Muzeul mănăstirii Suceviţa

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Muzeul mănăstirii Suceviţa jpeg

Am învăţat, de-a lungul timpului, să apreciez micile muzee aflate în diverse localităţi din ţară. Fie că sînt muzee de artă, de istorie, case memoriale, mici sau mai mari colecţii adunate şi expuse pe lîngă o biserică sau mănăstire.... Mai toate conţin opere de artă sau obiecte neaşteptat de frumoase şi interesante, piese ale unui patrimoniu foarte puţin cunoscut, din lipsa „vizibilităţii“ corespunzătoare a spaţiilor în care sînt expuse. Unul dintre aceste muzee este cel aflat la mănăstirea Suceviţa.

Numărîndu-se printre cele mai cunoscute aşezăminte monastice ale Moldovei, ansamblul de la Suceviţa a fost construit la porunca şi cu cheltuiala familiei Movilă, la sfîrşitul secolului al XVI-lea, şi este alcătuit dintr-o incintă rectangulară de zid, avînd în colţuri turnuri de apărare. În interior se află – într-o poziţie centrală – biserica. Ea este cea care face, în mare parte, faima mănăstirii. Asemănătoare cu bisericile care urmăresc încă tipul de plan al lăcaşelor de cult din vremea lui Ştefan cel Mare, cu suita de încăperi specifice bisericilor de la Putna şi Neamţ – adică pridvor închis, pronaos, gropniţă, naos şi altar –, biserica Suceviţei este ultima din şirul celor împodobite cu pictură exterioară. Conform specialiştilor, această pictură datează din 1596. La scurtă vreme, biserica mai capătă două elemente care o fac să fie atît de des citată: cele două pridvoare deschise, de factură muntenească, amplasate la intrările de pe laturile sale de nord şi de sud.  

Cît despre clădirile monastice, ele sînt situate în interiorul incintei, pe latura de est a acesteia. Aici, la etaj, se află şi muzeul mănăstirii. Aparent modest, el conţine „o valoroasă colecţie de artă veche, un epitaf brodat (secolul XV), un aer brodat (1491), o ferecătură de argint de la Neagoe Basarab, precum şi vestitele învelitori de mormînt ale lui Ieremia (1606) şi Simion Movilă (1609).“ Această descriere succintă se datorează lui Vasile Drăguţ (Dicţionar enciclopedic de artă medievală românească, Bucureşti, 1976). Şi chiar dacă autorul menţionează cîteva dintre exponate, înşiruirea lor este departe de a fi completă şi capabilă să redea imaginea remarcabilă pe care o avem vizitînd muzeul. N-am să le descriu nici eu aici. Voi spune doar că piesele cele mai numeroase şi mai spectaculoase sînt cele datorate familiei Movilă sau legate de aceasta din urmă, şi mă voi opri doar la broderia de mormînt a domnului Moldovei, Ieremia (1595-1606).

Imaginea sa, figurată pe acoperămîntul de mormînt, a ocupat un loc aparte în preocupările istoricilor şi ale istoricilor de artă. Bibliografia mai recentă confirmă ipoteza conform căreia această reprezentare nu a avut ca sursă de inspiraţie numai tabloul votiv din biserica mănăstirii Suceviţa şi, prin el, pictura de factură bizantină a epocii.

Un portret în ulei, descoperit relativ recent în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Kiev (publicat de istoricul de artă polonez Waldemar Deluga), a cărui execuţie este datată la sfîrşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, este cu siguranţă o copie a unui portret similar, realizat în timpul vieţii lui Ieremia, socotit pierdut. Fără îndoială, însă, că cel din urmă era cunoscut în contemporaneitate şi a fost utilizat ca model şi de către autorul broderiei funerare. Care, în felul acesta, se constituie într-o ilustrare a faptului că Moldova epocii lui Ieremia devenise „un loc în care influenţa din est şi cea din vest se întrepătrundeau cu uşurinţă“ (Waldemar Deluga).

Broderia care îl înfăţişează pe Ieremia Movilă este, cu alte cuvinte, o mărturie a receptivităţii la orizonturi estetice diferite, care îl caracterizează pe Ieremia Movilă şi lumea moldovenească a epocii sale. Şi ea se alătură altor piese preţioase ale muzeului de la mănăstirea Suceviţa, care trebuie neapărat vizitat!

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Brătuleanu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.