Profesorul Ioan Caproşu şi onoarea lui Adrian Năstase - la Iaşi

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Profesorul Ioan Caproşu şi onoarea lui Adrian Năstase   la Iaşi png

E în Iaşi, ca peste tot, o categorie de oameni asupra cărora nu există dubii. Probabil că sînt persoane care le aduc obiecţii legate de o idee, o teorie şi nu se sfiesc să facă public acest lucru, chiar cu zvîc în vîrful pixului, dar care, cînd vine vorba de recunoaşterea trudei şi argumentului, nu pregetă să facă o plecăciune. Unul dintre aceşti intelectuali de netăgăduit este profesorul Ioan Caproşu.

În pragul a 80 de ani, profesorul ieşean merge zilnic la cabinetul său din Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. O sală enormă, plină de notiţe şi documente al căror rost şi loc este bine ştiut.

Născut în 1934, a ales Facultatea de Istorie, apoi a activat în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ şi a facultăţii pe care a absolvit-o. În 1979, a obţinut titlul de doctor cu teza Camăta în Moldova, pînă la mijlocul secolului al XVIII-lea. În 1990, Academia Română i-a acordat Premiul „B.P. Hasdeu“ pentru volumul I din Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688, Pars I, Genesis, 1988, editat împreună cu Vasile Arvinte. Acest volum scoate la iveală şi o calitate mai rar întîlnită la un istoric contemporan: calificarea profesorului în domeniul lingvisticii, ceea ce îi permite dezvăluiri adesea surprinzătoare despre soarta unui cuvînt sau tîlcul unui fapt petrecut cu mult timp în urmă.

A scris numeroase cărţi, studii, articole, care l-au impus în 2012 ca membru de onoare al Academiei Române. Deloc amator de a ieşi în luminile vieţii publice, profesorul este, totuşi, foarte atent la ceea ce se întîmplă în juru-i, adîncirea aparentă în studiu nefiind, sub nici o formă, o rupere de realitate.

Există un merit inestimabil al profesorului Caproşu. De-a lungul anilor, a studiat şi a tipărit mai multe volume dedicate istoriei oraşului Iaşi. Obligatorii pentru toţi cei care se consacră acestui domeniu sînt Documente privitoare la istoria oraşului Iaşi. Zece volume în care au fost selectate, din diferite arhive, şi aduse în atenţia publicului şi a cercetătorilor, de cele mai multe ori în premieră, materiale despre evenimente ale istoriei urbei din perioada 1408-1790. O bază de date impresionantă, din care se vor inspira, de-acum înainte, o mulţime de alte cercetări dedicate capitalei Moldovei.

Din păcate, un gest elementar, ce ar putea aduce acestui om o mulţumire din partea comunităţii, nu a fost înfăptuit. Cel care a descoperit o bună parte din Iaşi nu a primit recunoştinţa publică a municipalităţii prin decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi. Dacă la profesorul Caproşu, meritul este indiscutabil şi etern, nu acelaşi lucru se poate spune despre alte personalităţi care au avut onoarea de a primi acest titlu din partea Consiliului Local. Lipsa profesorului ieşean predispune la analiza meritelor celor care au fost chemaţi să fie onoraţi, timpul demonstrînd, pentru unii, că nu valoarea, ci conjunctura a avut rolul decisiv. Astfel, pe listă apar Ion Iliescu (să fi fost pentru meritele de prim secretar la Iaşi?), viitorul condamnat penal Adrian Năstase (în al cărui partid a intrat apoi primarul care l-a premiat) sau rectorul unei universităţi ieşene, Vasile Astărăstoae. În cazul din urmă, titlul a fost acordat în 2012, dintr-un gest de frondă, la cîteva zile după ce împotriva sa începuse cercetarea penală într-un dosar în care, în final, a şi fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Pe de altă parte, o solicitare oficială a unui consilier local, din 2010, de acordare a titlului de mai sus profesorului Caproşu nu a primit nici pînă acum un răspuns de la „stăpînire“, poate pentru că iniţiatorul făcea parte din „tabăra adversă“. După ce a promis că se va interesa de soarta acestei solicitări, purtătorul de cuvînt al Primăriei Iaşi nu a mai revenit cu detaliile aşteptate.

Sorin Cristian Semeniuc este doctor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Foto: www.cntdr.ro

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.