Lipova, istorie neştiută

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Lipova, istorie neştiută jpeg

Este un orăşel care s-a dezvoltat în lunga sa istorie pe malul Mureşului, într-un defileu care oferea oportunităţi militare, dar şi comerciale, Transilvaniei. Lipova s-a format din contopirea a trei aşezări istorice (Lipova, Radna, Şoimoş) pe care le-am putea socoti, astăzi, cartiere ale oraşului. La intrarea în defileu, pe partea dreaptă în sensul curgerii apei, se află ramificaţiile munţilor Zarandului, dincolo – dealurile Podişului Lipovei. Pe de o parte, Banatul; dincolo, Ardealul. Ca oriunde la marginea graniţei, istoria locului a fost zbuciumată, cetatea a avut parte de asedii şi războaie. Şi tot ca urmare a frontierei, locul este amestecat cu popoare ale Banatului istoric. De altfel, o bună imagine a aşezării o găsim în romanul Mara al lui Ioan Slavici. În Lipova trăiau, odinioară, nemţii şi măcelăriile, cojocarii şi breslele. Pe malul drept este Ardealul, cu Radna şi mănăstirea franciscană la care veneau pe vremuri în pelerinaj, pe lîngă şvabi, bulgari catolici, unguri, slovaci şi români uniţi cu Roma: o fojgăială etnică în vremurile lui Hubăr, cu şvabi, evrei, unguri şi ţiganii de pe dealul Ceşmei – denumire rămasă moştenire din timpurile Imperiului Otoman. Adăugaţi apoi Şoimoşul cu cetatea medievală pe coama unui deal spectaculos. Istoria este, aşadar, prezentă peste tot. La mănăstirea franciscană din Radna există o pictură murală cu un turc călare şi o piatră în care i-ar fi rămas întipărită potcoava calului. O altă poveste a locului am găsit-o într-un studiu despre istoria instrumentului de orgă din Banat: „În anul 1550 Mehmet Pascha a cucerit Lipova şi a găsit în biserica cetăţii şi un instrument cu «multe tuburi sclipitoare». Neştiind ce este, l-a rugat pe preotul franciscan să-i cînte ceva, ceea ce i-a plăcut foarte mult ofiţerului turc. Guardianul franciscan Franciscus Szegedi trebuia să-i explice cum funcţionează acest instrument, ceea ce l-a entuziasmat foarte mult. Totuşi, neputînd să-i dea aur şi argint, Mehmet Pascha a ordonat să i se scoată ca pedeapsă cinci dinţi prin lovituri“. (Franz Metz – Muzica religioasă a germanilor din Banat, teză de doctorat, 1994, p. 3) Era la un an după al doilea asediu al Vienei. După opt ani, în 1541, „Sultanul Soliman Magnificul desemnează Lipova drept reşedinţă pentru regina Isabella şi fiul ei minor, Ioan Sigismund Zápolya“ (Ioan Haţegan, Cronologia Banatului. II/2. Vilayetul de Timişoara, p. 22). Documentele vremii spun că decizia sultanală a venit în septembrie, în defileul Mureşului, sus pe dealul pe care se află cetatea Şoimoşului, cu garnizoana şi cu balconul reginei. Locul oferă o privelişte romantică: verdele pădurilor, galbenul frunzelor, pajiştile coamelor munţilor Zarandului dinspre Cladova. De bună seamă – zicem astăzi – că priveliştea o fi furat preţ de o clipă atenţia reginei surghiunite de puterea Istanbului în locurile acelea mai degrabă pustii.

De departe, cea mai spectaculoasă construcţie istorică a oraşului este bazarul otoman. Despre acesta am găsit o prezentare pe un blog, pe care o reproduc drept memento pilduitor: „Bazarul din Lipova a fost construit (mai respiraţi o dată adînc!) începînd cu anul 1637, deci cu aproape 225 de ani mai devreme ca bazarul din Tulcea, construit în 1865. (…) Acum să nu vă închipuiţi că (…) arată ca nu ştiu ce monument istoric din Occident, reabilitat, modernizat, iluminat etc. Este o clădire destul de urîţică, cu pereţii şi acoperişul deşelate de vremuri, pur şi simplu, străvechea clădire s-a gîrbovit ca un om bătrîn sub povara anilor şi a propriei greutăţi. (…) Este în continuare utilizată ca spaţiu comercial şi chiar pentru locuinţe. Cei care au închiriat spaţiile respective, precum şi Primăria oraşului, nu prea dau doi bani pe întreţinerea nestematei pe care o au în curte, astfel încît aceasta arată jalnic, în comparaţie cu acum cîţiva ani buni (…)“ (http://mistereledunarii.wordpress .com/2011/06/20/bazarul-otoman-din-lipova/). 

Daniel Vighi este scriitor.

Foto: ariergarda

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

avion american F-16 foto us air force
Armele cu care România poate ține Rusia la respect. Cât ar costa cumpărarea unor avioane de luptă performante
Generalul (r) Alexandru Grumaz explică în ce măsură e România cu adevărat amenințată de Rusia și care sunt armele cu care Armata Română poate descuraja orice eventual agresor.
Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina.Forțele ucrainiene au cucerit Lîmanul. Zelenski: „Veţi fi ucişi unul câte unul”
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aparent devastat de înfrângerea de la Lîman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru „eliberarea” celor patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare tactice.
soldati rusi
Soldații ruși, acuzați că au furat un WC dintr-un oficiu poștal din Harkov
Forțele invadatoare ruse au furat un vas de toaletă dintr-un oficiu Nova Poșta, situat într-o localitate din regiunea Harkov.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.