Satu Mare şi "peisajul lumină"

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Satu Mare şi "peisajul lumină" jpeg

La englezi se numeşte, pragmatic, night landscape, la italieni paesaggio luce, la fel la francezi: paysage-lumière. Toate definesc acelaşi domeniu al luminii artificiale de utilitate publică gîndite şi făcute în aşa fel încît să pună în valoare peisajul urban şi – de cele mai multe ori – monumentele istorice, clădirile care definesc personalitatea oraşului sau a peisajului. În Anglia, Italia sau Franţa, dar şi în alte zone europene, lumina de noapte, cea care nu dă doar posibilitatea unei plimbări plăcute după căderea întunericului, ci pune altfel în valoare peisajul şi edificiile, relevînd pentru localnici şi vizitatori o altă imagine decât cea diurnă, este un subiect care datează de acum cca treizeci de ani. În tot acest timp, aleşi locali, urbanişti şi arhitecţi, servicii tehnice ale statului sau ale colectivităţilor locale, tehnicieni au adăugat iluminatul de noapte la lista lungă a acelor elemente care să conducă la o calitate superioară a spaţiului urban. Au trecut destui ani de la primele încercări, astfel încît astăzi literatura diverselor categorii profesionale implicate cuprinde şi acest capitol. Şi se vorbeşte – alături de avantajele acestui instrument de lucru – şi despre felul în care, în anumite cazuri, se ajunge prin exces la „poluarea luminoasă“ şi la felul în care trebuie ea combătută.

Nu este cazul nostru, e limpede că – din motive cunoscute de noi toţi – sîntem la începuturile acestui tip de experienţe. Încă nu s-a creat acea specializare a unora dintre actorii urbani care să poată propune o „politică a luminii“ echilibrată şi modelatoare a peisajului nocturn.

Cu toate astea, sîntem martorii unor încercări nu lipsite de interes. O călătorie de astă-vară la Satu Mare m-a convins că, atunci cînd factorii de decizie îşi pun această problemă şi îşi alătură peisagişti cu o bună pregătire şi buni tehnicieni, rezultatele sînt remarcabile. Am avut acolo, în oraşul atît de puţin cunoscut de cei din sudul ţării, surpriza de a descoperi nu un monument istoric pus în valoare noaptea de o iluminare exterioară corespunzătoare, ci un traseu urban care era greu perceptibil la lumina zilei, iar noaptea devenea prezent şi mai cu seamă interesant.

Pentru vizitatorul cît de cît informat, Piaţa Libertăţii cu Parcul central şi clădirile ce le înconjoară constituie cel mai important obiectiv. Clădirile cele mai spectaculoase sînt cele ale începutului de secol – aşa cum este Hotelul Dacia, din păcate neutilizat astăzi –, dar completările ulterioare au urmărit păstrarea unităţii pieţei. În jur, alte străzi şi pieţe interesante şi neaşteptatele legături ale acestora prin pasaje cunoscute doar de localnici îţi prilejuiesc descoperirea unor imagini urbane mai puţin obişnuite şi foarte plăcute.

Ceea ce nu am depistat în timpul zilei a fost legătura dintre piaţa centrală şi malul Someşului, pe care se află clădirea Primăriei noi, construită în anii ’70 după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu. Surpriza a venit pe seară, cînd am remarcat că din piaţă porneşte o alee: un şir de verticale luminoase ne-a condus pe strada Corneliu Coposu – printre spaţii publice destinate spectacolelor de vară, mici restaurante şi multă lume – către ceea ce sătmărenii numesc Centrul nou, sau Piaţa „25 Octombrie“. Dominată de turnul înalt al Primăriei, la rîndul său luminat cu abilitate, această piaţă devine interesantă şi traseul către ea o importantă prezenţă în oraş. Nu sînt o admiratoare a arhitecturii Primăriei din Satu Mare; nici clădirile de pe Str. Corneliu Coposu nu au calităţi remarcabile. Cu toate astea, pe timp de noapte, cu lumina adecvată şi bine plasată în raport cu arhitectura, întreg traseul dintre cele două pieţe capătă viaţă şi constituie un spectacol neaşteptat şi extrem de plăcut al oraşului.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: L.Brătuleanu

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.