M─ân─âstirea Govora

Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
M─ân─âstirea Govora jpeg

Un ├«nalt turn de poart─â, cu clopotni┼ú─â, av├«nd ├«n dreapta un corp de cl─âdire ├«ncununat cu un foi┼čor, ├«n st├«nga un volum masiv, cu trei niveluri ┼či cu ferestre mai numeroase ├«n partea superioar─â. Asta este prima imagine pe care o ai c├«nd ajungi la M─ân─âstirea Govora. ┼×i e o imagine care sugereaz─â o construc┼úie cu caracter mai cur├«nd defensiv: ├«n afara clopotelor turnului, nimic nu te anun┼ú─â c─â te afli ├«n fa┼úa unui a┼čez─âm├«nt monahal.

Surprizele se ┼úin lan┼ú, la interior. Practic, drumul ├«n pant─â pe care ai ajuns aici se continu─â ┼či ├«n interiorul m─ân─âstirii, ┼či trebuie s─â-l urmezi ca s─â ajungi la chilii, la biseric─â ┼či la alte corpuri de cl─âdiri. ┼×i cum acestea s├«nt, firesc, pozi┼úionate ├«n raport cu denivel─ârile terenului, pentru a avea acces la ele trebuie s─â te folose┼čti de amenaj─ârile f─âcute, de-a lungul timpului, ├«n curtea m─ân─âstirii. Iar imaginea ÔÇô din nou, imaginea! ÔÇô e la fiecare pas alta, nea┼čteptat─â ┼či extrem de agreabil─â. Asta ┼či pentru c─â ├«ntreaga curte ┼či cl─âdirile s├«nt ├«ntre┼úinute cu grij─â, de c─âtre maici.

├Än esen┼ú─â, putem vorbi de o perfect─â ├«ncadrare a construc┼úiilor ├«n peisaj: ele par a fi continu─âri fire┼čti ale terenului. Dar M─ân─âstirea Govora nu ├«┼či datoreaz─â renumele doar acestui fapt. Studiile f─âcute, ├«n anii ÔÇÖ50 ai secolului trecut, ca ┼či cercet─ârile din ultimii ani au condus, de fiecare dat─â, la descoperirea unor elemente noi, care fac din M─ân─âstirea Govora unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri arhitecturale din Rom├ónia. Cu at├«t mai mult cu c├«t ne afl─âm ├«n fa┼úa unei m─ân─âstiri care a fost construit─â la mijlocul secolului al XV-lea ┼či completat─â ne├«ncetat, inclusiv ├«n perioada domniei lui Constantin Br├óncoveanu (1688-1714).

├Än literatura de specialitate se afirm─â c─â m─ân─âstirea a fost ├«n─âl┼úat─â ├«n secolul al XV-lea ÔÇô afirma┼úiile fiind bazate pe c├«teva hrisoave, care pomenesc danii ale lui Vlad Dracul ÔÇô sau se vorbe┼čte despre pustiirea m─ân─âstirii ├«n vremea lui Vlad ┼óepe┼č. Prezen┼úa unui clopot cu inscrip┼úia 6965 (1456-1457) ofer─â un reper cronologic pentru prima biseric─â, ref─âcut─â de Radu cel Mare (1492-1508). ├Änlocuind-o pe aceasta din urm─â ÔÇô a┼ča cum rezult─â din pisanie ÔÇô, a fost ridicat─â, ├«n 1711, actuala biseric─â. C├«t despre celelalte construc┼úii ale m─ân─âstirii, se presupune c─â, ├«n vremea lui Radu cel Mare, au fost ridicate primele ziduri de incint─â. Apoi, ├«n vremea lui Matei Basarab (1632-1654), incinta a fost ref─âcut─â, fiind prev─âzut─â cu trei turnuri ┼či cu chilii pe latura de est, ├«n care a fost instalat─â o tipografie. ├Än epoca br├óncoveneasc─â ÔÇô odat─â cu zidirea bisericii ÔÇô a fost ref─âcut actualul turn de poart─â, au fost construite un etaj peste chiliile de pe latura de est ┼či un nou corp de chilii pe latura de nord; aceleia┼či perioade i se datoreaz─â ┼či foi┼čorul al─âturat turnului.

Totodat─â, cercet─ârile ultimilor ani au scos la iveal─â caracteristici arhitecturale nea┼čteptate. M─â refer cu prec─âdere la ÔÇ×Casa Mateiasc─âÔÇť sau ÔÇô cum i se mai spune ÔÇô ÔÇ×Casa duhovniculuiÔÇť, por┼úiune r─âmas─â din corpul de chilii de la vestul ansamblului. Una dintre ├«nc─âperi, de relativ mari dimensiuni, este acoperit─â cu o bolt─â ÔÇ×cu luneteÔÇť, caz rar ├«nt├«lnit, mai ales ├«n epoca lui Matei Basarab (cea pe care o sugereaz─â numele construc┼úiei).

├Än fine, este clar c─â cercetarea ÔÇô oprit─â din motive pecuniare ÔÇô ar trebui s─â continue: par a mai fi multe de descoperit la Govora. ┼×i, odat─â descoperite, ele ar trebui s─â beneficieze de un proiect de restaurare ┼či punere ├«n valoare.

Am extras cele de mai sus din propriile mele vizite la m─ân─âstirea Govora, c─ârora le-am ad─âugat informa┼úiile oferite de arheologul Emil Lupu, cel care ÔÇô al─âturi de arhitectul Aurel Ioan Botez ÔÇô a f─âcut investiga┼úii asupra unor p─âr┼úi ale ansamblului, ├«n anii 2001-2003, ca ┼či din discu┼úiile asupra M─ân─âstirii Govora. Am├«ndurora le mul┼úumesc ┼či pe aceast─â cale pentru informa┼úiile furnizate.

Anca Br─âtuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectur─â ┼či Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť din Bucure┼čti.

Foto: E. Lupu

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.