Palatul Culturii din Iaşi

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Palatul Culturii din Iaşi jpeg

Aşa cum Parisul se identifică, de cele mai multe ori, cu Turnul Eiffel, New York-ul cu Statuia Libertăţii, iar Londra cu Big Ben-ul, Iaşiul este recunoscut deseori datorită Palatului Culturii. Administrat de Complexul Naţional Muzeal Moldova, instituţie subordonată Ministerului Culturii, acest monument istoric trece de cîţiva ani printr-o renovare amplă. Prin urmare, mai multe muzee care îşi au sediul aici au fost închise, iar Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“ s-a mutat într-o fabrică.

Lucrările au demarat în 2008, banii necesari provenind dintr-un credit extern contractat de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în cadrul unui program de restaurare a mai multor monumente – „Patrimoniul în pericol“. Durata renovărilor, în cadrul acestui contract, a fost de 33 de luni, dar perioada a fost depăşită cu aproape un an. În plus, aşa cum se întîmplă de multe ori la noi, valoarea contractului a crescut spectaculos: iniţial, în august 2008, acesta a fost de 7,1 milioane de euro fără TVA. În noiembrie 2009, a fost semnat un act adiţional, prin care suma a fost suplimentată cu 3,5 milioane de euro. După aceste contracte şi vizualizarea unor amenajări exterioare, în viaţa publică locală a izbucnit un scandal, mai mulţi ieşeni obişnuiţi şi oameni de cultură acuzînd faptul că tabla de pe acoperişul Palatului face ca acesta să semene cu palatele ţigăneşti. „Trebuie să aşteptaţi să îşi facă efectul patina timpului“, a fost răspunsul proiectantului. La doi ani de atunci, cei care au acuzat încă mai aşteaptă.

Cele mai dificile momente ale lucrărilor au avut loc însă în acest an: banii s-au terminat cînd încă mai erau de efectuat intervenţii importante, iar ministerul a anunţat că este nevoie de o nouă licitaţie, suma suplimentară necesară fiind de aproape 16 milioane de euro. Şantierul a intrat în conservare şi, deşi sursa de finanţare rămîne creditul de mai sus, nu se poate evita întrebarea dacă nu cumva criza va stopa alocarea altor bani pentru Palat. Noul termen de finalizare a lucrărilor este primăvara lui 2013. Unul optimist, dacă se are în vedere că deja a existat o întîrziere, iar restul obiectivelor pentru restaurare pretind demersuri migăloase: turnul central, amenajarea Sălii Voievozilor, dar şi o parte din structura de rezistenţă.

Construit în stil neogotic, Palatul a fost ridicat, în parte, peste ruinele curţii domneşti medievale din Iaşi, dar şi pe temeliile vechiului palat din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843). După Unirea Principatelor din 1859 şi mutarea capitalei la Bucureşti, Palatul Domnesc a devenit Palat Administrativ. Mai multe incendii de la sfîrşitul secolului al XIX-lea au afectat periodic clădirea, ceea ce a făcut ca, la începutul secolului trecut, autorităţile să ia decizia demantelării (1904) şi reconstrucţiei, în locul refacerii vechiului edificiu. O legendă de la acel moment spune că în proiectul iniţial erau prevăzute 365 de camere, cîte zilele anului. În fapt, construcţia, al cărei arhitect a fost I.D. Berindei, are 298 de încăperi, cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 mp. Construit între 1906 şi 1925, inclusiv prin folosirea, în premieră, la decorarea unor săli, a unui material brevetat de Henri Coandă (bois-ciment – imită lemnul de stejar), clădirea a fost iniţial Palat de Justiţie, de-abia peste 30 de ani căpătînd actuala destinaţie, culturală.

Un orologiu instalat în turnul central face parte dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din oră în oră, „Hora Unirii“. Nu-l aud autorităţile, ci doar miile de turişti care ar dori să viziteze Palatul, una dintre atracţiile cele mai importante ale Iaşiului.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!