Otto Bodascher şi Timişoara interbelică

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Otto Bodascher şi Timişoara interbelică jpeg

„... Sînt cetăţean român de origine cehoslovacă.

De cîteva luni... lucrez la un roman în limba germană, intitulat Morgen şi aş fi extrem de fericit să pot să vi-l prezint cu modestie, Prea Stimate Domnule Editor, ca fiind povestea a douăzeci de ani din viaţa mea de inginer...

Sînt colaborator al Institutului de Urbanism al Universităţii Paris-Sorbonne şi toate lucrările mele, aproape o sută, tratează problema aşezărilor umane... a oraşului, a acestui spaţiu în care toate necesităţile umane, de ordin material şi moral, vor fi satisfăcute; a oraşului în care mulţumirea umană realizată astfel reprezintă baza coabitării pacifice a indivizilor şi popoarelor.

Aşa cum v-am comunicat deja, este vorba despre romanul vieţii mele, cu speranţele şi decepţiile ei, despre un roman al edificării tehnice şi sociale a oraşelor în Italia, în Europa Centrală şi dincolo de Ocean.

Aş fi extrem de mulţumit să vă pot trimite acest roman... spre publicare.

Otto Bodascher
Ingénieur en chef du Bureau des
Études Municipales
TIMIŞOARA (Roumanie)“

Scrisoarea din care am citat, scrisă în limba germană şi datată 1.08.1938, trimisă Editurii Allert de Lange din Amsterdam, este semnată de unul dintre cei mai remarcabili urbanişti din România interbelică. Otto Bodascher este cu toate acestea un necunoscut pentru mulţi profesionişti, ca şi pentru cei care sînt locuitori ai Timişoarei de cîteva generaţii. Nu am reuşit să aflu cînd s-a născut, unde şi-a făcut pregătirea profesională, nu ştiu ce s-a întîmplat cu el după anul 1939, an în care i-am găsit publicate ultimele articole. Ceea ce ştiu despre Otto Bodascher, în afara informaţiilor cuprinse în corespondenţa sa cu editura olandeză – în a cărei arhivă se păstrează doar scrisorile sale, nu şi romanul, pe care pare totuşi să-l fi trimis spre publicare –, se referă la activitatea sa profesională.

Lucrează în cadrul Serviciului tehnic comunal al Primăriei, mai apoi este – aşa cum o arată semnătura din scrisoare – şeful Biroului de Studii Municipale. Semnătura lui se regăseşte, uneori însoţită de comentarii, pe multe dintre planurile depuse pentru autorizarea construcţiilor. Şi tot el este cel care semnează – singur sau alături de Adrian Suciu, arhitectul-şef al oraşului – studii, analize economice şi reglementări care concură la o dezvoltare armonioasă şi modernă a Timişoarei. Din fericire, aceste documente se află la Arhivele Naţionale, Filiala Timiş, şi pot fi consultate.

O altă sursă de informaţii sînt articolele pe care le publică. Am aflat astfel că, în 1933, face o călătorie de studii şi informare asupra modului de funcţionare a administraţiei urbane în cîteva oraşe din Cehoslovacia. Începînd din acelaşi an şi pînă în 1939, publică în Urbanismul condus de Cincinat Sfinţescu, dar şi în La vie urbaine – revistă a mai sus-citatului Institut de Urbanism al Universităţii Paris-Sorbonne – articole referitoare la istoria şi starea oraşului Timişoara, dar mai ales texte orientate spre metode de obţinere a unei calităţi ridicate a vieţii urbane.

Puse împreună, toate acestea alcătuiesc portretul unui specialist de excepţie, cu largi cunoştinţe în domeniul urbanismului şi gestiunii urbane, dar şi pasionat de munca lui. În mod cert, Otto Bodascher – despre a cărui viaţă ştim atît de puţin – este un entuziast al modernităţii şi modernizării, un profesionist militînd pentru înţelegerea oraşului ca „un organism viu în continuă dezvoltare“. Fără îndoială, lui şi celor care au lucrat alături de el le datorăm păstrarea unei coerenţe urbane de netăgăduit, care nu numai că marchează încă oraşul, ci are efecte majore în planul mentalităţii şi civilizaţiei Timişoarei de astăzi.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătoasă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.