Palatul Ghica din Iaşi

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Palatul Ghica din Iaşi jpeg

În apropierea Rîpei Galbene, pe strada Gavriil Musicescu, se află unul dintre cele mai cunoscute, dar şi mai părăginite monumente istorice din municipiul Iaşi. Deşi datele privitoare la momentul construcţiei sînt, într-o anumită măsură, controversate, cel mai probabil impunătorul Palat Ghica a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea, prin strădania agăi Constantin (Costache), unul dintre urmaşii fostului domnitor al Moldovei, Grigore, ucis de turci în 1777, după ce s-a arătat profund nemulţumit de cedarea Bucovinei către Imperiul Habsburgic.

Prin generozitatea proprietarilor, în 1860, clădirea a devenit sediul Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (instituţie ce fusese înfiinţată în 1836), şi va funcţiona astfel pînă în 1940. O placă de marmură de pe imobil, dezvelită în 1978, spune că „Aici au activat marii muzicieni care au pus bazele culturii muzicale româneşti“.

La începutul secolului al XIX-lea, de soarta Palatului se îngrijea Albert Ghica, un personaj pitoresc (la un moment dat a emis pretenţii pentru tronul Albaniei) care a amenajat aici un muzeu, de unde nu lipseau tablouri, arme sau armuri, cel mai important exponat fiind un revolver încrustat cu aur, la Toledo, obiect ce aparţinuse regelui Spaniei, Alfons al XIII-lea. De asemenea, Albert organiza în camerele maiestuoase petreceri cu iz medieval, în care invitaţii erau îmbrăcaţi în spiritul vremurilor trecute, unde „bucatele se serveau în vase de lut sau de cositor, vinul se bea din ulcioare şi ulcele, iar carnea se tăia cu pumnalele de pe frigările ce se învîrteau pe jarul strălucitor din cămin. După ospătare, musafirii erau invitaţi în marele salon, la un taifas cu trabuce, reverii muzicale interpretate la pian de participanţi sau de gazdă – ultimul «cavalier ospitalier» al Ieşilor –, urmînd apoi alt moment istorico-medieval în care musafirii erau poftiţi să îmbrace armurile sau zalele înşirate pe pereţii odăilor, pline de manechine înfiretate“. (Marian Urmă, Ziarul de Iaşi, 15 septembrie 2010)

În timpul Primului Război Mondial, în Palat a funcţionat Legaţia Franceză, Iaşul fiind între 1916 şi 1918 sediul Guvernului, evacuat din Bucureşti. În această perioadă, legaţia a devenit un loc al speranţei pentru românii care aflau veşti de pe front, tot aici venind în vizită înalţi reprezentanţi ai aliaţilor României, cum ar fi Albert Thomas, ministrul muniţiilor din guvernul francez, sau Emile Vandervelde, ministru belgian.

Intrat în proprietatea statului după instaurarea regimului comunist, Palatul a fost divizat în camere care au fost distribuite ca locuinţe, în spirit proletar, iar după 1990 a devenit „furnizor de sedii“ pentru mai multe entităţi, printre care un ziar şi un partid, diferite persoane fizice continuînd să locuiască la etaj, drept chiriaşi.

Povestea clădirii este, astfel, clasică pentru ceea ce s-a întîmplat cu multe monumente istorice din România, afirmaţia fiind valabilă şi pentru ce a urmat: un proces de revendicare, intentat în acest caz de urmaşi ai boierilor Ghica, retrocedarea, apoi intrarea în vîrtejul imobiliar de dinaintea crizei. În 2005, o firmă a cumpărat Palatul cu 400.000 de euro, intenţionînd amenajarea unei pensiuni, pentru ca, trei ani mai tîrziu, planul să fie abandonat şi imobilul vîndut altei societăţi, cu 930.000 de euro. Implacabil, au urmat lipsa investiţiilor în renovare, degradarea şi folosirea unei părţi din clădire, ca adăpost, de către oamenii străzii.

De doi ani, pe una dintre bolţile Palatului tronează un banner prin care o agenţie imobiliară îi anunţă scoaterea la închiriat. Casa are 19 camere, o suprafaţă construită de 
623 m2 şi 1020 m2 de teren. În vremurile bune, suma cerută era de aproape 10.000 de euro pe lună, din care proprietarul promitea că va începe urgent lucrările de renovare.

Sorin Cristian Semeniuc
este doctorand al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Foto: S. Semeniuc

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.