ONG-uri care îşi fac bine treaba

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Există, deseori, eforturi de a ajuta persoane aflate în nevoie, de a repara clădiri istorice de mare importanţă, dar pe punctul de a se dărîma, sau iniţiative inedite şi generoase de a îndrepta, măcar puţin, lumea deformată din jur. Din păcate, de cele mai multe ori, astfel de eforturi devin izolate şi singulare, dintr-un motiv sau altul. De aceea, cu atît mai mult ies în evidenţă acţiunile permanente şi de durată ale unor organizaţii cu scopuri nobile.

Amintim aici Asociaţia Pro Ruralis şi Fundaţia Comunitară. Diferite, dar, întîmplător, unite de dorinţa de a-i ajuta pe copiii şi tinerii inteligenţi. Prima organizaţie are deja o vechime de 12 ani şi reprezintă o iniţiativă a celei mai cunoscute publicaţii din tîrgul Ieşilor: Ziarul de Iaşi. În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia Pro Ruralis, condusă de profesorul Victor Geangalău, lucrează pe două planuri. În primul rînd, selectează cei mai promiţători liceeni din mediul rural, veniţi să înveţe la oraş. De prea multe ori, aceşti copii suferă din cauza lipsei banilor, ceea ce le poate afecta atît viaţa de zi cu zi, dar, mai ales, puterea şi detaşarea necesare asimilării de cunoştinţe noi. Este foarte probabil ca, în trecut şi încă în prezent, o parte dintre aceşti elevi sau liceeni să se piardă pe drum. În al doilea rînd, asociaţia şi publicaţia fac muncă de marketing: contactează firme şi persoane potente financiar, rugîndu-le să le ofere burse acestor liceeni. Sumele nu sînt mari, dar reprezintă foarte mult. Asociaţia nu primeşte nici un sprijin guvernamental. Pînă acum au beneficiat de astfel de ajutoare aproape 1000 de copii din clasele V-XII. Pe lîngă cazarea la internat, beneficiarii sînt supravegheaţi în privinţa temelor, consiliaţi pentru a se adapta mai uşor, implicaţi în diferite activităţi, cum ar fi cele legate de protecţia mediului. Pentru a rămîne în cadrul proiectului, copiii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care recuperarea lacunelor ştiinţifice în primul semestru al şcolarizării, media generală minimum 9 şi semnarea unor instrucţiuni de comportament în şcoală, cămin şi cantină. Conform site-ului proiectului, 68 dintre beneficiari au intrat la facultate. De exemplu, Diana Gavril – şefă de promoţie la Colegiul „Mihai Eminescu“, în 2011, care acum studiază în Danemarca –, Andreea Scoban – multiplă medaliată la chimie pe plan naţional şi internaţional – şi Eliza Cîtea, premiată în SUA, în prezent studentă la Regie în Cluj-Napoca.

Mai proaspăt înfiinţată, Fundaţia Comunitară este însă mai variată în acţiuni. Cei de aici au finanţat proiecte de revitalizare urbană, iniţiate şi implementate de către liceeni, au organizat evenimente filantropice, susţin iniţiative comunitare diverse, realizate pe bază de voluntariat, şi încearcă strîngerea de fonduri în vederea acordării de burse pentru liceeni cu probleme financiare.

Cel mai recent proiect al Fundaţiei este Clubul IQ: un centru de stimulare a performanţei, dotat şi utilat ultramodern, care le va facilita olimpicilor liceeni accesul la resurse educaţionale formale şi nonformale suplimentare. Aici au loc acţiuni de mentorat, workshop-uri, expoziţii, prezentări, activităţi recreative. Organizatorii îşi mai propun să le ofere olimpicilor o serie de beneficii, în semn de recunoaştere şi încurajare a performanţei, precum transport local gratuit, acces în mediul universitar (cursuri, seminarii, laboratoare, biblioteci), acces liber la teatru, film şi muzee, abonamente la săli de sport private. Clubul a fost inaugurat la începutul lunii decembrie şi este rodul strădaniilor a încă doi parteneri: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Asociaţia Rotalent.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.