Liviu Antonesei a decis că a venit Timpul altcuiva – după 20 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Liviu Antonesei a decis că a venit Timpul altcuiva – după 20 de ani jpeg

Eveniment în lumea culturală ieşeană. Prestigioasa revistă Timpul are, de puţină vreme, un nou şef. Daniel Şandru i-a luat locul lui Liviu Antonesei, acesta alegînd să se dedice activităţii unei edituri.

Schimbarea a fost anunţată public la sfîrşitul lunii ianuarie, într-un cadru oficial, în care au avut loc două lansări: a ediţiei din acea lună a publicaţiei şi a cărţii lui Mihai Vacariu – Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei (Editura Adenium). Atît în faţa publicului, cît şi într-un editorial de pe pagina primă a acestei ediţii – „O explicaţie. Un bilanţ. O urare“ –, Liviu Antonesei a explicat decizia renunţării la funcţia de director. „(…) credeam că voi avea suficient timp şi destulă energie pentru a conduce două instituţii grele, revista Timpul şi Editura Adenium. Cîteva luni chiar am încercat asta. Acum, însă, îmi dau seama că trebuie să aleg, dacă nu vreau să compromit şansele ambelor instituţii. Revista, de bine, de rău, în douăzeci de ani, a fost destul de bine pusă pe roate. Cu o echipă mărită şi cu finanţarea asigurată, cred că va merge bine mai departe. Iar dacă vor fi şi mici deficienţe, nu mă îndoiesc că se vor remedia pe parcurs.“ Antonesei va rămîne preşedinte al Colegiului de Redacţie.

Prezentîndu-l pe noul director, Daniel Şandru, intelectualul ieşean scrie despre acesta, în acelaşi text, că este „unul dintre cei mai buni dintre miile de studenţi pe care i-am avut din 1990 încoace, acum el însuşi profesor, autor de cărţi şi coordonatorul seriei de ştiinţe politice pe care o va lansa editura noastră (Adenium, n.r.) în viitorul apropiat. Sînt foarte bucuros că a acceptat oferta mea şi a echipei noastre – e adevărat, după oleacă de muncă de convingere –, dar acesta e un semn de seriozitate!“

Într-un interviu inserat în acelaşi număr, Şandru (38 de ani), conferenţiar universitar şi preşedinte al Senatului Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi, a mărturisit că invitaţia de a prelua frîiele revistei i s-a părut „copleşitoare“ şi a enumerat cîteva dintre direcţiile noi pe care doreşte să le impună, cu specificaţia că „nu sînt un adept al revoluţiilor radicale, ci al reformelor graduale, în ideea că schimbarea trebuie să se producă numai dacă e realmente necesară şi, chiar şi atunci, ea nu trebuie să afecteze ansamblul.“ La capitolul noutăţi, s-ar include acordarea unui spaţiu important pentru reportajul literar, instituirea unei rubrici de analiză media, a unei pagini de dezbateri pe teme cultural-politice, o foarte bună promovare, nu doar în mediul virtual, ci şi în spaţiul public, precum şi „posibilitatea de a configura o platformă de bloguri în jurul publicaţiei, după cum am în vedere şi posibila extindere la nivel naţional prin intermediul unor subredacţii.“

Apărut pe 15 martie 1876, la Bucureşti, ca organ de presă al Partidului Conservator, Timpul a fost una dintre cele mai importante publicaţii autohtone din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Redactor-şef al Timpului a fost, la un moment dat, Mihai Eminescu, printre semnatari numărîndu-se, în aceeaşi perioadă, Ion Luca Caragiale şi Ioan Slavici.

Seria nouă, apărută în 1993, la Iaşi, a avut o istorie pe care Antonesei o împarte în cei şapte „ani graşi“, în care finanţarea a aparţinut omului de afaceri Viorel Cataramă, şi „anii cei slabi“, marcaţi de finanţări „întîmplătoare“, primite de la Consiliul Judeţean, Fundaţia Soros sau Consiliul Local. Deseori, diferite cheltuieli au fost asigurate „prin mila privată, prin bunăvoinţa unor persoane sau instituţii“, după cum scria Antonesei în 2003.

Cu toate acestea, Timpul a devenit o publicaţie redutabilă în lumea culturală, mîndrindu-se cu o echipă de colaboratori de marcă, din ţară şi străinătate, dar şi cu promovarea a sute de tineri talentaţi în domeniile poeziei, prozei, eseisticii, filozofiei sau ştiinţelor antropologice.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.