Mănăstirea Dintr-un lemn

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Mănăstirea Dintr un lemn jpeg

Conform tradiţiei, prima biserică a mănăstirii Dintr-un lemn a fost construită din lemnul unui singur stejar, pentru a adăposti o icoană făcătoare de minuni găsită în secolul al XVI-lea. În jurul acestei biserici modeste s-ar fi organizat un prim schit de maici. Faima icoanei l-a determinat pe marele boier Preda – bunicul viitorului domnitor Constantin Brâncoveanu – să-şi pună meşterii să construiască, ceva mai în vale, o biserică de zid, corpuri de chilii, o stăreţie şi anexele necesare traiului călugăriţelor, toate înconjurate de un zid înalt. Mănăstirea Dintr-un lemn deschide astfel şirul ansamblurilor mănăstireşti fortificate tipice pentru Ţara Românească. Modificări sînt aduse de către domnitorii, în ordine: Şerban Cantacuzino (1678-1688) – pentru biserică, iar Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi Ştefan Cantacuzino (1714-1716) – pentru stăreţie. Printre altele, acesta din urmă – inspirat de modelele instituite de Brâncoveanu la Hurezi şi Potlogi – amplifică stăreţia în jurul unei logii şi o transformă într-o elegantă reşedinţă domnească. Tot el modifică în acelaşi spirit, înnoitor pentru epocă, întreaga faţadă de vest a mănăstirii.     Mai puţin cunoscută este istoria mănăstirii din epoca modernă – şi modernizatoare – a secolelor XIX-XX.  

Platonida (stareţă de la 1808 la 1855, al cărei portret poate fi văzut în muzeul mănăstirii), călăuzită de Hrisant, stareţul de Hurezi, păstrează caracterul de reşedinţă domnească al incintei bisericii, punînd la dispoziţia ultimilor Brâncoveni, marele ban Grigore şi soţia sa Safta, clădirea stăreţiei, pe care aceştia o amenajează cu mobilierul adus de la Bucureşti. Stareţa mută o bună parte a locuinţelor maicilor şi anexele gospodăreşti într-o nouă incintă, construită la est de prima şi cu care aceasta comunică prin vechiul turn de poartă.  

Între timp, Safta Brâncoveanu, care pare să fi rămas deosebit de legată de acest loc,  face dese vizite lăcaşului. În 1835, ea pune bazele Aşezămintelor Brâncoveneşti,  sub epitropia cărora rînduieşte, în 1838, şi mănăstirea Dintr-un lemn. În 1856, marea băneasă îl asociază la conducerea Aşezămintelor Brâncoveneşti şi a celorlalte ctitorii pendinte de acestea pe nepotul său, Grigorie Brâncoveanu, devenit astfel epitrop al mănăstirii. În 1859, el îşi manifestă intenţia de a deschide la mănăstirea Dintr-un lemn un „pensionat de fete“. „Ideea este mare şi generoasă, desenele arhitectului... sînt demne de idee“ – scrie Auguste Lancelot, un călător francez care poposeşte la mănăstire chiar în perioada deschiderii şantierului, în 1860. Din păcate, proiectul şi şantierul vor fi curînd abandonate, astfel încît rezultatele iniţiativei afectează grav ansamblul. Secularizarea averilor mănăstireşti contribuie şi ea la decăderea mănăstirii.  

Din 1907 şi pînă în 1948, Comisiunea Monumentelor Istorice intervine constant în scopul protejării şi consolidării construcţiilor mănăstirii. Arhitecţii responsabili de lucrările făcute sînt Horia Teodoru, I. Referendaru şi Iancu Atanasescu.  

Acţiunile de protejare a construcţiilor ansamblului sînt reluate în 1992 de către un colectiv condus de arhitectul Aurel Ioan Botez. Remarcabila restaurare a stăreţiei, apoi a bisericii, a făcut din ansamblul mănăstirii Dintr-un lemn nu numai un loc de vizitat cu plăcere, ci şi unul ilustrator al colaborării benefice între beneficiar şi arhitect. Timp de aproape douăzeci de ani, actuala stareţă – Emanuila Oprea – a reuşit să fie o demnă urmaşă a Platonidei şi să participe alături de arhitect la păstrarea şi înnoirea sensibilă a vechilor construcţii: un exemplu de „bune practici“ în restaurarea monumentelor care merită cunoscut şi urmat. Iar rezultatele pot fi apreciate de oricare dintre cei care vizitează mănăstirea Dintr-un lemn.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Carmen Grebenișan
Dixville Notch vote jpg
Tradiția votului de la miezul nopții din SUA. Pe cine au votat cei șase locuitori, despre care se spune că dau președintele
Dixville Notch, din statul New Hampshire este primul loc din America unde deja s-a votat. Urnele au fost deschise la miezul nopții, conform unei vechi tradiții,
masini distruse incendiu Glasul Aradului jpeg
Dezastru într-o parcare: Patru mașini, distruse complet de un incendiu. Flăcările s-au extins la alte patru şi la faţada unui bloc
Patru autoturisme aflate într-o parcare din municipiul Arad au ars în totalitate în urma unui incendiu izbucnit la una dintre mașini, marţi dimineaţă. Flăcările s-au extins la alte patru autovehicule, dar și la faţada blocului din apropiere.
Alegeri prezidentiale SUA vot 3 noiembrie 2020 FOTO Profimedia
Cum este asigurată securitatea la centrele de votare din SUA: Drone, geamuri antiglonţ şi un buton de panică. „Nu am mai văzut aşa ceva“
După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă
covid jpg
402 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, urmate de 6 decese
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, între 28 octombrie și 3 noiembrie, au fost confirmate 402 cazuri noi de COVID-19, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu săptămâna anterioară.
Neymar facebook jpeg
Neymar, „pacientul“ plătit regește de arabi: s-a „rupt“ din nou, dar va continua să-și ia salariul colosal
Starul celor de la Al-Hilal Riad mai mult a stat pe tușă, de când a ajuns în Asia.
elevi la calculator
Când vor primi elevii și studenții banii pentru calculatoare. Noul calendar al plăților
Elevii și studenții care au depus cerere pentru a primi bani de calculatoare vor intra în posesia bonurilor valorice până în data de 12 noiembrie, asta după ce calendarul plăților a fost modificat. Este vorba despre 200 de euro.
Betoane FOTO PROTV jpg
„Betoane”, un nou serial VOYO Original. Comedia plină de nostalgie este „o idee locală românească”
PRO TV anunță un nou serial VOYO Original, „Betoane”, o comedie care promite să aducă nostalgia vremurilor în care vecinii formau o comunitate, despre oameni care, în ciuda încercărilor la care sunt supuși, nu-și pierd umorul si creativitatea.
actori pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
„Viața e o povară!” Ce mare actor de la Hollywood a spus asta?
La aproape 70 de ani, vedeta americană susține că vârsta de 35 de ani e cea mai dificilă în viața unui om. Ce spune el că se întâmplă atunci cu corpul uman?