Palatul Teleki din Comlod, comuna Milaș

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Palatul Teleki din Comlod, comuna Milaș jpeg

Un teren întins, păstrînd ici şi colo plantaţii şi arbori bătrîni, urme de alei care au făcut cîndva parte dintr-un parc. Aşezată într-o poziţie privilegiată, o clădire încă impunătoare, deşi pe cale de a deveni ruină. Palatul şi parcul din Comlod, care au aparţinut familiei Teleki pînă spre jumătatea secolului al XX-lea, reproduc atît o situaţie „de epocă“ şi „de familie“, cît şi o stare actuală comună celor mai multe dintre reşedinţele nobiliare de valoare din Transilvania.  

Palatul de la Comlod este construit în 1756 de către István Wesselényi de Hadad şi soţia sa, Polixenia Dániel de Varygas. Blazoanele din piatră ale celor două familii, realizate de celebrul sculptor clujean Anton Schuchbauer, domină şi acum faţada principală a palatului: sub o coroană – simbol al unirii familiilor – sînt reprezentate sirena cu un trandafir în mînă, blazon al familiei Wesselényi şi lebăda cu gîtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Dániel. În secolele următoare, fie printr-o căsătorie cu unul dintre urmaşii familiei Wesselényi, fie prin cumpărare, palatul intră în posesia puternicei familii Teleki, care îşi avea reşedinţa principală în satul Gorneşti, nu departe de Comlod. În 1951, clădirea este naţionalizată, iar după 1989 intră în administraţia Consiliului Judeţean Bistriţa. 

Palatul este o construcţie reprezentativă pentru barocul transilvănean. Locuirea se desfăşura pe un singur nivel, uşor ridicat faţă de nivelul solului, constituind – împreună cu acoperişul înalt, cu frîngere de pantă – un volum compact şi masiv. Baroce sînt şi bolţile şi întreaga decoraţie interioară şi exterioară care se mai păstrează. Este totuşi foarte probabil ca un studiu atent să pună în lumină existenţa unei etape de construcţie anterioare celei din 1756. Pentru o astfel de concluzie pledează dimensiunea relativ redusă a palatului, în mod evident realizat prin suprapunerea parterului actual peste pivniţele al căror sistem de boltire este specific perioadei Renaşterii. O fostă loggie sau portic, cîteva ancadramente de piatră din aceeaşi epocă, păstrate în pereţii construcţiei de secol XVIII, conduc şi ele la ipoteza conform căreia prima construcţie a fost ridicată de Mihail Teleki în perioada în care era cancelar al Transilvaniei şi că în 1757 urmaşii lui au adaptat vechiul edificiu la cerinţele unui alt tip de viaţă. Să nu uităm nici că, în epocă, o astfel de reşedinţă trebuia să confere reprezentativitate, să întărească statutul social al proprietarului; de aici, decoraţiile de factură barocă aplicate pe pereţii exteriori, ca şi inscripţiile ce fac referire la proprietarii palatului. Parcul care îl înconjura făcea parte integrantă din decorul unei astfel de reşedinţe tipice pentru Transilvania secolului al XVIII-lea. 

Astăzi, palatul din Comlod este într-o stare avansată de degradare. Acoperişul parţial distrus a lăsat clădirea expusă intemperiilor, ameninţînd cu distrugerea bolţile care încă nu s-au prăbuşit. Cu toate acestea, palatul Teleki din Comlod este înscris pe Lista Monumentelor Istorice, ca avînd importanţă naţională. 

Comuna Milaş, în administraţia căreia se află satul Comlod, se găseşte în judeţul Bistriţa-Năsăud, la 22 de kilometri vest de Reghin, pe DJ 173. Un drum neasfaltat de cîţiva kilometri leagă Milaş de Comlod. 

Cristina Chira este studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, colaboratoare la proiectul „moNUmenteUITATE“. Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, coordonator al proiectului „moNUmenteUITATE“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

UniCredit Bank
Tranzacţia prin care UniCredit preia pachetul majoritar de acţiuni al Alpha Bank România a fost finalizată. Ce trebuie să știe clienții
Din 4 noiembrie 2024, Alpha Bank România devine parte a Grupului UniCredit. Structura acționariatului Alpha Bank Romania se schimbă astfel: UniCredit S.p.A. va deține 90,1% din capitalul social, iar Alpha International Holdings S.M.S.A va deține 9,9%.
alfred Simonis FB jpg
Noul preşedinte al CJ Timiș, Alfred Simonis, anunță reduceri de posturi: „Avem sute de agenţi de pază”
Consiliul Judeţean Timiş are cele mai mari cheltuieli la Direcţia de Asistenţă Socială şi este posibilă o externalizare a serviciilor de pază, unde sunt plătiţi sute de angajaţi, a declarat, luni, după învestire, noul preşedinte al CJ, Alfred Simonis.
banner Carmen Grebenișan
Dixville Notch vote jpg
Tradiția votului de la miezul nopții din SUA. Pe cine au votat cei șase locuitori, despre care se spune că dau președintele
Dixville Notch, din statul New Hampshire este primul loc din America unde deja s-a votat. Urnele au fost deschise la miezul nopții, conform unei vechi tradiții,
masini distruse incendiu Glasul Aradului jpeg
Dezastru într-o parcare: Patru mașini, distruse complet de un incendiu. Flăcările s-au extins la alte patru şi la faţada unui bloc
Patru autoturisme aflate într-o parcare din municipiul Arad au ars în totalitate în urma unui incendiu izbucnit la una dintre mașini, marţi dimineaţă. Flăcările s-au extins la alte patru autovehicule, dar și la faţada blocului din apropiere.
Alegeri prezidentiale SUA vot 3 noiembrie 2020 FOTO Profimedia
Cum este asigurată securitatea la centrele de votare din SUA: Drone, geamuri antiglonţ şi un buton de panică. „Nu am mai văzut aşa ceva“
După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă
covid jpg
402 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, urmate de 6 decese
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, între 28 octombrie și 3 noiembrie, au fost confirmate 402 cazuri noi de COVID-19, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu săptămâna anterioară.
Neymar facebook jpeg
Neymar, „pacientul“ plătit regește de arabi: s-a „rupt“ din nou, dar va continua să-și ia salariul colosal
Starul celor de la Al-Hilal Riad mai mult a stat pe tușă, de când a ajuns în Asia.
elevi la calculator
Când vor primi elevii și studenții banii pentru calculatoare. Noul calendar al plăților
Elevii și studenții care au depus cerere pentru a primi bani de calculatoare vor intra în posesia bonurilor valorice până în data de 12 noiembrie, asta după ce calendarul plăților a fost modificat. Este vorba despre 200 de euro.