O amintire frumoasă

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
O amintire frumoasă jpeg

„Mergînd spre inima comunei Şirineasa, treci prin satul Slăviteşti, localitate cu puternice conotaţii spirituale şi istorice din viaţa judeţului nostru. De cum depăşeşti indicativul rutier al comunei... există vestigiile unei reşedinţe boiereşti construită în anul 1750 de boierul Ion Slăvitescu. În zona ansamblului monumental de aici a existat o biserică. Acum, în locul unde se ridica frumoasa bisericuţă, tronează o formă geometrică din tablă ruginită care ascunde ceea ce a mai rămas din monumentul istoric, deteriorat pînă aproape de distrugerea totală.“ Romeo Popescu, miercuri, 6 iulie 2011, www.voceavalcii.ro.

Acest fragment din semnalul de alarmă – tras, după opinia mea, mult prea tîrziu – se referă la o biserică destul de cunoscută în secolele XIX-XX. Cît despre starea ei actuală de ruină, ea este consemnată şi în Lista Monumentelor Istorice din 2010, unde sînt menţionate, la poziţia 638, „Ruinele bisericii «Sf. Voievozi». 1740-1750“, înregistrate cu codul VL-II-m-B-09916.

Construită, conform pisaniei, la 30 septembrie 1751, biserica din Slăviteşti făcea parte dintr-un ansamblu de construcţii care alcătuiau o curte boierească specifică Olteniei secolului al XVIII-lea. Ea era capela, biserica de curte care se alătura unei reşedinţe boiereşti de ţară, compusă din casă, anexe gospodăreşti şi o culă, un turn de refugiu şi apărare al locuitorilor curţii. În 1859, curtea este vizitată de Teodore Margot, care o prezintă în cartea sa, O viatorie în cele şaptesprezece districte ale României, antiquităţi, curiozităţi naturale, statui, oraşe, monumente, date istorici, usuri şi moravuri. El menţionează cula ce fusese clădită „de o tărie nespusă“ şi avea „uşa de intrare făcută din lespezi de piatră“. În culă „se închise Drăghici Slăvitescu şi susţinu oarecare timp o luptă înverşunată în contra unei cete de turci“. Cula trebuie să se fi aflat în imediata apropiere a bisericii, căci în aceeaşi relatare se vorbeşte de zidul de vest ale acesteia ca „fiind ciuruit de gloanţe“ în timpul atacului sus-menţionat asupra culei.

În afară de culă, aflată în ruină la 1859, restul construcţiilor curţii îşi păstrează integritatea şi funcţiunile, moşia rămînînd vreme îndelungată în posesia familiei Slăvitescu. Pare că în perioada în care proprietarul curţii este pitarul Dincă Slăvitescu – cca 1840-cca 1859 – curtea a cunoscut o oarecare înflorire. Ultima menţiune a locuirii curţii de către membri ai acestei familii datează din 1891.

În perioada 1919-1926, au loc intervenţii asupra construcţiilor curţii, intervenţii care au adus cel puţin casa şi biserica într-o stare foarte bună. În această perioadă, moşia şi curtea trecuseră, prin căsătoria Elizei Slăvitescu cu Mihail Oromolu – personaj politic important, guvernator al Băncii Naţionale între 1922 şi 1927 –, în posesia acestei din urmă familii. Conform unor relatări, în perioada exproprierilor de după Al Doilea Război Mondial, curtea aparţinea aceleiaşi familii. Cum colectivizarea în zonele viticole s-a făcut în general în etape şi s-a încheiat într-o perioadă mai tîrzie, este plauzibilă informaţia conform căreia „boierul Oromolu“ ar fi locuit casa pînă prin 1956-1960. În 1964, pe terenul curţii mai existau casa, biserica şi un grajd. Locuitorii satului îşi amintesc că, în anii ’60, casa a fost dărîmată de autorităţile locale şi tot terenul din jurul bisericii – adică terenul fostei curţi – a fost arat.

În 1998, biserica – aşa cum apare în imagine – mai putea fi încă restaurată. Din păcate, proiectul întocmit atunci nu a fost niciodată pus în practică. Ne-a rămas studiul istoric făcut cu această ocazie, din care am extras datele de mai sus. Dar şi „o formă geometrică din tablă ruginită care ascunde ceea ce a mai rămas din monumentul istoric“.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A.I. Botez, 1998

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.