S─â ne uit─âm ┼či la arhitectura nou─â

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
S─â ne uit─âm ┼či la arhitectura nou─â jpeg

- Biserica ortodox─â de la Mice┼čti, Alba Iulia -

ÔÇ×Chivotul mediatic. No╚Ťiunea de chivot mediatic adun─â laolalt─â un arhetip ╚Öi o procedur─â. Arhetipul chivotului are dou─â ipostaze: de receptacol ╚Öi de obiect p─âstr─âtor al Sfintelor Taine. Receptacolul media al chivotului p─âstreaz─â iconografia unui patrimoniu atipic selectat pe baza unei proceduri mediatice. O defini╚Ťie a chivotului mediatic: CORABIE ÔÇô CHIVOT / ├«naintare, receptacol + p─âstr─âtor, mediatic/ CHIVOT ÔÇô ARC─é.

Zicem frecvent ╚Öi oarecum neglijent c─â icoana reprezint─â, reproduce, exprim─â, descrie, ├«ntruchipeaz─â, simbolizeaz─â, ├«nchipuie, ignor├«nd c─â vorbe╚Öte vizual prin eviden╚Ťe, ├«ntocmai cum vorbe╚Öte Domnul. De fapt, Domnul zice numai ├«n Vechiul Testament, ├«n cel Nou arat─â, toate zicerile Sale fiind esen╚Ťialmente indexale, iconice. Voca╚Ťia de a ar─âta constituie caracteristica definitorie a icoanei. Fa╚Ť─â de toate speciile imaginii este singura care are puterea de a ar─âta ╚Öi de a produce ar─ât─âri. Ea ├«ns─â╚Öi este o ar─âtare. Nici ar─âtarea iconic─â ╚Öi nici icoana nu pot fi ╚Ťinute sub obroc; ca ar─ât─âri, am├«ndou─â au voca╚Ťie mediatic─â. Transmit oamenilor dreapta credin╚Ť─â pe v─âzutelea ╚Öi pe ar─âtatelea. S├«nt incompatibile cu formularea speculativ─â sau esoteric─â. Taina unei icoane este public─â, lipsit─â de clar-obscur. Este o ╚Ötire divino-uman─â, un ┬źprodus media┬╗ al Bisericii.

Arhitectul a f─âcut un chivot ├«n form─â de corabie ÔÇô sau invers, o corabie cu chip de chivot ÔÇô iar iconograful a transformat chivotul-corabie ├«n arc─â, ├«n p├«ntecul c─âreia a ├«nghesuit tot ce ├«nseamn─â Biserica...ÔÇť ÔÇô Sorin Dumitrescu, 3 martie 2012, Duminica Ortodoxiei. http://www.arhiforum.ro.

Cele de mai sus se referă la proiectul unei biserici, realizat de arhitectul Dorin {tefan împreună cu pictorul Sorin Dumitrescu, lucrare aflată în șantier.

M─â uit, cu triste╚Ťe ╚Öi neputin╚Ť─â, la num─ârul imens de biserici ur├«te ╚Öi lipsite de har care au fost ridicate ├«n Rom├ónia ├«n ultimii dou─âzeci de ani. Arhitec╚Ťii dau vina pe preo╚Ťi ÔÇô care, chipurile, nu ├«n╚Ťeleg limbajul contemporan al arhitecturii ╚Öi ├«i ├«mping c─âtre forme a╚Öa-numite tradi╚Ťionale, de╚Öi materialele ╚Öi tehnologia de azi nu fac dec├«t s─â mimeze tradi╚Ťia. Fiindc─â ea se baza pe anume materiale ╚Öi moduri de punere ├«n oper─â ale epocii de construc╚Ťie. Vorbim, pe de alt─â parte, de o tradi╚Ťie fals─â: dac─â ne uit─âm doar la Rom├ónia, ÔÇ×haineleÔÇť ortodoxiei s├«nt extrem de diferite de la o zon─â la alta, de la o epoc─â la alta; ├«n zonele ├«nvecinate sau mai ├«ndep─ârtate, de aceea╚Öi confesiune, g─âsim volume ╚Öi spa╚Ťii, decora╚Ťii exterioare care compun un adev─ârat mozaic de expresii arhitecturale sub care se desf─â╚Öoar─â acela╚Öi ritual ortodox. ├Än chiar epoca ÔÇ×tradi╚Ťional─âÔÇť, se putea. Acum de ce nu se poate? De ce nu se poate transpune ├«n forme noi, cu tehnologiile de ast─âzi, o arhitectur─â religioas─â care s─â fie totodat─â una contemporan─â de valoare?

Iat─â ├«ns─â c─â se poate! Proiectul mi-a sugerat o biseric─â ├«mpodobit─â cu od─âjdii de s─ârb─âtoare. Volumul ei ÔÇô extrem de echilibrat, la care particip─â acoperi╚Öul gra╚Ťios ╚Öi care marcheaz─â simbolic cl─âdirea ÔÇô este proiectat s─â primeasc─â la exterior o decora╚Ťie ├«n fresc─â, amintitoare de alte epoci ╚Öi locuri din Rom├ónia, f─âr─â ├«ns─â a le copia; dimpotriv─â, pictura propus─â e una a zilelor noastre, ├«n direct─â rela╚Ťie cu arhitectura. Nu ├«n ultimul r├«nd, interiorul luminat prin ferestre a╚Öezate ├«n band─â (pe tot conturul bisericii) chiar sub acoperi╚Ö, las─â pere╚Ťii liberi s─â primeasc─â fresca interioar─â, pus─â ╚Öi ea ├«n valoare astfel.

Se poate spune c─â biserica de la Mice╚Öti a lui Dorin {tefan este elegant─â. ┼×i poate c─â va stimula administra╚Ťia local─â s─â propun─â un regulament de construc╚Ťii pentru loturile ├«nvecinate, impun├«nd realizarea unei arhitecturi reziden╚Ťiale pe m─âsur─â.

Anca Br─âtuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectur─â ╚Öi Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť din Bucure╚Öti.

Foto: A. ┼×tefan

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.