Otto Bodascher ┼či Timi┼čoara interbelic─â

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Otto Bodascher ┼či Timi┼čoara interbelic─â jpeg

ÔÇ×... S├«nt cet─â┼úean rom├ón de origine cehoslovac─â.

De c├«teva luni... lucrez la un roman ├«n limba german─â, intitulat Morgen ┼či a┼č fi extrem de fericit s─â pot s─â vi-l prezint cu modestie, Prea Stimate Domnule Editor, ca fiind povestea a dou─âzeci de ani din via┼úa mea de inginer...

S├«nt colaborator al Institutului de Urbanism al Universit─â┼úii Paris-Sorbonne ┼či toate lucr─ârile mele, aproape o sut─â, trateaz─â problema a┼čez─ârilor umane... a ora┼čului, a acestui spa┼úiu ├«n care toate necesit─â┼úile umane, de ordin material ┼či moral, vor fi satisf─âcute; a ora┼čului ├«n care mul┼úumirea uman─â realizat─â astfel reprezint─â baza coabit─ârii pacifice a indivizilor ┼či popoarelor.

A┼ča cum v-am comunicat deja, este vorba despre romanul vie┼úii mele, cu speran┼úele ┼či decep┼úiile ei, despre un roman al edific─ârii tehnice ┼či sociale a ora┼čelor ├«n Italia, ├«n Europa Central─â ┼či dincolo de Ocean.

A┼č fi extrem de mul┼úumit s─â v─â pot trimite acest roman... spre publicare.

Otto Bodascher
Ing├ęnieur en chef du Bureau des
Études Municipales
TIMI┼×OARA (Roumanie)ÔÇť

Scrisoarea din care am citat, scris─â ├«n limba german─â ┼či datat─â 1.08.1938, trimis─â Editurii Allert de Lange din Amsterdam, este semnat─â de unul dintre cei mai remarcabili urbani┼čti din Rom├ónia interbelic─â. Otto Bodascher este cu toate acestea un necunoscut pentru mul┼úi profesioni┼čti, ca ┼či pentru cei care s├«nt locuitori ai Timi┼čoarei de c├«teva genera┼úii. Nu am reu┼čit s─â aflu c├«nd s-a n─âscut, unde ┼či-a f─âcut preg─âtirea profesional─â, nu ┼čtiu ce s-a ├«nt├«mplat cu el dup─â anul 1939, an ├«n care i-am g─âsit publicate ultimele articole. Ceea ce ┼čtiu despre Otto Bodascher, ├«n afara informa┼úiilor cuprinse ├«n coresponden┼úa sa cu editura olandez─â ÔÇô ├«n a c─ârei arhiv─â se p─âstreaz─â doar scrisorile sale, nu ┼či romanul, pe care pare totu┼či s─â-l fi trimis spre publicare ÔÇô, se refer─â la activitatea sa profesional─â.

Lucreaz─â ├«n cadrul Serviciului tehnic comunal al Prim─âriei, mai apoi este ÔÇô a┼ča cum o arat─â semn─âtura din scrisoare ÔÇô ┼čeful Biroului de Studii Municipale. Semn─âtura lui se reg─âse┼čte, uneori ├«nso┼úit─â de comentarii, pe multe dintre planurile depuse pentru autorizarea construc┼úiilor. ┼×i tot el este cel care semneaz─â ÔÇô singur sau al─âturi de Adrian Suciu, arhitectul-┼čef al ora┼čului ÔÇô studii, analize economice ┼či reglement─âri care concur─â la o dezvoltare armonioas─â ┼či modern─â a Timi┼čoarei. Din fericire, aceste documente se afl─â la Arhivele Na┼úionale, Filiala Timi┼č, ┼či pot fi consultate.

O alt─â surs─â de informa┼úii s├«nt articolele pe care le public─â. Am aflat astfel c─â, ├«n 1933, face o c─âl─âtorie de studii ┼či informare asupra modului de func┼úionare a administra┼úiei urbane ├«n c├«teva ora┼če din Cehoslovacia. ├Äncep├«nd din acela┼či an ┼či p├«n─â ├«n 1939, public─â ├«n Urbanismul condus de Cincinat Sfin┼úescu, dar ┼či ├«n La vie urbaine ÔÇô revist─â a mai sus-citatului Institut de Urbanism al Universit─â┼úii Paris-Sorbonne ÔÇô articole referitoare la istoria ┼či starea ora┼čului Timi┼čoara, dar mai ales texte orientate spre metode de ob┼úinere a unei calit─â┼úi ridicate a vie┼úii urbane.

Puse ├«mpreun─â, toate acestea alc─âtuiesc portretul unui specialist de excep┼úie, cu largi cuno┼čtin┼úe ├«n domeniul urbanismului ┼či gestiunii urbane, dar ┼či pasionat de munca lui. ├Än mod cert, Otto Bodascher ÔÇô despre a c─ârui via┼ú─â ┼čtim at├«t de pu┼úin ÔÇô este un entuziast al modernit─â┼úii ┼či moderniz─ârii, un profesionist milit├«nd pentru ├«n┼úelegerea ora┼čului ca ÔÇ×un organism viu ├«n continu─â dezvoltareÔÇť. F─âr─â ├«ndoial─â, lui ┼či celor care au lucrat al─âturi de el le dator─âm p─âstrarea unei coeren┼úe urbane de net─âg─âduit, care nu numai c─â marcheaz─â ├«nc─â ora┼čul, ci are efecte majore ├«n planul mentalit─â┼úii ┼či civiliza┼úiei Timi┼čoarei de ast─âzi.

Anca Br─âtuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectur─â ┼či Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť din Bucure┼čti.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.