Mocăniţa de Hunedoara - Fără şine. Fără locomotivă. Fără...

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Mocăniţa de Hunedoara   Fără şine  Fără locomotivă  Fără    jpeg

În rîndul obiectivelor înaintea cărora se pune imperativul „Salvaţi!“ a intrat de cîţiva ani şi mocăniţa de Hunedoara.

Există mai multe astfel de mocăniţe prin Transilvania. Numele este de fapt un diminutiv de alint – mocanii erau oieri nomazi sau stabili în diferite areale transilvane. Bunica mea de la Alba Iulia îmi vorbea despre mocanii de la Zlatna şi, nu întîmplător, între Alba Iulia şi Zlatna circula o astfel de mocăniţă, un trenuleţ pe linie îngustă, care transporta oameni şi marfă, în vagoane mititele, trase de locomotive miniaturale cu abur, înlocuite ulterior cu cele Diesel.

Istoria mocăniţei din Hunedoara, care pînă nu de mult căra harnică minereu de fier, calcar şi călători, pe 13 kilometri, între Hunedoara şi Crăciuneasa, este într-un fel simptomatică pentru modul defectuos şi absurd în care funcţionează România postdecembristă. Traseul trece printr-o zonă extrem de pitorească şi spectaculoasă, din Munţii Poiana Ruscăi, cu mai multe tuneluri şi viaducte. Perspectiva asupra Castelului Corvinilor este inedită şi în drum se păstrează (încă în condiţii bune) cel mai vechi furnal din Transilvania, datînd din 1806. Un grup de entuziaşti a întrezărit posibilitatea unui traseu turistic bazat pe existenţa acestei mocăniţe. Ghinionul lor a fost că trenuleţul, iniţial în proprietate de stat, a fost inclus în patrimoniul unei firme desprinse din fostul combinat siderurgic, firmă care ulterior s-a privatizat, pornind încet-încet pe drumul falimentului. Asta nu cu foarte mult timp în urmă, prin 2001. Uitate prin depouri şi pe linii moarte, vagoanele şi locomotivele mocăniţei dispăreau, mîncate nu atît de rugină, cît mai ales de pofta maladivă de fier vechi care bîntuie şi acum ruinele siderurgiei hunedorene. Ironia soartei, un austriac care a cumpărat vreo două locomotive şi le-a dus în Austria pentru a le recondiţiona, a fost acuzat de trafic cu obiecte de patrimoniu şi a fost purtat vreo trei ani prin tribunale, pînă cînd, într-un final fericit, a fost achitat. Restul locomotivelor mocăniţei au sfîrşit bine-mersi, topite ca fier vechi, vîndute foarte probabil de proprietarii români ai firmei falimentare, fără ca cineva să fi fost acuzat de ceva. Scrupulozitatea funcţionează selectiv.

Fără locomotive şi fără vagoane, ce rost mai aveau şinele căii ferate? Evident că nici unul, astfel că, în anul 2009, ultima şină dispărea şi ea, topită în concernul magnatului indian Lakshmi Mittal, proprietar a ceea ce a mai rămas din combinatul siderurgic. Practic, şinele erau demontate sub privirile neputincioase ale celor ce în zadar expuneau bannere cu „Salvaţi mocăniţa Hunedoara!“, pînă cînd terasamentul a rămas complet gol, iar insensibilitatea oficială faţă de patrimoniu – de nestrămutat. Numărul obiectivelor de salvat este în evidentă creştere faţă de cel al salvatorilor...

Şi cu asta, visele turistice ale entuziaştilor hunedoreni păreau definitiv compromise. Totuşi, din orgoliu şi patriotism local, nu şi-au abandonat cauza. Au reuşit să sensibilizeze autorităţi locale de diferite niveluri, de la comunale la judeţene, în speranţa unui parteneriat pentru reconstrucţia şi repunerea în funcţiune a mocăniţei. Proiecte există, iar din calcule rezultă că ar fi necesară suma de zece milioane de euro pentru reconstrucţia căii ferate, repararea furnalului, cumpărarea de vagoane şi locomotive. Se aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare disponibile pentru perioada 2014-2020, pentru ca Uniunea Europeană să faciliteze refacerea a ceea ce, pînă în 2009, a fost sistematic distrus de iresponsabilitatea made in Romania.

Alexandru Gruian este dr. în filologie, director al Centrului Cultural din Deva. Cea mai recentă carte publicată: F. Brunea-Fox – Reporterul cu ochi multiplu.

Foto: O. Wileczelek

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.