ÔÇ×O chestieÔÇť murdar─â

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
ÔÇ×O chestieÔÇť murdar─â jpeg

O cl─âdire ponosit─â din centrul istoric al Timi┼čoarei poart─â num─ârul 24 ┼či se afl─â pe strada Eugeniu de Savoia, nu departe de Sinagog─â. Istoria cl─âdirii este spectaculoas─â. Pe locul unde se afl─â acum p─âr─âgin─âtura, au intrat trupele austriece dup─â asediul victorios al ora┼čului prin Poarta Forforosa la 18 octombrie 1716. Dup─â dou─âzeci de ani, ÔÇ×me┼čterul zidar Wenczel Lechner cere Administra┼úiei s─â permit─â comunit─â┼úii evreie┼čti s─â-┼či ┼úin─â ├«nt├«lnirile ├«ntr-o ├«nc─âpere de sub poart─â. ├Äntre anii 1755 ┼či 1760, aici a func┼úionat o cas─â de rug─âciuni a comunit─â┼úii evreie┼čti. Dup─â acest an, comunitatea mozaic─â ├«┼či ridic─â dou─â sinagogi, c├«te una pentru ritul aschenazim ┼či sefardimÔÇť (Ioan Ha┼úegan, Cartea str─âzii Eugeniu de Savoya, Editura Brumar, p. 37). Poarta a fost cerut─â de armeni, dar ┼či de c─âlug─ârii trinitarieni pentru biseric─â. La exact o sut─â ┼či un an de la capitulare este d─âr├«mat─â. Administra┼úia ora┼čului ├«ncredin┼úeaz─â c─âr─âmizile otomane ale vechii Por┼úi Forforosa unui proprietar. Acesta se oblig─â s─â ad─âposteasc─â pe frontispiciul cl─âdirii un basorelief care perpetua imaginea vechii por┼úi ÔÇô loc simbolic ├«n care ultimul pa┼č─â al vilayetului Timi┼čoarei pred─â cheia cet─â┼úii ├«n m├«inile prin┼úului Eugeniu de Savoya.

La un an dup─â cucerirea cet─â┼úii, la Viena are loc un mare bal al cur┼úii ├«n care cei mai destoinici cofetari ai ora┼čului au construit din ciocolat─â cetatea Timi┼čoarei. ├Än farfuriile din por┼úelan de Saxa ale celor de la bal a ajuns ┼či Poarta Forforosa din glazur─â ┼či ciocolat─â. P├«n─â la asediul trupelor revolu┼úionare maghiare sub comanda generalului Bem, cl─âdirea de la actualul num─âr 24, construit─â, cum am v─âzut, din c─âr─âmizile turce┼čti ale vechii por┼úi, are mai mul┼úi proprietari. Atrag aten┼úia asupra diversit─â┼úii etnice a acestora, care prefigura ceea ce se va numi ÔÇ×salad bowlÔÇť ├«n contrast cu ÔÇ×melting potÔÇť ├«n America de Nord. Salata dint├«i p─âstreaz─â diferen┼úele etnice, spre deosebire de melting pot, care avea ├«n vedere asimilarea acestora, ceea ce nu a fost cazul ├«n istoria cl─âdirii de la num─ârul 24. Iat─â ┼čirul proprietarilor, p├«n─â la revolu┼úia pa┼čoptist─â: ÔÇ×Pe 19 decembrie 1804, un anume Michael Sacher cump─âr─â pentru suma de 600 florini cl─âdirea veche de 90 st├«njeni p─âtra┼úi (stp). Pe 17 septembrie 1829, Rudolf Moran cump─âr─â cl─âdirea cu 19.000 florini. Ceva mai t├«rziu, Rozalia Naseda schimb─â casa ei de la nr. 59 plus ├«nc─â 11.000 florini pentru aceast─â cas─â.

Pe 12 august 1841, Anton Naseda, Josefa Preyer, Francisca ┼či Ludwig Benard se ├«ntabuleaz─â drept mo┼čtenitori. Ace┼čtia o v├«nd lui George Kuzmanovic ÔÇô pe data de 14 iunie 1842 ÔÇô pentru suma de 11.600 coroane. ├Än anul 1847, proprietar─â este v─âduva sa Marta n─âscut─â Duca.


├Än anul 1849, Pavel Veselinovic o cump─âr─â cu 9.000 florini. La anul 1874 s├«nt men┼úiona┼úi mai mul┼úi mo┼čtenitori.ÔÇť (Ioan Ha┼úegan, op. cit. p. 37).

Pe de alt─â parte, g─âsim aici melting pot economic interbelic: ÔÇ×Pe 6 august 1935, Ioan Weber ├«┼či ├«ncepe activitatea comercial─â prin firma Weber Ioan ├«n domeniul laptelui, derivate din lapte, p├«ine, zarzavaturi, legume, pr─âjituri, zaharicale, conform autoriza┼úiei 297/7842 din 8 august acela┼či an. Se men┼úioneaz─â faptul c─â are experien┼ú─â comercial─â anterioar─â. Succesoare ├«i va fi Ana Klein, (...) cu acelea┼či tipuri de activitate.

Pe 24 octombrie 1940, Mauriciu Wolf ├«┼či deschide aici restaurantul.ÔÇť (Ioan Ha┼úegan, op.cit. p. 37).

Ast─âzi cl─âdirea este locuit─â de chiria┼či cu stare material─â precar─â, basorelieful este greu de identificat ├«n dosul unui acvariu din sticl─â pr─âfuit─â, cu margini din fier cornier. Am fost cu un grup de studen┼úi ┼či, c├«nd i-am invitat s─â admire acvariul acela ruinat, m-au privit ca pe un ins cu apuc─âturi bizare. Chiar aveau dreptate: basorelieful centenar al Por┼úii Forforosa p─ârea mai degrab─â ÔÇ×o chestieÔÇť murdar─â de care ar trebui s─â sc─âp─âm c├«t de repede. 

Daniel Vighi este scriitor.

Foto: Asocia╚Ťia Ariergarda.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.