Mănăstirea Caşin (de lîngă Oneşti)

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Mănăstirea Caşin (de lîngă Oneşti) jpeg

La mănăstirea Caşin am ajuns fiindcă voiam foarte mult. Deşi prezentă în manuale ca fiind o replică voită la biserica mănăstirii Golia din Iaşi, biserica de la Caşin nu a figurat printre multele biserici moldovene restaurate pînă în 1977, anul desfiinţării Direcţiei Monumentelor Istorice şi a activităţii sale. Nu figurează nici pe listele de lucrări viitoare ale Direcţiei Monumentelor de după 1989, aşa cum nu apare nici pe listele de obiective turistice, deşi e la cîţiva kilometri de Oneşti. De altfel, întreaga zonă e extrem de interesantă. Pe fiecare vale care pleacă spre sud-est din drumul care leagă Adjudul de Oneşti există măcar o localitate care merită văzută, ba chiar investigată, fiindcă puţine lucruri se ştiu şi despre sate, şi despre – de pildă – reşedinţele şi bisericile ridicate aici de familia Rosetti începînd cu secolul al XVIII-lea şi sfîrşind cu începutul secolului al XX-lea. Aşa cum puţini ştiu că pentru a vedea biserica din Borzeşti, celebră şi pentru ctitorul său – Ştefan cel Mare –, dar şi pentru arhitectura ei cu totul remarcabilă, e suficient să te opreşti la timp pe drumul spre centrul Oneştiului: Borzeştiul este acum un cartier al oraşului.

Prima surpriză a fost satul Mănăstirea Caşin, o „rezervaţie“ de arhitectură sătească de o remarcabilă coerenţă şi frumuseţe. Gospodării îngrijite, compuse din casă şi anexe, toate decorate cu un fel de traforuri de lemn vopsite în alb, ca şi restul clădirilor, toate se înşiră de-a lungul drumului, creînd un decor cu totul particular şi lipsit de ostentaţie. Chiar şi casele noi păstrează acest tip de decoraţie, care le situează dincolo de utilitar, în zona unei căutări a proprietarului de a-şi împodobi spaţiul şi a-şi îmbunătăţi astfel calitatea vieţii.

Cît despre mănăstire, construită de voievodul Gheorghe Ştefan în 1655-1657, ea a suferit numeroase transformări de-a lungul timpului. Din ansamblul iniţial, se mai păstrează doar turnul de intrare – spectaculos prin decoraţia sa inspirată din contemporana Polonie vecină – şi biserica. Despre aceasta din urmă şi despre faptul că este placată cu piatră, urmărind desenul de pe faţada bisericii Goliei din Iaşi, există numeroase referiri. Este, pe de altă parte, limpede că meşterii nu sînt aceiaşi şi că cei care au lucrat la Caşin au vrut – fără să aibă cunoştinţele necesare şi nici o piatră de calitatea celei de la Iaşi – să reia un „model“ pe care nu au ştiut să-l realizeze. Încercări de restaurare au existat de-a lungul timpului, dar singura intervenţie notabilă a fost cea de consolidare a structurii, făcută în 1982 de profesorul Alexandru Cişmigiu împreună cu colaboratorul său, inginerul Mircea Crişan, aflat pe atunci la începuturile activităţii sale în restaurarea monumentelor.

Ceea ce nu s-a făcut la Caşin a fost cercetarea întregului ansamblu, purtînd încă urmele unor clădiri importante, lăsate în stare de ruină şi acoperite acum de plantaţia crescută deasupra. Sau, iată, fundaţia unui turn aflat în exteriorul actualei incinte de zid – despre care se ştie că a fost construită în anii 1820-1830, ca urmare a distrugerii incintei originare în timpul revoltei eteriste –, descoperită de către preotul paroh Dan Miloiu, ridică şi ea semne de întrebare referitoare la configuraţia ansamblului iniţial.

Aşa cum trebuie menţionat şi un fapt puţin cunoscut de bucureşteni: numele de Caşin dat bisericii aflate în cartierul Domenii şi construite începînd cu 1937 s-a datorat reginei Maria, cea care pare să fi îndrăgit mănăstirea moldovenească în timpul Primului Război Mondial. Memoria locală păstrează şi astăzi amintirea reginei, prezentă timp de doi ani pe linia frontului ce trecea pe la Caşin, ca şi pe cea a revenirii şi participării sale, după război, la slujbele de Înviere. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Brătuleanu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Programul Visa Waiver este in curs de reevaluare, foto Shutterstock jpg
SUA exclude complet România din programul Visa Waiver. Cum a reacționat Ministerul de Externe
România nu va mai fi parte a programului Visa Waiver. Administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat oficial vineri că retrage România din acest program, care permitea călătoriile fără viză în Statele Unite ale Americii.
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
CTP aude bătaia aripilor „vulturului american deasupra alegerilor din România”, după excluderea din programul Visa Waiver
Cristian Tudor Popescu afirmă că „rivalitatea sub Trump dintre MAGA și o grupare anti-Putin din Partidul Republican din SUA” are consecințe și asupra României, după excluderea din programul VISA Waiver.
mirel radoi captura tv jpg
Zodii, Shutterstock jpg
Zodiile care vor avea un weekend exploziv! Viața li se va da complet peste cap
Zodiile care vor avea un weekend exploziv! Viața li se va da complet peste cap
1 PNG
Trump a distribuit pe rețelele sociale ale Casei Albe un portret cu el îmbrăcat în papă
O fotografie care îl arată pe preşedintele Statelor Unite stând solemn într-un fotoliu, îmbrăcat în sutana albă a Papei, purtând tiara papală şi la gât o impozantă cruce de aur, cu mâna stângă sprijinită pe coapsă şi degetul arătător drept ridicat spre cer, a fost postată pe rețelele sociale.
Vot diaspora - ambasada Romaniei in Danemarca FOTO MAE
Alegeri prezidențiale 2025. Țările din diaspora în care au ieșit cei mai mulți oameni la vot LIVE TEXT
Sâmbătă dimineață, în a doua zi a alegerilor în diaspora, totalul voturilor exprimate în străinătate până la ora 9:00 (ora României) depășea 124.000 (0,69%).
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu a anunțat pe cine susține în cursa electorală. „Suntem în fața unui vot necesar”
Traian Băsescu a scris cu majuscule numele unui candidat la prezidenţiale, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. În răspunsurile date celor care i-au comentat postarea, fostul președinte și-a exprimat susţinerea faţă de acesta.
Alexandra Iordache facebook jpg
cafea medicamente jpg
Medicamente pe care să nu le asociezi cu cafeaua
Cafeina poate interacţiona cu numeroase medicamente, cărora le poate reduce acţiunea în organism sau, dimpotrivă, le poate potenţa efectele.