Undeva în Oltenia

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Undeva în Oltenia jpeg

- Biserica Sfinţii Voievozi, Mierea-Ghioroiu, comuna Poienari, judeţul Vîlcea -

Zidită probabil în 1830 „cu ajutorul şi cheltuiala lui popa Niţu Vladimirescu, popa Nică şi popa Şerban şi cetaşii lor“ – aşa cum indică pisania – şi pictată în 1841, biserica din Mierea-Ghioroiu este una dintre cele mai interesante biserici de sat din Oltenia. Cum se vede în pisanie, ctitorii bisericii sînt moşnenii; proprietari în devălmăşie ai pămîntului (în indiviziune, am spune noi acum), ei decid în comun asupra nevoilor satului şi a ridicării unor lăcaşe de cult. Ctitorirea de biserici de zid devine, pe de altă parte, un gest de afirmare a independenţei şi vitalităţii obştii săteşti, gest care îi pune pe iniţiatori pe acelaşi plan cu ctitorii de rang boieresc sau domnesc – în deplină respectare a tradiţiei bizantine. Nu voi insista, există o excelentă carte care explică fenomenul – fiindcă, da, este vorba de un fenomen, de un mare număr de biserici care se înscriu în această categorie –, cea datorată lui Andrei Paleolog – Pictura exterioară din Ţara Românească, Meridiane, Bucureşti, 1984, despre care am mai scris aici. Gestul nu e singular, dimpotrivă, el este frecvent întîlnit la sfîrşit de veac XVIII – început de veac XIX, mai ales în Oltenia. Acest tip de manifestare a condus la apariţia unor echipe de „meşteri-ţărani“ care, încetul cu încetul, se specializează şi încep să străbată satele, chemaţi sau în căutare de comenzi.

Ceea ce se realizează este o arhitectură care – deşi pleacă de la tiparele post-bizantine împămîntenite şi reprezentate de bisericile comandate şi finanţate de boieri şi domnitori – îşi va găsi propriile formule în cadrul posibilităţilor, evident mai modeste, pe care obştile săteşti le au la îndemînă. Şi dacă formele arhitecturale trădează uneori o anume nesiguranţă sau neîndemînare, o oarecare tatonare a mijloacelor constructive ce trebuie aplicate, bisericile de zid ale obştilor săteşti îşi găsesc propria expresie, unică, în tratarea exteriorului cu pictură. O pictură care ilustrează cultura acestor comunităţi săteşti şi care îmbogăţeşte arhitectura cu imagini de Apostoli şi Sibile, cu scene din viaţa comunităţii şi – poate cel mai remarcabil – cu scene şi pilde din cărţile populare, în circulaţie în zonă şi în epocă. Acestui tip de cultură populară, de „civilizaţie sătească“ i se înscrie arhitectura bisericii Sfinţii Voievozi din Mierea-Ghioroiu.    

Biserica pare să fi fost reparată în 1881. Nu ştim la ce dată a fost înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice. Pînă în 1934, anul în care ea este închisă cultului şi devine capelă de cimitir, nu mai avem alte informaţii. Rezultă doar, din arhiva Direcţiei Monumentelor Istorice, că edificiul a făcut obiectul unor investigaţii şi al unei corespondenţe între DMI şi forurile bisericeşti (1973, 1988, 1997) în legătură cu operaţiile de restaurare. Nici unul dintre aceste demersuri nu s-a finalizat cu vreo intervenţie asupra clădirii, aceasta aflîndu-se, în 1998, într-o gravă stare de deteriorare. Şi chiar dacă, în acelaşi an şi la comanda Ministerului Culturii, arhitectul Aurel Ioan Botez a întocmit un proiect de restaurare a bisericii şi l-a predat Episcopiei Rîmnicului, asta nu i-a împiedicat pe utilizatorii bisericii să o „îmbrace“ aproape în totalitate în betoane şi ciment, să o acopere cu o învelitoare cu aspect de Lego – aşa cum a găsit-o în 2010 un alt arhitect, pasionat cunoscător al domeniului, Alexandru Baboş.

În aceste condiţii, are oare sens să-l mai citez pe Andrei Paleolog, care scria – cu referire la aceste biserici – că ele, printre care şi cea din Mierea-Ghioroiu, reprezintă „acordul final al unui crez estetic de tradiţie bizantină ce-şi afla sursa şi vigoarea în mai bine de cinci sute de ani de artă medievală românească şi balcanică“? A se interpreta după gust!

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Baboş, 2010

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.