ONG-uri care ├«┼či fac bine treaba

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Exist─â, deseori, eforturi de a ajuta persoane aflate ├«n nevoie, de a repara cl─âdiri istorice de mare importan┼ú─â, dar pe punctul de a se d─âr├«ma, sau ini┼úiative inedite ┼či generoase de a ├«ndrepta, m─âcar pu┼úin, lumea deformat─â din jur. Din p─âcate, de cele mai multe ori, astfel de eforturi devin izolate ┼či singulare, dintr-un motiv sau altul. De aceea, cu at├«t mai mult ies ├«n eviden┼ú─â ac┼úiunile permanente ┼či de durat─â ale unor organiza┼úii cu scopuri nobile.

Amintim aici Asocia┼úia Pro Ruralis ┼či Funda┼úia Comunitar─â. Diferite, dar, ├«nt├«mpl─âtor, unite de dorin┼úa de a-i ajuta pe copiii ┼či tinerii inteligen┼úi. Prima organiza┼úie are deja o vechime de 12 ani ┼či reprezint─â o ini┼úiativ─â a celei mai cunoscute publica┼úii din t├«rgul Ie┼čilor: Ziarul de Ia┼či. ├Än parteneriat cu Inspectoratul ┼×colar Jude┼úean, Asocia┼úia Pro Ruralis, condus─â de profesorul Victor Geangal─âu, lucreaz─â pe dou─â planuri. ├Än primul r├«nd, selecteaz─â cei mai promi┼ú─âtori liceeni din mediul rural, veni┼úi s─â ├«nve┼úe la ora┼č. De prea multe ori, ace┼čti copii sufer─â din cauza lipsei banilor, ceea ce le poate afecta at├«t via┼úa de zi cu zi, dar, mai ales, puterea ┼či deta┼čarea necesare asimil─ârii de cuno┼čtin┼úe noi. Este foarte probabil ca, ├«n trecut ┼či ├«nc─â ├«n prezent, o parte dintre ace┼čti elevi sau liceeni s─â se piard─â pe drum. ├Än al doilea r├«nd, asocia┼úia ┼či publica┼úia fac munc─â de marketing: contacteaz─â firme ┼či persoane potente financiar, rug├«ndu-le s─â le ofere burse acestor liceeni. Sumele nu s├«nt mari, dar reprezint─â foarte mult. Asocia┼úia nu prime┼čte nici un sprijin guvernamental. P├«n─â acum au beneficiat de astfel de ajutoare aproape 1000 de copii din clasele V-XII. Pe l├«ng─â cazarea la internat, beneficiarii s├«nt supraveghea┼úi ├«n privin┼úa temelor, consilia┼úi pentru a se adapta mai u┼čor, implica┼úi ├«n diferite activit─â┼úi, cum ar fi cele legate de protec┼úia mediului. Pentru a r─âm├«ne ├«n cadrul proiectului, copiii trebuie s─â ├«ndeplineasc─â mai multe condi┼úii, printre care recuperarea lacunelor ┼čtiin┼úifice ├«n primul semestru al ┼čcolariz─ârii, media general─â minimum 9 ┼či semnarea unor instruc┼úiuni de comportament ├«n ┼čcoal─â, c─âmin ┼či cantin─â. Conform site-ului proiectului, 68 dintre beneficiari au intrat la facultate. De exemplu, Diana Gavril ÔÇô ┼čef─â de promo┼úie la Colegiul ÔÇ×Mihai EminescuÔÇť, ├«n 2011, care acum studiaz─â ├«n Danemarca ÔÇô, Andreea Scoban ÔÇô multipl─â medaliat─â la chimie pe plan na┼úional ┼či interna┼úional ÔÇô ┼či Eliza C├«tea, premiat─â ├«n SUA, ├«n prezent student─â la Regie ├«n Cluj-Napoca.

Mai proasp─ât ├«nfiin┼úat─â, Funda┼úia Comunitar─â este ├«ns─â mai variat─â ├«n ac┼úiuni. Cei de aici au finan┼úat proiecte de revitalizare urban─â, ini┼úiate ┼či implementate de c─âtre liceeni, au organizat evenimente filantropice, sus┼úin ini┼úiative comunitare diverse, realizate pe baz─â de voluntariat, ┼či ├«ncearc─â str├«ngerea de fonduri ├«n vederea acord─ârii de burse pentru liceeni cu probleme financiare.

Cel mai recent proiect al Funda┼úiei este Clubul IQ: un centru de stimulare a performan┼úei, dotat ┼či utilat ultramodern, care le va facilita olimpicilor liceeni accesul la resurse educa┼úionale formale ┼či nonformale suplimentare. Aici au loc ac┼úiuni de mentorat, workshop-uri, expozi┼úii, prezent─âri, activit─â┼úi recreative. Organizatorii ├«┼či mai propun s─â le ofere olimpicilor o serie de beneficii, ├«n semn de recunoa┼čtere ┼či ├«ncurajare a performan┼úei, precum transport local gratuit, acces ├«n mediul universitar (cursuri, seminarii, laboratoare, biblioteci), acces liber la teatru, film ┼či muzee, abonamente la s─âli de sport private. Clubul a fost inaugurat la ├«nceputul lunii decembrie ┼či este rodul str─âdaniilor a ├«nc─â doi parteneri: Universitatea ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇť ┼či Asocia┼úia Rotalent.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universit─â┼úii ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇť din Ia┼či.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.