parte, un gest de afirmare a independenţei şi vitalităţii obştii săteşti, gest care îi pune pe iniţiatori pe acelaşi plan cu ctitorii de rang boieresc sau domnesc – în deplină respectare a tradiţiei bizantine. Nu voi insista, există o excelentă carte care explică fenomenul – fiindcă, da, este vorba de un fenomen, de un mare număr de biserici care se înscriu în această categorie –, cea datorată lui Andrei Paleolog – Pictura exterioară din Ţara Românească, Meridiane, Bucureşti, 1984, despre care am mai scris aici. Gestul nu e singular, dimpotrivă, el este frecvent întîlnit la sfîrşit de veac XVIII – început de veac XIX, mai ales în Oltenia. Acest tip de manifestare a condus la apariţia unor echipe de „meşteri-ţărani“ care, încetul cu încetul, se specializează şi încep să străbată satele, chemaţi sau în căutare de comenzi.

Ceea ce se realizează este o arhitectură care – deşi pleacă de la tiparele post-bizantine împămîntenite şi reprezentate de bisericile comandate şi finanţate de boieri şi domnitori – îşi va găsi propriile formule în cadrul posibilităţilor, evident mai modeste, pe care obştile săteşti le au la îndemînă. Şi dacă formele arhitecturale trădează uneori o anume nesiguranţă sau neîndemînare, o oarecare tatonare a mijloacelor constructive ce trebuie aplicate, bisericile de zid ale obştilor săteşti îşi găsesc propria expresie, unică, în tratarea exteriorului cu pictură. O pictură care ilustrează cultura acestor comunităţi săteşti şi care îmbogăţeşte arhitectura cu imagini de Apostoli şi Sibile, cu scene din viaţa comunităţii şi – poate cel mai remarcabil – cu scene şi pilde din cărţile populare, în circulaţie în zonă şi în epocă. Acestui tip de cultură populară, de „civilizaţie sătească“ i se înscrie arhitectura bisericii Sfinţii Voievozi din Mierea-Ghioroiu.    

Biserica pare să fi fost reparată în 1881. Nu ştim la ce dată a fost înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice. Pînă în 1934, anul în care ea este închisă cultului şi devine capelă de cimitir, nu mai avem alte informaţii. Rezultă doar, din arhiva Direcţiei Monumentelor Istorice, că edificiul a făcut obiectul unor investigaţii şi al unei corespondenţe între DMI şi forurile bisericeşti (1973, 1988, 1997) în legătură cu operaţiile de restaurare. Nici unul dintre aceste demersuri nu s-a finalizat cu vreo intervenţie asupra clădirii, aceasta aflîndu-se, în 1998, într-o gravă stare de deteriorare. Şi chiar dacă, în acelaşi an şi la comanda Ministerului Culturii, arhitectul Aurel Ioan Botez a întocmit un proiect de restaurare a bisericii şi l-a predat Episcopiei Rîmnicului, asta nu i-a împiedicat pe utilizatorii bisericii să o „îmbrace“ aproape în totalitate în betoane şi ciment, să o acopere cu o învelitoare cu aspect de Lego – aşa cum a găsit-o în 2010 un alt arhitect, pasionat cunoscător al domeniului, Alexandru Baboş.

În aceste condiţii, are oare sens să-l mai citez pe Andrei Paleolog, care scria – cu referire la aceste biserici – că ele, printre care şi cea din Mierea-Ghioroiu, reprezintă „acordul final al unui crez estetic de tradiţie bizantină ce-şi afla sursa şi vigoarea în mai bine de cinci sute de ani de artă medievală românească şi balcanică“? A se interpreta după gust!

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Baboş, 2010

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.