Locuri şi utopii. Timişoara interbelică (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Locuri şi utopii  Timişoara interbelică (I) jpeg

În jur de 1910 se tipăreşte la Timişoara o carte poştală care suprapune peisajului urban existent un număr impresionant de „maşini ale viitorului“. Imaginea e neaşteptată, mai ales cînd nu ştii – cum nu ştiam nici eu pînă de curînd – că astfel de cărţi poştale încep să fie tipărite în Europa după 1900. Un blog de colecţionar (http://wangfolyo.blogspot.ro/2012/02/az-elmult-jovo.html) ne oferă informaţii despre oraşele din Imperiul Austro-Ungar în care s-au tipărit astfel de cărţi poştale, în jur de 1910. Cum Timişoara era unul dintre oraşele importante din Imperiu, nu e de mirare că modelul este preluat şi aici. Buziaşul, Sighetul, Oradea vor urma – la rîndul lor – acest tip de carte poştală. Opere ale unor fotografi necunoscuţi, plini de imaginaţie şi entuziasm pentru tot ceea ce înseamnă sau poate însemna progresul tehnologic în materie de transport urban, cărţile poştale de acest tip ilustrează – după părerea mea – uneori o „modă“, alteori mentalităţi şi aspiraţii ale comunităţilor locale.

Cartea poştală timişoreană este un exemplu de acest fel. Proveniţi din Banatul coloniştilor, din ceea ce am numit la un moment dat „America estului european“, locuitorii Timişoarei aspiră la tot ce însemna în epocă progres şi îşi imaginează evoluţia oraşului ca loc al expansiunii tehnologiei.

Nu spun asta întîmplător, ci bizuindu-mă şi pe alte manifestări ale timişorenilor din epoca ulterioară publicării cărţii poştale. La scurtă vreme, Ernst Mühle, devenit mai tîrziu un chirurg celebru al Timişoarei, începe să construiască macheta oraşului „Golicity“. Completat constant pînă la sfîrşitul deceniului 4 al secolului al XX-lea, oraşul imaginat de doctorul timişorean se bazează pe surprinzătoare cunoştinţe în domeniul urbanismului şi al arhitecturii – probabile reflexii ale propriilor năzuinţe ale autorului –, dar şi, fără îndoială, pe modul de a privi oraşul propriu comunităţii din care făcea parte.

Imaginaţia lui Ernst Mühle este evident stimulată de idei şi de noţiuni noi, unele foarte asemănătoare cu cele vehiculate atît de teoreticieni, cît şi de administraţiile urbane în perioada interbelică. Dacă, din păcate, macheta nu se mai păstrează, iar fotografiile acesteia sînt reproduceri de foarte slabă calitate, descrierea oraşului făcută de Victor Déznai în 1936, în revista Urbanismul, este elocventă pentru ideile pe care le ilustrează lucrarea de decenii a unui neprofesionist pasionat de evoluţia urbană. Ca şi în cartea poştală, progresul tehnologic se situează pe primul plan; doar că aici, în macheta doctorului Mühle, acesta este un mijloc de a oferi cetăţii toate atributele necesare pentru a creşte armonios şi „organic, dezvoltată intim... cu viaţă.“ Pentru autorul prezentării, macheta „este expresia palpabilă şi admirabilă a instinctului constructiv, dialectic şi pacific, şi care caută să clădească cetatea idealurilor noastre.“

Andreas Mühle, nepotul lui Ernst Mühle, mi-a relatat că macheta oraşului Golicity a fost urmată, după război, de cea a oraşului Montecapela, ambele predate Muzeului Banatului de către membri ai familiei sale, în 1997. Îi mulţumesc încă o dată pentru informaţiile relative la membrii familiei sale şi la contribuţiile lor la modernizarea oraşului. Din nefericire, cele două machete donate Muzeului se aflau într-o stare avansată de degradare, recuperarea lor fiind imposibilă (vezi Raoul-M. Şeptilici, „Cîteva medalii şi distincţii ce au aparţinut lui Wilhelm şi Arpad Mühle donate Muzeului Banatului“, publicaţia Analele Banatului, 1998).

(Textul de mai sus foloseşte extrase din volumul Timişoara interbelică. Urbanism şi arhitectură, aflat sub tipar)

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: Colecţia Octavian Leşcu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

esca 88 webp
Andreea Esca, așa cum nu ai mai văzut-o vreodată! Vedeta de la Pro TV a făcut furori pe ringul de dans într-o rochie elegantă
Andreea Esca și-a surprins din nou fanii, însă de această dată cu o apariție inedită, departe de pupitrul știrilor. Vedeta PRO TV a fost filmată în timp ce dansa cu energie și entuziasm în cadrul unei petreceri.
Piata San Pietro Vatican. FOTO Arhivă
Banii Vaticanului. Care sunt veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar al Sfântului Scaun lăsat de papa Francisc
Vaticanul, cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați, își menține o influență colosală asupra celor 1,4 miliarde de credincioși catolici de pe glob.
Tânără punând buetinul de vot în urnă   INQUAM Photos George Calin jpg
Ce așteaptă tinerii de la viitorul președinte? Răspunsurile pe care politicienii nu vor să le audă
Pentru mulți tineri români, primul vot vine odată cu studenția. Este acel moment în care, departe de orașul natal, într-un mediu academic nou, tinerii sunt puși pentru prima oară în fața unei decizii politice cu greutate.
protest mdm iasi prut jpg
Protest la malul Prutului. Ieșenii cer urgentarea lucrărilor la Autostrada A8
În timp ce autoritățile marcau începutul lucrărilor la podul peste Prut, mai mulți ieșeni au protestat, solicitând accelerarea construcției tronsonului Ungheni-Iași-Moțca din Autostrada A8.
image png
Femeie condamnată la 14 ani de închisoare pentru un mesaj considerat ofensator. „Lovitura de stat cu ruj”
O femeie din Brazilia a fost încarcerată pentru 14 ani după ce a scris un mesaj ofensator cu ruj pe o statuie în timpul revoltelor din Brasilia.
copac plantat gradina curte pom istock jpg
Copacul exotic care a învins gerul și seceta în România. A dat roade mai bune decât piersicii și caișii
România descoperă o nouă categorie de plante care sfidează așteptările: arborii exotici. Deși nu par potriviți climatului local, mai multe specii, precum curmalul, fisticul și kaki, nu doar că rezistă la ger și secetă, dar oferă și recolte bogate, spre uimirea localnicilor și a specialiștilor.
valeri gerasimov  jpeg
Șeful Statului Major General rus s-a dat de gol: Soldați nord-coreeni luptă în Ucraina
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, a recunoscut public că soldați nord-coreeni participă la războiul împotriva Ucrainei, contrazicând afirmațiile anterioare ale Kremlinului.
Passetto di Borgo, foto Shutterstock jpg
Tunelul misterios de la Vatican care a salvat vieți și ar fi ascuns povești de amor interzise. Se spune că bărbații își puteau recăpăta aici virilitatea
Puțini știu că la Vatican există un tunel secret, vechi de sute de ani, care a alimentat nenumărate legende. Passetto di Borgo, sau „Er Coridore de Borgo”, cum se numea odată, a fost calea de salvare a papilor în cele mai grele momente, dar și martorul unor povești de amor interzise.
image png
Putin a trimis o femeie să-l reprezinte la funeraliile Papei Francisc. Cine este Olga Liubimova
Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent la funeraliile Papei Francisc, dar liderul de la Kremlin a trimis-o pe Olga Liubimova să-l reprezinte.